Syk flypassasjer isolert på Arlanda i flere timer

Bildet viser infeksjonsklinikken på Karolinska universitetssykehus i Huddinge der en pasient ble lagt i isolat etter å ha ankommet Arlanda flyplass.
Foto: Jonas Ekströmer / NTB scanpix
Bildet viser infeksjonsklinikken på Karolinska universitetssykehus i Huddinge der en pasient ble lagt i isolat etter å ha ankommet Arlanda flyplass. Foto: Jonas Ekströmer / NTB scanpix

Det drøyde flere timer før den mannlige flypassasjeren som sjekkes for ebola, ble brakt fra Arlanda flyplass til sykehus søndag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ankom Sverige med et fly fra Midtøsten søndag ettermiddag, og det ble slått alarm da tollere så at han kastet opp og så syk ut.

Det er for tidlig å spekulere i om mannen har ebola, men det ble likevel slått full alarm, og smittevernmyndighetene ble varslet.

– Vi har veldig lav terskel for å reagere, selv med lav mistanke, sier fungerende smittevernoverlege Helena Hervius Askling i Stockholm til Aftonbladet.

Legene bestemte at mannen skulle isoleres i høysmitteisolatet ved Karolinska universitetssykehus, men ifølge avisen forlot ambulansen med mannen flyplassen først i 23-tiden.

Kommer ikke fra Vest-Afrika

Mannen, som ikke kommer fra ebolarammede Vest-Afrika, ble imidlertid holdt isolert på flyplassen fra sykdomsalarmen gikk, inntil han kunne føres inn i ambulansen av helsepersonell i beskyttelsesutstyr.

Sjeflege i Stockholm, Anna Nergårdh, svarer nyhetsbyrået TT følgende på spørsmålet om hvorfor det tok så mange timer før mannen kunne fraktes til sykehus:

– Det dreier seg egentlig ikke om noen akutt transport som sådan. Det viktige er at man følger retningslinjene for hvordan transporten og håndteringen ved infeksjonsklinikken skal foregå.

Ikke første gang

Det er ikke første gang «ebolaalarmen» går på Arlanda. Svenske smittevernmyndigheter understreker at man ikke kan snakke om et mistenkt ebolatilfelle før vedkommende er undersøkt på sykehus.

Dersom det tas en ebolatest av mannen, skal den analyseres av det svenske folkehelseinstituttet. Her har de hittil i år fått inn ti ebolaprøver, samtlige var negative.

Var ikke syk på flyet

Flypassasjeren viste ingen tegn til å være syk på flyet, ifølge Ulf Wallin, presseansvarlig ved Swedavia, som er Sveriges svar på Avinor. Passasjeren kom med et fly fra Midtøsten, men det uklart hvilket land reisen hans startet i.

– Han har gitt ulike opplysninger, og det var vanskelig å få klarhet i nøyaktig hvor han startet. Det kan ha vært i Afrika, men han var svært tydelig på at han ikke hadde vært i noen av de landene som er rammet av smitten, sier Wallin.

Det finnes ingen direkteflyginger mellom Stockholm og Vest-Afrika.

Ebolaepidemien har kostet over 4.500 menneskeliv, de aller fleste i Guinea, Liberia og Sierra Leone, ifølge WHO.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus