Finsk ekspert: Miniubåt kan ha lagt miner i skjærgården

Han tror også at Russland heller vil ofre mannskapet enn å bli avslørt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysningene om en russisk miniubåt innebærer en alvorlig krenkelse av svensk territorialvann, sier den finske forsvarseksperten Thomas Ries, som ikke utelukker at målet har vært å legge ut miner i skjærgården.

Ries mener at opplysningene tyder på at russerne holder på med militære forberedelser som er direkte fiendtlige, ifølge Svenska Dagbladet. Han sier også at det kan handle om at russerne legger ut for eksempel miner eller signalspaningsutstyr.

Bakgrunn: Ubåtalarm i Stockholms skjærgård

– Eller om de har lagt igjen noe der fra den kalde krigen som de vil oppdatere. Men uansett er det alvorlig, sier han til den svenske avisen.

– Vil heller dø

Han mener at hvis ubåten har vært så langt inn i skjærgården som jakten tilsier, så er det utelukket at den har forvillet seg. Han sier også at det er viktig for Russland å ikke bli avslørt, og at Russland trolig heller vil la mannskapet dø enn å risikere at de blir tatt og identifisert.

– Enten får de komme seg bort og gjemme seg, eller så får de dø, sier Ries, som forsker på det russiske militæret i nordiske områder ved svenske Försvarshögskolan.

Det svenske forsvaret vil verken bekrefte eller dementere opplysningene om at de jakter på en skadd russisk ubåt.

Det eneste det svneske forsvaret bekreftet er at det pågår en operasjon i området. Her er operasjonsleder Jonas Wikström på pressekonferansen lørdag. Foto: Anders Wiklund/NTB Scanpix.Det eneste det svneske forsvaret bekreftet er at det pågår en operasjon i området. Her er operasjonsleder Jonas Wikström på pressekonferansen lørdag. Foto: Anders Wiklund/NTB Scanpix.

Les også: Russisk fartøy stakk av da utbåtjakten startet

Russisk fartøy på vei nord

Samtidig har den mistenkelige, russiske oljetankeren som har ligget utenfor Stockholms skjærgård, har endret kurs og er nå på vei nordøstover, melder svenske medier.

Tidligere søndag ble det meldt at fartøyet hadde kurs mot Gotska Sandön og at målet var sundet ut mot Kattegat og Skagerrak.

– Men nå har den snudd og går i tolv knops fart mor nordøst, sier Anders Nordin, områdesjef ved Sjöfartsverket til Svenska Dagbladet.

Mistanker om miniubåt

Det er mistanke om at oljetankeren har fungert som moderskip for en eventuell russisk miniubåt i Stockholms skjærgård.

Saken fortsetter under bildetEn stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skjærgård. Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix.En stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skjærgård. Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix.

Ifølge SvD innledet svenske myndigheter et søk etter en mulig fremmed ubåt etter at det ble fanget opp en nødsamtale på russisk fra Stockholms skjærgård

Etter avsløringen lørdag kveld om at den russiske oljetankeren muligens fungerte som forsyningsskip for en havarert ubåt, seilte skipet brått østover.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus