Sveriges forsvarsminister holder møte om Stockholm-aksjonen

Den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist kaller mandag inn riksdagspolitikere til et ekstraordinært møte i forbindelse med ubåtaksjonen i Stockholms skjærgård. Samtidig skal en russisk oljetanker ha satt kursen mot Stockholm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om den svensk-sovjetiske ubåtkrisen:

* I 1980 observerte et svensk marinefartøy tårnet på en sovjetisk ubåt ved Utö øst for Stockholm.

* 28. oktober 1981 gikk den sovjetiske ubåten U 137 på grunn utenfor Karlskrona, en hendelse som fikk internasjonal oppmerksomhet.

* Svenske myndigheter protesterte til den sovjetiske ambassadøren og avviste sovjeternes ønske om å få berge ubåten.

* Dagen etter samlet sovjetiske marinefartøyer seg utenfor den svenske territorialgrensen, mens Sverige satte inn soldater, fartøy og fly for å vokte ubåten.

* 30. oktober beklaget den sovjetiske ambassadøren hendelsen, men fastholdt at den skyldtes feilnavigering.

* 6. november ble ubåten, som ifølge Sveriges daværende statsminister Thorbjörn Fälldin trolig hadde atomvåpen om bord, eskortert ut av svensk farvann og overlevert til sovjeterne.

* Mellom 1982 og 1993 inntraff en rekke hendelser, hundrevis av observasjoner og nye ubåtjakter før det hele ebbet ut etter Sovjetunionens fall.

* I ettertid har det kommet fram at mange av hendelsene trolig var falsk alarm, eller ubåter fra NATO-land.

(Kilde: FNB)

Hultqvist informerte regjeringen om den pågående aksjonen på et møte søndag.

Mandag har forsvarsministeren kalt inn til ekstramøte med deler av den svenske forsvarskomiteen, skriver Expressen.

– Jeg kommer til å ha et møte med dem om hendelsene, men konkret hva jeg kommer til å si og diskutere er en sak mellom oss, sier forsvarsministeren til avisen.

Samtidig fortsetter søket for fullt.

– Operasjonen fortsetter i dag med uforminsket styrke. Vi bruker de sensorene vi har og leter både fra vann og land, sier Dag Enander i det svenske forsvaret til nyhetsbyrået TT.

Skipstrafikk

Svenske medier følger nøye med på skipsfartovervåkingsnettstedet Marine Traffic og har pekt ut to russiske fartøy som har vært i nærheten av Stockholm.

Det russiskeide oljetankeren NS Concord som hadde ligget stille i internasjonalt farvann på høyde med Stockholm siden onsdag, var mandag morgen på kurs mot Stockholm. På formiddagen ligger oljetankeren stille utenfor Almagrundet, en fyrstasjon sørøst på Sandhamn utenfor Stockholms skjærgård, skriver Expressen.

– Hun skal ha endret sin posisjon til Primorsk i Russland, men akkurat nå ligger hun stille, sier kommunikasjonssjef Maria Ottosson i Sjöfartsverket til TT.

Det spekuleres i om oljetankeren kan fungere som et moderskip for en eventuell russisk miniubåt, som kan tenkes å ha havarert. Fartøyet seilte brått østover lørdag etter nyhetsmeldinger der det ble antydet at den fungerte som et moderskip.

Også det russiske forskningsfartøyet Professor Logachev så søndag ettermiddag ut til å være på vei mot Sverige, men i løpet av natt til mandag har fartøyet ikke oppgitt noen ny informasjon på overvåkingsnettstedet, ifølge det finske nyhetsbyrået FNB.

Kontreadmiral Anders Grenstad tror ikke dette fartøyet har noe med hendelsene å gjøre.

– Jeg vet ikke. Jeg tror ikke det, men jeg vet ikke, sier kontreadmiralen.

Les også: Ville rykter om russisk atomubåt i sosiale medier

– Ny type krigføring

Spekulasjonene om at russerne er involvert har florert i mediene, og mange eksperter uttaler seg om saken.

Russland avviser imidlertid at det er snakk om noen «avvikende hendelser». Forsvarsdepartementet i landet sier også til nyhetsbyrået Interfax at det heller ikke er noen nødsituasjon som berører russiske marinefartøy.

Universitetslektor og forsker Peter Mattsson ved svenske Försvarshögskolan mener alt tyder på en russisk innblanding, men tror formålet kan være å vise svakheten i det svenske forsvaret.

– Det er en ny type krigføring. Det har ingenting å gjøre med å ta over et land. Man vil vise at politikken og det militære ikke kan forsvare et land, sier han til Aftonbladet.

Mattsson er sikker på hvilken nasjon som står bak aktiviteten i skjærgården.

– Den må være russisk, det kan ikke være noe annet, sier han.

Les også: Svensk ubåtjakt - som å lete etter nåla i høystakken

Flere observasjoner

Fredag 17. oktober opplyste det svenske forsvaret at det hadde fått opplysninger om fremmed undervannsaktivitet i Stockholms skjærgård. En stor aksjon ble straks iverksatt.

– Det er gjort tre ulike observasjoner i den svenske skjærgården fredag og søndag. Det er trolig at det pågår undervannsvirksomhet i Stockholms skjærgård, sa kontreadmiral Anders Grenstad.

Svenske myndigheter har ikke villet si noe om mistanken retter seg mot noe bestemt land, men episoden vekker minner fra den kalde krigen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus