Minst 40 fortsatt savnet etter uvær i Nepal

Nepalske soldater er i ferd med å bringe ofre ut fra et område der det tidligere i uken gikk et snøskred som følge av et voldsomt uvær. Skredet gikk ved Thorang-La i Annapurna-området. Foto: Reuters / NTB scanpix
Nepalske soldater er i ferd med å bringe ofre ut fra et område der det tidligere i uken gikk et snøskred som følge av et voldsomt uvær. Skredet gikk ved Thorang-La i Annapurna-området. Foto: Reuters / NTB scanpix

Nepalske styrker saumfarer et snødekt fjellområde i Himalaya i håp om å finne flere overlevende etter det voldsomme uværet tidligere i uka. Over 40 personer er fortsatt savnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

39 personer er bekreftet omkommet og rundt 175 skadd i fjellkatastrofen i Nepal.

– Vi har funnet ni døde i dag, men kunne ikke hente dem ut på grunn av dårlig vær og snøfall, sier politisjef Govinda Pathak i Mustang-distriktet lørdag.

Mange turgåere og klatrere har sittet innesperret i fjellområdet i flere dager etter det plutselige væromslaget tirsdag. Den kraftige stormen førte også til flere snøras.

Lørdag ble 60 mennesker reddet etter at det ble satt inn tolv helikoptre som skulle bringe redningsmannskap inn til ellers utilgjengelige områder.

– Dette er den tøffeste leteaksjonen vi har iverksatt så langt. Soldatene vil grave opp snøen og sørge for at ikke en eneste omkommet blir liggende igjen. De har vært veldig raske og vil avslutte operasjonen før kvelden, sier Niranjan Shrestha, som leder hærens leteoperasjon.

Les også: Leteaksjon etter savnede fjellvandrere i Nepal

Usikre tall

Det er vanskelig å anslå antall savnede. Hæren regner med at over 40 fortsatt ikke er funnet. Anslag fra innenriksdepartementet går ut på at over 35 turister og 20 nepalske menn er savnet. De savnede utlendingene er blant annet fra Polen, Canada, India og Israel.

Uværet inntraff midt i høysesongen og i et område som er svært populært blant turister. Annapurna-runden har fått kallenavnet «eplekaken» som følge av de mange små tehusene med matservering langs ruten. Det er mulig å gå på tur i området uten klatreerfaring, selv om området ligger 5.416 meter over havet.

– Vi var heldige

Mange turister ble fullstendig overrasket av det plutselige væromslaget, og i hovedstaden Katmandu forteller overlevende nå om dramatiske opplevelser før de ble reddet ned fra fjellet.

Tyskeren Hort Ulrich (72), som var på sin fjerde tur til Nepal sammen med venner, sier han var vitne til at fire nepalske fjellguider ble tatt av et ras.

– Vi var på et farlig sted og ble sjokkert over hva vi så skje rett foran øynene våre. Vi var bare heldige, sier han.

Les også: Minst 16 omkom i snøstorm i Nepal

Nær 400 reddet

Ifølge nepalsk politi er 385 personer hittil reddet ut av området, av dem er 180 utlendinger.

Tidligere lørdag opplyste klatreorganisasjoen TAAN at alle gjenværende klatrere var reddet ut av området.

– Vi forstår det slik at alle de gjenværende klatrerne i området er i sikkerhet. Vi har ikke mottatt noen flere forespørsler om redninger eller informasjon om personer som er igjen i området, sier Binay Acharya i TAAN til nyhetsbyrået AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus