Russisk nødanrop startet svensk ubåtjakt:Russisk fartøy stakk av da ubåtjakten startet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svenske forsvaret trapper opp jakten på en mulig russisk ubåt i Stockholms skjærgård etter opplysninger om nødanrop fra en russisk ubåt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et russisk handelsfartøy som har ligget stille i området i flere dager, seilte brått østover da svenske aviser skrev at det kunne fungere som forsyningsskip for en havarert ubåt.

Fra det svenske forsvaret er det få svar å få om hva som skjer.

Operasjonen har pågått i drøyt ett døgn etter informasjon fra en troverdig kilde. Jeg har derfor som operasjonsleder besluttet å øke antall enheter i området, opplyste forsvarets operasjonsleder Jonas Wikström på en pressekonferanse lørdag.

Fartøyene er utrustet med sensorer for å fange opp undervannsaktivitet, opplyste han. Hvor mange båter det er snakk om, hvor de kommer fra eller hvilke bevis forsvaret har samlet inn, vil han ikke svare på.

Wikström vil heller ikke si noe om det svenske forsvaret har tatt kontakt med andre land eller hvor lenge operasjonen skal vare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den pågår så lenge det trengs, sa han.

Bakgrunn: Ubåtalarm i Stockholms skjærgård

Saken fortsetter under bildetForsvarets operasjonsleder Jonas Wikström informerte pressen lørdag kveld. Foto: Anders Wiklund/NTB Scanpix.Forsvarets operasjonsleder Jonas Wikström informerte pressen lørdag kveld. Foto: Anders Wiklund/NTB Scanpix.

Nødanrop torsdag

Fredag ble det kjent at det svenske forsvaret satte i gang søk i skjærgården etter at en person hadde sett noe som kunne være en ubåt.

Men allerede torsdag kveld ble det fanget opp et nødanrop mellom en sender i skjærgården og en sender i russiske Kaliningrad. Dette tyder på at det kan være en russisk ubåt med skader i svensk farvann, skriver Svenska Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme kvelden som det svenske søket begynte fredag, gikk det kryptert radiotrafikk fra en sender i nærheten av Kanholmfjärden til den russiske enklaven Kaliningrad, hvor den russiske østersjøflåten har sin base.

Avisen har fått bekreftet informasjonen som den svenske signaletterretningen har fanget opp, men ingen vil spekulere på om det er en ubåt med skader i svensk farvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag ble det gjennomført videre søk i Stockholms midterste skjærgård og områdene rundt.

Les også: Svensk marine jakter skadet russisk ubåt

Bytte batteri

Forsvaret har så langt vært sparsomme med opplysninger.

– Vi forsøker å fortelle så mye som mulig, men det finnes informasjon som vi av ulike årsaker trenger å holde for oss selv. Det kan for eksempel være at vi ikke har interesse av at andre aktører skal kjenne til søksområdet eller søksmønstret vårt, sa Therese Fagerstedt ved forsvarets informasjonsstab til TT tidligere lørdag.

Spekulasjonene om hva som kan ha skjedd, har også vært mange.

Major Carl Bergqvist i det svenske luftforsvaret sier til Dagens Nyheter at en fremmed makt kan ønske å bytte ut systemer som kan ha blitt plassert i svensk farvann under den kalde krigen. Det kan ifølge ham være en forklaring på undervannsaktiviteten i Stockholms skjærgård.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et russisk handelsfartøy som har ligget nesten stille i internasjonalt farvann, på høyde med Stockholm, seilte lørdag bort fra området og forsvant fra radaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljetankeren NS Concord, som er på 57.000 tonn og eies av et russisk rederi, har krysset rundt i området, trass i at den egentlig hadde kurs for en havn i Danmark.

Umiddelbart etter at Svenska Dagbladet skrev at skipet kunne fungere som forsyningsskip for en skadd ubåt, endret skipet kurs og seilte rett østover i retning Russland, bort fra sin opprinnelige destinasjon.

15 krigsskip

Rundt 200 personer fra forskjellige grener av forsvaret deltar i letingen, og det er satt inn både fly og helikoptre.

Saken fortsetter under bildetEn av de mange stridsbåtene som deltar i søket etter den russiske ubåten i Stockholms skjærgård. Foto: Pontus Lundahl/NTB Scanpix.En av de mange stridsbåtene som deltar i søket etter den russiske ubåten i Stockholms skjærgård. Foto: Pontus Lundahl/NTB Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en fotograf fra Aftonbladet deltar om lag 15 krigsskip og et stort antall mindre fartøy i operasjonen.

Forsvarsminister Peter Hultqvist sier han vil ha større åpenhet rundt denne type krenkelser.

– Jeg vil ha mer åpenhet om krenkelser og lignende hendelser. I Finland informerer man direkte om krenkelser, og det er ett av de landene som vi når ser på i regjeringen, sier han til Svenska Dagbladet.

Svenske myndigheter har ikke villet si noe om mistanken retter seg mot noe bestemt land, men episoden vekker minner fra den kalde krigen da flere sovjetiske ubåter ble oppdaget i svensk farvann.