HRW: Utstrakt bruk av klasevåpen i Ukraina

Ukrainske regjeringsstyrker brukte klasevåpen i befolkede områder i byen Donetsk tidligere denne måneden, ifølge organisasjonen Human Rights Watch (HRW).

Røyken stiger etter en kraftig eksplosjon i den østukrainske byen Donetsk 20. oktober i år. Foto: NTB scanpix.
Røyken stiger etter en kraftig eksplosjon i den østukrainske byen Donetsk 20. oktober i år. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskerettsorganisasjonen gjennomførte i rundt en uke undersøkelser i opprørsbastionen i det krigsherjede Øst-Ukraina tidlig i oktober.

Resultatet er dokumentasjon på utstrakt bruk av klasevåpen i kampene mellom regjeringsstyrker og prorussiske opprørere på et titall ulike steder, opplyser HRW.

Selv om det ikke er mulig å med sikkerhet fastslå hvem som har ansvar for mange av angrepene, peker bevisene mot at ukrainske regjeringsstyrker har ansvaret for en rekke angrep med klasevåpen i Donetsk, ifølge organisasjonen.

Les også: Kampene fortsetter i Donetsk

Det ble også brukt raketter med klaseammunisjon i angrepet som drepte en sveitsisk ansatt i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) 2. oktober, opplyser HRW.

– Det er sjokkerende å se at et våpen som de fleste land har forbudt, brukes i så stor utstrekning i Øst-Ukraina, sier Mark Hiznay, seniorforsker i HRWs våpenavdeling.

– Ukrainske myndigheter bør øyeblikkelig forplikte seg til ikke å bruke klasevåpen og slutte seg til klasevåpenkonvensjonen, tilføyer han.

114 land har hittil sluttet seg til forbudet mot klasevåpen. Ukraina er ikke blant dem.

Les også: Våpenhvilen i Øst-Ukraina eksisterer kun på papiret