HRW: Utstrakt bruk av klasevåpen i Ukraina

Røyken stiger etter en kraftig eksplosjon i den østukrainske byen Donetsk 20. oktober i år. Foto: NTB scanpix.
Røyken stiger etter en kraftig eksplosjon i den østukrainske byen Donetsk 20. oktober i år. Foto: NTB scanpix.

Ukrainske regjeringsstyrker brukte klasevåpen i befolkede områder i byen Donetsk tidligere denne måneden, ifølge organisasjonen Human Rights Watch (HRW).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettsorganisasjonen gjennomførte i rundt en uke undersøkelser i opprørsbastionen i det krigsherjede Øst-Ukraina tidlig i oktober.

Resultatet er dokumentasjon på utstrakt bruk av klasevåpen i kampene mellom regjeringsstyrker og prorussiske opprørere på et titall ulike steder, opplyser HRW.

Selv om det ikke er mulig å med sikkerhet fastslå hvem som har ansvar for mange av angrepene, peker bevisene mot at ukrainske regjeringsstyrker har ansvaret for en rekke angrep med klasevåpen i Donetsk, ifølge organisasjonen.

Les også: Kampene fortsetter i Donetsk

Det ble også brukt raketter med klaseammunisjon i angrepet som drepte en sveitsisk ansatt i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) 2. oktober, opplyser HRW.

– Det er sjokkerende å se at et våpen som de fleste land har forbudt, brukes i så stor utstrekning i Øst-Ukraina, sier Mark Hiznay, seniorforsker i HRWs våpenavdeling.

– Ukrainske myndigheter bør øyeblikkelig forplikte seg til ikke å bruke klasevåpen og slutte seg til klasevåpenkonvensjonen, tilføyer han.

114 land har hittil sluttet seg til forbudet mot klasevåpen. Ukraina er ikke blant dem.

Les også: Våpenhvilen i Øst-Ukraina eksisterer kun på papiret

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus