Søreide: – Vernepliktige skal vurderes individuelt

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) trekker den omstridte sikkerhetsinstruksen som hindrer mange minoritetsungdommer i å avtjene verneplikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kan ikke ha en praksis som innebærer at ungdommer som har lyst til å tjenestegjøre, får en kollektiv vurdering som nekter dem dette. Det er ikke akseptabelt. Alle har rett til en individuell sikkerhetsvurdering, sier Søreide til NTB.

Mandag ga hun Vernepliktsverket klar beskjed om at den omstridte sikkerhetsinstruksen skal trekkes tilbake med øyeblikkelig virkning.

Overskuet ikke konsekvensene

Søreide sier at Vernepliktsverket trolig ikke overskuet konsekvensene da de endret sikkerhetsrutinene i september. Da ble det innført en instruks om at norske statsborgere «som har relasjoner til land som Norge ikke har sikkerhetsmessig samarbeid med», ikke får avtjene verneplikt fordi de ikke får sikkerhetsklarering.

Instruksen har ført til at mer enn 1.000 minoritetsungdommer ikke får avtjene førstegangstjeneste, avslørte Klassekampen i helgen.

– Da vi ble klar over dette, så vi at det er helt nødvendig å stanse denne praksisen, sier Søreide, som ikke vil oppgi hvilke land det dreier seg om. Ifølge Klassekampen skal blant annet ungdommer med foreldre fra Irak og Russland ha blitt nektet førstegangstjeneste.

Verken forsvarsdepartementet eller forsvarssjefen ble orientert på forhånd om de nye sikkerhetsrutinene til Vernepliktsverket, opplyser Søreide.

Bakgrunn: Huitfeldt ber forsvarsministeren trekke sikkerhetsinstruks

Ny vurdering

Forsvarsministeren har nå satt ned en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan sikkerhetsklareringen av de vernepliktige kan gjennomføres. Allerede mandag hadde gruppa sitt første møte.

– Behovet for slike klareringer vil fortsatt gjelder for alle, men de skal gjøres på individuelt grunnlag, fastslår Søreide.

Siden det er den gamle instruksen som nå gjelder, vil alle som har fått avslag etter den nye, få sakene sine vurdert på nytt, lover hun.

– For noen kan det ta litt lengre tid, fordi det kan være vanskelig å innhente informasjon, sier Søreide og understreker at enkelte fortsatt ikke vil bli sikkerhetsklarert.

– Det har til alle tider vært sånn at noen ikke får det. Men da har det vært basert på en konkret og individuell vurdering, sier hun.

Reagerte

Flere partier reagerte kraftig da den nye instruksen ble kjent og mente den diskriminerte minoritetsungdommer. Anniken Huitfeldt (Ap), som leder Stortingets forsvars- og utenrikskomité, ba mandag forsvarsministeren om å trekke tilbake instruksen.

Søreide avviser at instruksen er et uttrykk for en mistenksomhetskultur i Forsvaret.

– Nei, det vil jeg ikke si at det er. Dette er et veldig komplekst tema, sier Søreide til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus