Meny

Slik unngår politikerne klimatiltak:

Politikerne drukner Norge i klima-utredninger

BOMBARDERES MED UTREDNINGER: Lars Haltbrekken med SFTs tiltakskatlog mot klimautslipp datert april 1990. Siden da har skiftende regjeringer pøst ut en stadig høyere stabel klimautredninger. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1990 har regjeringene utredet snart en halv meter klimatiltak. – Klimautredningene vokser i takt med norske klimautslipp, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Norge på vei mot lavutslippssamfunnet.

Det er tittelen på den nye utredningen om hvordan Norge kan redusere sine klimautslipp, som Miljødirektoratet leverte mandag på bestilling av den blåblå regjeringen.

Den kommer bare fire år etter forrige store utredning om samme, Klimakur.

Og sånn har skiftende regjeringer bestilt klimautredning etter klimautredning siden 1990, viser en gjennomgang ABC Nyheter har gjort.

– Norsk klimapolitikk innebærer at vi utreder oss i hjel. Rapportene har blitt tykkere i takt med at utslippene har blitt større. Hadde vi brukt en brøkdel av arbeidsmengden vi har brukt på å utrede, på faktisk å kutte utslipp, hadde vi ligget bedre an.

Det sier Lars Halbrekken, leder i Norges Naturvernforbund, i det ABC Nyheter presenterer ham for en nesten halv meter høy stabel med klimautredninger fra de siste 24 årene.

Skjer det noe, eller?

For se bare her:

Fire år før Klimakur, i 2006, leverte professor Jørgen Randers utredningen «Et klimavennlig Norge» på bestilling av Bondevik-regjeringen, og avlevert til den påfølgende rødgrønne regjeringen. Denne trakk så sine konklusjoner av den i sin klimamelding «Norsk klimapolitikk» i 2007.

Men det var ikke nok.

I 2008 ga en begeistret miljø- og utviklingsminister Erik Solheim marsjordre til Miljødirektoratets direktør Ellen Hambro (den gang i Statens forurensningstilsyn, SFT) om å utrede klimatiltak i form av prosjektet Klimakur.

Da konfronterte ABC Nyheter ham med en 6,5 kilo tung bunke med klimatiltak som allerede var utredet og forelå.

– Det bare skjer ikke noe! utbrøt Solheim da.

– Hver regjering sin utredning

Men det skjer mye på utredningsfronten:

Så sent som i fjor la samme Miljødirektorat fram sine utredninger av hvordan Klimakur kan følges opp i praksis.

I januar ba likevel den blåblå regjeringen om sine utredninger om veien til lavutslipps-samfunnet. Den fikk de altså 13. oktober.

– Det virker som hver regjering nedsetter utredninger for ikke å gjøre noe, kommenterer Lars Haltbrekken.

Det er ikke Ellen Hambro helt enig i. Hun er direktør i Miljødirektoratet og har vært i den stillingen i forløperen SFT siden 2007.

– Ber hver regjering om nye utredninger for å vente med å iverksette vanskelige tiltak?

– Det har jeg ingen grunn til å tro. Jeg skjønner godt at dette er et område hvor det er viktig med godt kunnskapsgrunnlag. For store endringer av samfunnet er nødvendig. Jeg skønnner godt at politikerene trenger å vite hva som må gjøres, og konsekvensene, sier Hambro til ABC Nyheter.

Sundtoft trengte mer kunnskap

– Da jeg tiltrådte, ønsket jeg å skaffe meg mest mulig kunnskap om både status og muligheter for utslippsreduksjoner, skriver klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) i en epost til ABC Nyheter.

– Derfor fikk Miljødirektoratet et omfattende oppdrag hvor fase 1 var å utarbeide den såkalte gaprapporten som omhandlet 2020-målet. Denne ble levert i mars, fortsetter Sundtoft.

– Fase 2 av oppdraget omhandler blant annet utslippsbaner i tråd med lavutslippsnivå i 2050 og en analyse av ulike ambisjoner for 2025 og 2030. En del av denne leveransen er rapporten «Kunnskapsgrunnlag for lavutslippsutvikling» som jeg fikk overlevert på mandag, mens den endelige rapporten leveres i februar.

– Dette oppdraget er et viktig innspill til arbeidet med ny internasjonal utslippsforpliktelse etter 2020 og til videreutviklingen av den nasjonale klimapolitikken.

Svarene kom i 1990:

Dagens minister føyer seg inn i en lang rekke.

Helt siden 1990, da Miljødirektoratets forløper SFT la fram sin «Tiltakskatalog for reduksjon av klimagasser i Norge», har skiftende regjeringer bestilt og spydd ut tonnevis med oppskrifter på hvordan norske klimautslipp kan kuttes.

Flesteparten av svarene kunne de ha funnet i SFTs tiltakskatalog av 1990. Der kunne de fått tips om:

Avgasskrav vil redusere nitrogenutslippene med 40.000 tonn i reduserte klimautslipp i 2010, med 230.000 tonn fra varebiler og 270.000 tonn fra tunge kjøretøy.

  • 8 eller 18 prosent av bussene skal gå på naturgass innen 2010.
  • 10 eller 30 prosent av alle personbiler skal være elektrisk drevne innen 2010.
  • Ved å få trafikk over fra personbil til sykkel, gange og kollektivtrafikk, å få flyreisende over på jernbane og økt kameratkjøring, og gods fra vei til bane og båt, kan utslippene reduseres med 1,9 millioner tonn ved samme transportmengde.
  • Innenriks sjøfart: Energieffektivisering skal redusere drivstoffbruken med 20-40 prosent innen 2005. Motortekniske tiltak og gassdrift skal redusere utslippene med 508.000 tonn innen 2005.

Tøffere tiltak, høyere utslipp

– Alle disse rapportene har egentlig vært marsjordre til regjeringene. Men ingenting har skjedd, sier Lars Haltbrekken.

– Noe har da blitt bedre?

– Ja, noe. Vi har fått elbil. Men vi vet det samme nå som i 1990: Vi må få mer satsing på kollektivtrafikk, mindre på privatbilisme, tøffere tiltak mot flytrafikken og tøffere tiltak ikke minst mot olje- og gassindustrien.

– Det har da blitt innført tøffere klimatiltak siden den gang?

– Ja, vi har fått CO2-avgiften. Men utslippene har jo økt fra 1990, svarer Haltbrekken..

Hambro: Trengs et taktskifte

– Det er ingen tvil om at utslippene er lavere enn de ville vært uten tiltak, sier Hambro og lister opp CO₂-avgift og stadig flere elbiler som eksempler.

– Til tross for det, utslippene i Norge har vokst, legger hun til.

Den høye stabelen av klimatiltak som er utredet til tross - norske utslipp vokste med 4,8 prosent fra 1990 til 2013.

I SFTs tiltakskatalog anno 1990 ble det lagt opp til at andelen elbiler burde ligge på 10-30 prosent i 2010.

– Har det gått fort nok?

– Ting tar tid. Men det er helt klart at det må et taktskifte i Norge og hele verden hvis man skal klare 2-gradersmålet, sier Ellen Hambro.

KrF med mindre hastverk

At det ikke går fort nok, har også regjeringens støttepartier Venstre og KrF ment.

Da Erik Solheim, daværende klimaminister, fikk rapporten Klimakur i 2010, fikk han refs for tidsbruken av KrFs Line Henriette Hjemdal:

– At regjeringen nå velger å bruke enda et år på å tenke og diskutere internt før beslutninger skal fattes, har ikke klimaet tid til, sa Hjemdal til ABC Nyheter den gang.

Etter at KrF ble støtteparti for den blåblå regjeringen, har hastverket blitt mindre. I juni i år stemte partiet ned et forslag i Stortinget om å trekke Oljefondets investeringer ut av kullselskaper.

KrF og Venstre støttet heller regjeringen som først vil utrede også dette.

Les: - Pokker heller, president. Jeg vil pælme kull ut av Oljefondet!

Grønne skatter i det blå

– Det er symptomatisk at ingenting av Miljødirektoratets anbefalinger fra tidligere ble fulgt opp i statsbudsjettet, anklager Naturvernforbundets Lars Haltbrekken.

– Og nå har de jammen satt ned en grønn skattekommisjon igjen. Den skal komme til jul neste år. Det bruker regjeringen som unnskyldning for ikke å øke miljøavgiftene, sier han og trekker fram enda en rapport fra ABC Nyheters bunke:

Den 394 sider tykke utredningen om «Grønne skatter - en politikk for bedre miljø og høy sysselsetting».

Les også: Grønne skatter i det blå

– Det viktigste har vi visst siden 1996 da Grønn Skattekommisjon la fram denne utredningen, er at det må bli dyrere å forurense, sukker Haltbrekken.

– Det har det vel blitt?

– Litt dyrere. Men de siste årene har man bare prisjustert avgiftene. Og klimakvotesystemet har jo havarert helt. Det er så billig å forurense at ingen gidder å bry seg om det, sier Lars Haltbrekken.

Regjeringen bekreftet nylig overfor EU at Norge fortsatt ser EUs klimakvotesystem som landets viktigste klimatiltak. Og snart er det 2020.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:20 17 evakuert etter brann i bygård i Oslo03:07 TSN: Zuccarello klar for ny klubb03:01 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15 Oslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45 Høyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31 Saudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01 Mann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:43 Colombia: 285 såret ved grenseoverganger00:22 Boeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10 Gravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05 Avføring smurt på bygninger i Halden22:52 Minst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47 Roma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27 Kausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25 Fraktfly styrtet i Texas21:59 Tolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50 Maduro bryter med Colombia20:32 Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21 Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15 Vipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32 Spår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30 Lykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07 Vil noen redde atom-avtalen?18:36 Hevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24 – Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16 Skotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03 Minst én død i snøskred i Østerrike17:48 Falla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11 Gulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56 Åtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53 Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41 Landslagstrener Nossum tok til tårene16:22 Ap-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52 Ingen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49 Mann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09 Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02 Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken
Siste nytt
03:20Norge17 evakuert etter brann i bygård i Oslo03:07SportTSN: Zuccarello klar for ny klubb03:01NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15NorgeOslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45NorgeHøyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31VerdenSaudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01NorgeMann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:43VerdenColombia: 285 såret ved grenseoverganger00:22VerdenBoeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10VerdenGravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05NorgeAvføring smurt på bygninger i Halden22:52VerdenMinst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47SportRoma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27VerdenKausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25VerdenFraktfly styrtet i Texas21:59NorgeTolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50VerdenMaduro bryter med Colombia20:32SportVoldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21VerdenOpptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15SportVipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32MotorSpår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30SportLykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07StemmerVil noen redde atom-avtalen?18:36NorgeHevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24Helse og livsstil– Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16SportSkotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03VerdenMinst én død i snøskred i Østerrike17:48SportFalla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11SportGulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56NorgeÅtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53SportBronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41SportLandslagstrener Nossum tok til tårene16:22PolitikkAp-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52SportIngen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49NorgeMann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02SportMester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus