Høring om Israel og menneskerettigheter:

Nå får palestinske barn gå på skole i israelske fengsler

Illustrasjonsfoto: En palestinsk gutt blir arrestert av israelsk politi etter å ha kastet stein på dem i Øst-Jerusalem. Israel fengsler 700 barn i året. Foto: Ammar Awad (Reuters)
Illustrasjonsfoto: En palestinsk gutt blir arrestert av israelsk politi etter å ha kastet stein på dem i Øst-Jerusalem. Israel fengsler 700 barn i året. Foto: Ammar Awad (Reuters)

Israel ble mandag pepret med anklager om brudd på menneskerettihgetene i FNs menneskerettighetskomité. Selv melder Israel om fremgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg håper at diskusjonen ikke bare blir om Vestbredden og Gaza, da Israel har gjort store anstrengelser for å oppfylle deres interesser.

Slik innledet departementsråd Emi Palmor i det israelske justisdepartementet, da FNs menneskerettighetskomité mandag startet sin vurdering av menneskerettighetssituasjonen i Israel.

Hun fikk ikke ønsket oppfylt, idet medlemmene av menneskerettighetskomiteen reiste omfattende kritikk av behandlingen av palestinere og beduiner i Israel og i de okkuperte områdene på Vestbredden, Golanhøyden og i Øst-Jerusalem.

Blir fengslet, ikke beskyttet

– Ett eksempel på forbedringer takket være omorganisering, er mindreåriges adgang til skolegang i et israelsk fengsel på Vestbredden, fremholdt Roy S. Schondorf i avdeling for internasjonal rett ved det israelske justisdepartementet.

– Vi fikk kritikk av en frivillig organisasjon mot at mindreårige i fengsel ikke fikk undervisning. Nå er det etablert to klasserom i dette fengselet, kunne han fortelle.

Les også: – Utbygging av nye israelske bosettinger er en menneskerett

Men fengsling av barn som kaster stein mot det israelske politiet eller begår andre ulovligheter, fortsetter.

– Internasjonale organisasjoner anslår at 700 barn årlig blir arrestert av militæret eller politiet. Det har vært noe fremgang i behandling av mindreårige. Men det er mange rapporter om at barna ikke blir behandlet etter reglene for arrestasjon og fengsling av barn, sa Konstantine Vardzelashvili fra Georgia.

– Vold mot palestinere fra bosettere og overtakelse av palestineres jord blir ofte anmeldt. Men to tredeler av de sakene blir henlagt uten noen rettslig oppfølging, la han til.

Les også: – De henter palestinske barn i sengene sine

Israel tar ikke ansvar på Vestbredden

Israel er en av 168 stater som har ratifisert Den internasjonale menneskerettighetsavtalen.

Men på dagens høring gjorde deres delegasjon en viktig avklaring:

Israel føler seg ikke bundet av sine menneskerettsforpliktelser i områder de okkuperer.

– Israel følger ikke avtalen i disse områdene av flere grunner. Wienkonvensjonen sier at slike forpliktelser ikke gjelder utenfor en stats nasjonale territorier, gjorde direktør Lironne Bar-Sadeh ved menneskerettsavdelingen i Israels utenriksdepartement klart.

Mens Israel stykker opp det som skulle vært den palestinskkontrollerte Vestbredden med stadig flere bosettinger, veier, den store muren og andre installasjoner, henviser hun ansvaret for mennskerettigheter til de palestinske selvstyremyndighetene:

– Det har skjedd en dramatisk utvikling på bakken de siste årene, inkludert full tilbaketrekking fra Gazastripen og freveksten av en Hamasadministrasjon som bedriver vold.

– På Vestbredden er den praktiske virkeligheten at 95 prosent faller under palestinsk, ikke israelsk jurisidiksjon, sa Bar-Sadeh.

Bananmetode og voldtekts-trusler?

Medlemmene av menneskerettskomiteen utfordret israelerne på et vell av områder: Tvangsriving av beduinerbosettinger, straffekasjoner mot palestinere i form av riving av hus, konfiskasjon av palestineres landbruksjord og utestenging ved hjelp av muren Israel har bygget.

Alvorlige anklager kom også om at Israel bryter asylrettighetene til særlig eritreere som har lyst til å søke asyl.

Israel gikk heller i fri for anklager om tortur, etter at Høyesterett har tillatt «moderat fysisk press» under avhør.

– Vi har jo fått mange konkrete saker på vårt bord, sa sveitseren Walter Kalin.

– Dere har ikke definisjon av tortur. Vi har fått mange påstander om bruk av banan-posisjonen, at folk blir bøyd bakover. Det kan være ganske smertefullt hvis det blir brukt gjentatte ganger under avhør. Er den tillatt?, ville Kalin vite.

– Hva med trusler om å voldta kvinnelige slektninger – er det dekket som ulovlig i lovverket deres?, la han til.

Følge menneskerettighetskomitéens behandling av Israel på nett-TV

Les sakspapirene om menneskerettighetssituasjonen i Israel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus