Ville rykter om russisk atomubåt i sosiale medier

Amatørbilde viser noe som kan være en utenlandsk miniubåt i skjærgården utenfor Stockholm. Foto: Det svenske forsvaret / NTB scanpix.
Amatørbilde viser noe som kan være en utenlandsk miniubåt i skjærgården utenfor Stockholm. Foto: Det svenske forsvaret / NTB scanpix.

Ville rykter om at en russisk atomubåt er i ferd med å synke utenfor svenskekysten, verserer på sosiale medier i kjølvannet av ubåtalarmen i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes overhodet ikke noe hold i påstandene, fastslår Carl Bergqvist, som driver forsvarsbloggen Wiseman's Wisdoms, til avisen Expressen.

Ryktet – som kan føres tilbake til en tweet på russisk fra en aktivist ved navn Pavel Sjechtman – settes i sammenheng med den pågående militærinnsatsen i Stockholms skjærgård.

Forsvarets pressevakt Dag Enander avfeier også ryktet blankt.

– Ideen om at en russisk atomubåt skulle ha sunket i eller i nærheten av svensk farvann er en ren spekulasjon, sier han.

Les også: Svensk ubåtjakt - som å lete etter nåla i høystakken

Ryktene om at den russiske atomubåten TK-208 Dmitrij Donskoj var i ferd med å synke utenfor Sveriges kyst dukket opp søndag.

Flere russiske, ukrainske og polske nettsider rapporterte opplysningene og satte dem i sammenheng med jakten på det som kan være en ubåt i skjærgården utenfor Stockholm.

«Nylig ringte en bekjent fra nordflåtens stab. Ved Sveriges kyst synker Dmitrij Donskoj. Putin gir ingen hjelp. Akkurat som med Kursk», ble det hevdet fra den russiske aktivisten på Twitter.

Les også: Russisk fartøy stakk av da ubåtjakten startet

– Denne ubåten hører hjemme i Nordishavet. Det er umulig at den er i Østersjøen, sier Bergqvist om Dmitrij Donskoj.

Atomubåten Kursk sank i Barentshavet i 2000.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus