Ekssamboer siktet for barnedrap på Sotra

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Hordaland har pågrepet en 32 år gammel mann og siktet ham for forsettlig drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i 2011. Mannen er tidligere samboer av jentas mor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den litauiske jenta ble funnet død i sitt hjem på Steinsland i Sund kommune på Sotra i Hordaland 14. november 2011.

Den pågrepne var en kort periode åtteåringens stefar, skriver Bergens Tidende. Han var samboer med Monikas mor noen måneder før jenta ble funnet død. Han er i likhet med moren også fra Litauen og skal tidligere være straffedømt i hjemlandet for grov vold.

Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett onsdag.

Politiet henla

Ni måneder etter dødsfallet ble saken henlagt av politiet. Etterforskerne mente det ikke lå noe straffbart bak jentas død. Det ble derimot hevdet at åtteåringen hadde tatt sitt eget liv, en konklusjon jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen var sterkt uenig i.

De fikk tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen til å se på dødsfallet, og han kritiserte politiet for henleggelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hordaland politidistrikt avgjorde derfor i vår at etterforskningen av dødsfallet skulle gjenopptas. Spesialister fra Kripos ble hentet inn for å bidra i etterforskningen.

Les også: – Monikas mor hadde gitt opp

Moren lettet

– Min klient uttaler at hun er svært lettet over den nye vendingen saken har tatt. Hun venter spent på den videre utviklingen i etterforskningen, sier bistandsadvokat Stig Nilsen i en uttalelse tirsdag.

I august anmeldte moren og bistandsadvokaten Hordaland politidistrikt til Spesialenheten for politisaker. De mente at moren ble gitt feilaktig informasjon, blant annet under avhør, at det ikke ble tatt riktige etterforskningsskritt for å undersøke dødsfallet, og at det ble unndratt dokumenter i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialenheten har avgjort at den vil etterforske anmeldelsen om dokumentunndragelse.

– Min klient ønsker på nåværende tidspunkt ikke å fremme ytterligere kritikk mot den tidligere etterforskningen, men viser til det som har fremkommet i mediene tidligere. Hun forventer at Spesialenheten foretar en grundig vurdering av de spørsmål som er reist omkring dette, sier bistandsadvokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Drapssak to år etter førte til ny Monika-etterforskning

Nekter skyld

Den drapssiktede eks-stefaren (32) som er siktet for å ha drept Monika i 2011, nekter straffskyld og sier han ikke har noe med dødsfallet å gjøre.

Det sa politiadvokat Asbjørn Onarheim da politiet i Hordaland svarte på spørsmål om det tre år gamle dødsfallet tirsdag ettermiddag.

Den tidligere samboeren til Monikas mor ble mandag pågrepet på sin arbeidsplass i Bergen. Bakgrunnen var at politiets gjenåpnede etterforskning har avdekket mannens delvise DNA på åstedet.

– Det er nye analysemetoder som Folkehelseinstituttet har tilgang til nå, som avdekket DNA-sporene. Disse metodene var ikke tilgjengelige for tre år siden, sier Onarheim.