PST fikk tips om terrorist fem år før Westgate

Overvåkingsbilder viser noen av mennene som angrep kjøpesenteret i Nairobi. Mannen til venstre skal være den 23 år gamle norske statsborger fra Larvik. Foto: Reuters / Citizen TV / NTB scanpix
Overvåkingsbilder viser noen av mennene som angrep kjøpesenteret i Nairobi. Mannen til venstre skal være den 23 år gamle norske statsborger fra Larvik. Foto: Reuters / Citizen TV / NTB scanpix

PST bekrefter at de hadde bekymringssamtaler med nordmannen som senere deltok i terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetstjenesten fikk tips om norsksomalieren allerede i 2008 da han gikk på videregående skole i Larvik, melder NRK.

På denne tiden var han svært aktiv på ulike nettsider, blant annet tilknyttet terrororganisasjonene al-Shabaab og al-Qaida.

Aftenposten har tidligere skrevet at PST hadde mannen inne til bekymringssamtaler. Nå bekrefter PST dette.

Les også: Mintes de drepte på årsdagen for Westgate-terror

Blant annet møtte de ham på Oslo lufthavn i august 2010 da han var på vei til Somalia.

– Vi sa at vi hadde bekymringer til reisen han nå var på vei til å ta, og at vi mistenkte at han kanskje planla å knytte seg til al-Shabaab og ikke ville returnere til Norge. Han ga uttrykk for at han ikke hadde noen intensjoner om å knytte seg til al-Shabaab og forsikret om at han hadde tenkt seg tilbake til Norge om en 14 dagers tid, sier avdelingsdirektør Knut Sveinungsen i PST til NRK.

Les også: FBI: - Norsk terrorist døde i angrep mot kjøpesenter

– Det siste han sa til våre tjenestemenn før han forlot Norge var: «Ser jeg ut som en terrorist?», sier Sveinungsen.

Minst 67 mennesker ble drept og over 200 skadd da nordmannen og tre andre unge menn stormet Westgate-senteret i Nairobi i Kenya 21. september i fjor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus