Nye irakiske ministre godkjent

Iraks nye forsvarsminister Khaled al-Obeidi kommer fra den nordlige byen Mosul som nå kontrolleres av IS. Her er bilde av to barn i byen tidligere i sommer. Foto: reuters/ NTB scanpix
Iraks nye forsvarsminister Khaled al-Obeidi kommer fra den nordlige byen Mosul som nå kontrolleres av IS. Her er bilde av to barn i byen tidligere i sommer. Foto: reuters/ NTB scanpix

Iraks nasjonalforsamling har godkjent at en sunnimuslim blir landets forsvarsminister og en sjiamuslim blir innenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dessuten ble seks kurdiske ministre tatt med i regjeringen, noe som er tre mer enn hva statsminister Haider al-Abadi presenterte i sin nye regjering i september.

Avgjørelsen gjør at Abadi har et sterkere politisk grunnlag for å håndtere opprørsgruppen Den islamske staten (IS), som har tatt kontroll over flere sunnimuslimske områder nord og vest i landet.

Å ta med flere kurdiske ministre i regjeringen kan også bidra til å reparere forholdet med landets kurdere etter blant annet uenigheter om oljerettigheter og landområder i nord, skriver nyhetsbyrået Reuters.

USAs utenriksminister John Kerry mener Irak tok et «positivt steg» med godkjennelsen av de nye ministrene.

– Disse var kritiske posisjoner å fylle for å organisere en innsats med tanke på Den islamske staten. Vi er veldig fornøyde, sier han lørdag.

Den nye forsvarsministeren, Khaled al-Obeidi, kommer fra den nordlige byen Mosul, som nå kontrolleres av IS. Obeidi tilhører partiet til visepresident Usama al-Nujaifi.

Samtidig overtar Mohammed al-Ghabban fra det mektige sjiamuslimske partiet Badr-organisasjonen ansvaret for innenriksdepartementet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus