Tyskland mener opprørere skjøt ned fly

298 mennesker mistet livet da Malaysia Airlines' flygning MH17 styrtet i nærheten av Hrabove (Grabovo) i Donetsk-regionen i det krigsherjede Øst-Ukraina 17. juli. Foto: EPA / NTB scanpix.
298 mennesker mistet livet da Malaysia Airlines' flygning MH17 styrtet i nærheten av Hrabove (Grabovo) i Donetsk-regionen i det krigsherjede Øst-Ukraina 17. juli. Foto: EPA / NTB scanpix.

Tysk etterretning har anklaget prorussiske opprørere for å ha skutt ned det malaysiske passasjerflyet over Ukraina, trolig med raketter stjålet fra regjeringsstyrker, ifølge Der Spiegel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en detaljert analyse har Tysklands utenlandske etterretningstjenesten BND konkludert med at separatistene er ansvarlig for at flyet styrtet med 298 mennesker om bord i Øst-Ukraina 17. juli.

BND-sjef Gerhard Schindler la fram utførlige beviser for denne påstanden i en høring i den tyske nasjonalforsamlingens kontrollkomité 8. oktober, ifølge magasinet Der Spiegel.

Les også: MH17 ble gjennomboret av mange objekter

Gjennom satellittbilder og fotografier mener etterretningssjefen blant annet også å kunne underbygge en mistanke om at opprørerne tok et luftforsvarssystem av typen BUK fra en ukrainsk militærbase.

Det var dette de så brukte for å skyte ned passasjerflyet, mener tyskerne.

Schindler avfeier russernes påstander om at ukrainske regjeringssoldater avfyrte raketten og at et ukrainsk militærfly fløy nært passasjerflyet fra Malaysian Airlines, ifølge mandagens utgave av Spiegel.

Les også: Harde kamper i Ukraina hindrer etterforskningen av MH17

Andrej Purgin, visestatsminister i opprørsrepublikken Donetsk, avviser på sin side anklagene fra Tyskland overfor det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Amerikanske etterretningskilder sa så tidlig som i juli at flyet kan ha blitt skutt ned av dårlig trente separatistsoldater.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus