Frykter russiske ubåter i norsk farvann

Ståle Ulriksen mener det er grunn til å dro at russiske utbåter befinner seg i kysten utenfor Norge, og sammenligner det med landets innsats i luftrommet.Foto: NTB Scanpix
Ståle Ulriksen mener det er grunn til å dro at russiske utbåter befinner seg i kysten utenfor Norge, og sammenligner det med landets innsats i luftrommet.Foto: NTB Scanpix

Dersom det er riktig at russiske ubåter er observert i svensk skjærgård, er det grunn til å tro at de også befinner seg i norske farvann, mener NUPI-forsker Ståle Ulriksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis det stemmer at det er russiske ubåter i skjærgården i Stockholm, er det ingen grunn til å tro at dette er isolert til Sverige. Jeg vil ikke bli overrasket dersom det er russiske ubåter også i norske farvann, sier Ulriksen til Stavanger Aftenblad.

Forskeren, som er tilknyttet avdeling for sikkerhet ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), mener det er slående hvordan Russland den siste tiden har gjenopptatt mønsteret fra den kalde krigen.

Les også: Sivile båter bes om å forlate område i Stockholms skjærgård

Over land, under vann

– De siste årene har norske F-16-fly vært på vingene omtrent 40 ganger i året for å avskjære russiske fly. Hvis vi legger til grunn at de forsøker å etablere et tilsvarende handlingsmønster også til sjøs, er det lett å se for seg at de også etter hvert vil seile ubåter til norske farvann, sier Ulriksen.

Imidlertid er det svært vanskelig å fastslå hvor fremmede ubåter kommer fra.

– Det er usedvanlig krevende, sier kommandør Roald Gjelsten ved Institutt for forsvarsstudier til NTB.

Les også: Ville rykter om russisk atomubåt i sosiale medier

Sonarer

Han har gransket de mange tilfellene av sannsynlige og mulige ubåtobservasjoner under den kalde krigen, i blant annet nordnorske fjorder, Sognefjorden og Hardangerfjorden. Bare i Nord-Norge ble det mellom 1960 og 1994 rapportert inn minst 154 slike hendelser.

– Vi klarte aldri å fastslå med sikkerhet hvor disse ubåtene kom fra, sier han.

Med dagens teknologi kan det imidlertid være lettere å slå fast om det faktisk er en ubåt som er observert, og hvor den hører hjemme, mener Gjelsten.

– Ulike ubåtklasser har ulike lydbilder, basert på blant annet typer propeller og andre ting, som passive, høyteknologiske sonarer kan fange opp, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus