Resultatløst søk i Stockholms skjærgård

Den svenske marinen har sperret av område rundt øy i Stockholms skjærgård. Foto: NTB scanpix
Den svenske marinen har sperret av område rundt øy i Stockholms skjærgård. Foto: NTB scanpix

Heller ikke mandag fikk svenskene vite hva som har skjult seg i skjærgården deres de siste dagene. Flyforbud og stengt farvann var ikke nok til å gi resultater i jakten på en mulig fremmed ubåt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direkte fra ubåtjakten:

Alle sivile båter ble mandag bedt om å forlate området mellom Danziger Gatt og Nåttarö i Stockholms skjærgård, og det ble innført flyforbud over skjærgården. I tillegg ble det opprettet en sikkerhetssone på ti kilometer rundt alle militære fartøyer.

Mandag kveld opplyser forsvaret at den midlertidige sperringen er opphevet, men at flyforbudet for lavtflyging fortsatt gjelder.

Forsvaret ville ikke kommentere hvorfor sivile båter ble bedt om å forlate området, og de ville heller ikke si om JAS kampfly som tok av fra en base i Luleå, skulle delta i aksjonen.

– Vi holder på med en etterretningsoperasjon i Stockholms skjærgård, og vi gjør det vi må for å løse våre oppgaver. Nøyaktig hva vi gjør og hvilke enheter som deltar, kommenterer vi ikke, sier pressetalsmann Mikal Abrahamsson til nyhetsbyrået TT.

Les også: Frykter russiske ubåter i norsk farvann

– Ikke ubåtjakt

Sveriges ferske statsminister Stefan Löfven diskuterte den pågående leteoperasjonen med sin finske kollega Aleksander Stubb da de møttes i Helsingfors mandag. Löfven understreket flere ganger at det ikke var snakk om en ubåtjakt.

– Det pågår en etterretningsoperasjon. Forsvaret har tre observasjoner, og vi må finne ut hva det er. Det er hva vi vet så langt. Vi må finne ut hva det er først før vi kan gå videre, sa Löfven på pressekonferansen.

Observasjonene ble gjort på tre steder i skjærgården fredag og søndag. En av dem som observerte – og fotograferte – er ikke i tvil om hva han så.

– Det var helt klart en ubåt. Spørsmålet er bare hvor den er nå, sier mannen, som ønsker å være anonym, til Aftonbladet.

Les også: Ville rykter om russisk atomubåt i sosiale medier

Venter på lasteordre

Spekulasjonene om at russerne er involvert har florert i mediene. Blant annet har den russiske oljetankeren NS Concord fått mye oppmerksomhet og blitt utpekt som et mulig kamuflert «moderskip» for en russisk ubåt.

Fartøyet hadde ligget stille i internasjonalt farvann på høyde med Stockholm siden onsdag, men begynte lørdag brått å seile østover etter nyhetsmeldinger som antydet at det fungerte som et moderskip.

Men tankerens eiere, SCF Novoship, avviste mandag at det er noe uvanlig med skipets bevegelser. Novoships leder Jurij Tsvetkov skriver ifølge TT i en pressemelding at de er «smigret over den økende oppmerksomheten fra svenske og internasjonale medier», men at det ikke er noe uvanlig med bevegelsene.

Alternative russiske teorier

En sikkerhetskilde i det russiske forsvarsdepartementet avviser også at russerne har noen ubåt i svensk farvann.

– For å lette på spenningene i Østersjøen og spare pengene til svenske skattebetalere, vil vi anbefale å finne forklaringer hos den nederlandske marinen, sier sikkerhetskilden til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti. Vedkommende mener en nederlandsk ubåt i forrige uke utførte noen praktiske oppgaver nær Stockholm.

Talsperson Marloes Visser i det nederlandske forsvarsdepartementet avviser at en mulig ubåt utenfor Stockholm tilhører Nederland, melder VG.

En annen russisk teori, som ifølge nyhetsbyrået AP ble fremsatt i avisen Nezavisimaja Gazeta, er at aksjonen i stockholmskjærgården er et påfunn for å skaffe det svenske forsvaret større bevilgninger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus