Sikorski: – Putin tilbød Polen halve Ukraina

Polens tidligere utenriksminister Radoslaw Sikorski er kjent for sine kontroversielle uttalelser om blant andre Russland. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Polens tidligere utenriksminister Radoslaw Sikorski er kjent for sine kontroversielle uttalelser om blant andre Russland. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Polens tidligere utenriksminister, Radoslaw Sikorski, er sitert på at president Vladimir Putin i 2008 foreslo å dele Ukraina mellom Russland og Polen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikorski hevder ifølge det amerikanske nettstedet Politico at Putin kom med forslaget under et møte med Polens daværende statsminister Donald Tusk i Moskva.

Sikorski, som nå er president i den polske nasjonalforsamlingen, har imidlertid presisert at deler av intervjuet med Politico sist søndag er blitt «overfortolket».

– Han ville at vi skulle delta i delingen av Ukraina. Dette var blant de første tingene Putin sa til min statsminister, Donald Tusk, da han besøkte Moskva. Han sa videre at Ukraina er et kunstig land og at Lwow er en polsk by, og hvorfor ordner vi ikke bare opp sammen, sa Sikorski ifølge nettstedet.

Les også: Steile fronter i Ukraina-samtaler

Tusk, som nå er nyvalgt EU-president, gjorde det imidlertid klinkende klart overfor Russland at Polen ikke ville ha noe med dette å gjøre, understreker Sikorski ifølge Politico.

Etter at intervjuet kom ble publisert, har Sikorski uttalt at «noen av ordene har blitt overfortolket». Verken polske eller russiske tjenestemenn kunne kommentere påstandene overfor nyhetsbyrået Reuters.

Før andre verdenskrig omfattet Polens territorium deler av dagens vestlige Ukraina, blant dem byen Lwow, kjent som Lviv i Ukraina.

Les også: Putin beskylder Obama for fiendtlig innstilling

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus