– Russisk ubåt med skader i svensk farvann

Et nødanrop fra en russisk utbåt som ble fanget opp torsdag, utløste alarmen i Stockholms skjærgård, skriver en svensk avis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble det kjent at det svenske forsvaret satte i gang søk i skjærgården, etter at en person hadde sett noe som kunne være en ubåt. Men allerede torsdag kveld ble det fanget opp et nødanrop mellom en sender i skjærgården og en sender i russiske Kaliningrad. Dette tyder på at det kan være en russisk ubåt med skader i svensk farvann, skriver Svenska Dagbladet.

Svensk etterretning

Opplysningene kommer fra den svenske signaletterretningen, som gjennomføres både av det svenske Försvarets radioanstalt (FRA) og andre enheter i forsvaret, som for eksempel marinen.

Det uvanlige med samtalen som ble fanget opp torsdag, var at den ble sendt på en spesiell radiofrekvens, en nødkanal som blir brukt av Russland.

Omtrent 14 timer senere, ved middagstider fredag, observerer en person et fremmed fartøy i den tett trafikkerte Kanholmsfjärden i Stockholmsskjærgården. Dermed starter det svenske forsvaret søket.

Bakgrunn: Ubåtalarm i Stockholms skjærgård

Kryptert

Svenska Dagbladet skriver videre at samme kvelden som søket skjedde, kunne de som overvåker signaler observere interessant radiotrafikk. Dette skjer ved 22-tiden, men nå er radiotrafikken kryptert.

Selv om innholdet av radiokontakten er kryptert, kan man se hvor i geografien signalene sendes til og fra. Det viser seg at senderen er i nærheten av Kanholmfjärden, og mottakerstedet altså er i den russiske enklaven Kaliningrad, hvor den russiske østersjøflåten har sin base.

Flere kilder bekrefter overfor avisen at disse opplysningene stemmer, men ingen vil spekulere på om det er en ubåt med skader i svensk farvann.