Pistorius dømt til fem års fengsel

Den sørafrikanske idrettsstjernen Oscar Pistorius er dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Pistorius-saken

• 14. februar i fjor ble den sørafrikanske friidrettsstjernen Oscar Pistorius pågrepet etter at kjæresten Reeva Steenkamp (29) ble funnet drept i hjemmet hans i Pretoria.

• Pistorius (27) innrømmet at han skjøt og drepte Steenkamp gjennom en lukket badedør.

• Han hevder han handlet i selvforsvar fordi han trodde det var en innbruddstyv.

• Påtalemyndigheten festet ikke lit til forklaringen og tiltalte ham for overlagt drap.

• Rettssaken ble innledet 3. mars i år i Pretoria, men tok pause 14. mai for at Pistorius skulle gjennomgå en psykiatrisk vurdering. Den konkluderte med at han ikke var utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Saken ble gjenopptatt 30. juni.

• Pistorius ble 11. september frikjent for både overlagt og forsettlig drap, men dagen etter ble han funnet skyldig i uaktsomt drap på kjæresten.

• Dom i saken er ventet tirsdag.

• Pistorius har amputert et bein, men har vunnet seks gull i løping i Paralympics. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012.

Pistorius ble også dømt til tre års betinget fengsel for brudd på våpenloven.

Uten å fortrekke en mine satt Pistorius helt stille på tiltalebenken tirsdag og hørte dommer Thokozile Masipa lese opp den lange begrunnelsen.

Da dommeren omsider kunngjorde straffen, tørket imidlertid Pistorius bort tårer fra øynene.

Mens flere av Pistorius' slektninger også var tydelig beveget over dommen, var June Steenkamp, moren til drapsofferet, like stoisk som hun har vært hver dag rettssaken har pågått.

Les også: Mener fengsel kan «knekke» Pistorius

Ikke for mild, ikke for streng

Dommen legger seg midt mellom hva aktor og forsvarer hadde bedt om. Aktoratet ba om at sprintstjernen måtte dømmes til ti års fengsel, mens forsvaret ba om husarrest og samfunnsstraff.

Masipa begrunnet dommen med at å unnlate å gi Pistorius fengselsstraff ville sende et uheldig signal til offentligheten. Samtidig understreket hun at en for lang fengselsstraff ikke ville være forenelig med å vise nåde.

Det er foreløpig ikke klart om dommen vil bli anket.

Les også: Pistorius funnet skyldig i uaktsomt drap

Hevder selvforsvar

Pistorius ble i september funnet skyldig i uaktsomt drap på Steenkamp etter at han skjøt henne fire ganger gjennom en baderomsdør den 14. februar i fjor. Han ble dermed frifunnet for både overlagt og forsettlig drap.

Den 27 år gamle sørafrikanske sprintstjernen, som har amputert begge beina, har tilstått å ha drept Steenkamp, men har forklart at han trodde modellkjæresten var en innbruddstyv og at han skjøt i selvforsvar.

Omfattende

Rettssaken mot Pistorius startet i mars, og er en av de mest omfattende i sørafrikansk rettshistorie.

Under rettssaken har aktoratet kjørt hardt på for å framstille Pistorius som en våpenglad hissigpropp. Flere vitner har blant annet fortalt om episoder der løperstjernen har avfyrt skudd på offentlig sted.

Pistorius gjennomgikk også en psykiatrisk undersøkelse der det ble konkludert med at han ikke var psykisk utilregnelig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus