Orkanen Gonzalo med fulltreffer på Bermuda

Beboere på Bermuda kjenner på den kraftige vinden fra orkanen Gonzalo som fredag nærmet seg øygruppa. Foto: Nicola Muirhead / Reuters / NTB scanpix
Beboere på Bermuda kjenner på den kraftige vinden fra orkanen Gonzalo som fredag nærmet seg øygruppa. Foto: Nicola Muirhead / Reuters / NTB scanpix

Med en vindstyrke på 185 kilometer i timen dundret orkanen Gonzalo fredag kveld rett inn over Bermuda med svære dønninger og piskende regnvær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

80 prosent av øya mistet strømmen da stormen kom. Det vil si at 31.000 av øyas 36.000 husstander var uten strøm allerede før stormen hadde nådd full styrke, ifølge øyas eneste lysverk, BELCO.

En talskvinne for BELCO, Susan McGrath-Smith, som oppholdt seg i BELCOs hovedkontor, sa at voldsomme vindkuler hamret mot bygget, og at det begynte å lekke rundt vinduene på grunn av regnet som pisket mot veggene.

Hun hører også transformatorer som eksploderer utenfor.

Enorm utstrekning

Litt før midnatt nådde den nordlige veggen av orkanens øye sørkysten av Bermuda med livsfarlige dønninger og vindkuler.

Det ville ta øyet, som er det roligere senteret av stormen, flere timer å krysse øya, men forholdene blir enda villere når den sørlige innsiden når fram til kysten. Da varsles det omfattende oversvømmelser og stormflo i stormens kjølvann.

– Minst deler av øya, om ikke hele øya, kommer til å være midt i orkanens øye. Det er et svært stort øye, sier orkanekspert Stacy Stewart ved det amerikanske orkansenteret i Miami.

Midt i øyet

– Vi er midt i øyet nå, det er helt stille, sa Katie Titterton på Twitter fra sitt hjem ved Grape Bay.

– Det er nifst stille. Men runde nummer to kommer snart, sa en annen beboer, Kevin Metschnabel på sms.

Gonzalo er den sterkeste orkanen som har rammet den lille britiske øygruppa i Atlanterhavet på over ti år, ifølge orkansenteret.

Stillheten midt i øyet var en skarp kontrast til den hylende vinden noen minutter før. Men orkansenteret i Miami sa at stillheten ville være kortvarig.

Gonzalo svekket seg litt i timene før den nærmet seg Bermuda. Torsdag hadde den kommet opp i kategori 4, som er nest øverste nivå på Saffir-Simpson-skalaen, men den ble nedgradert til en sterk kategori 2 før den feide inn over land.

– Lykke til

Guvernør George Ferguson har bedt alle de 65.000 innbyggerne og de mange turistene på øya, som bare er på 54 kvadratkilometer, om å holde seg inne og borte fra øyas veier det neste døgnet.

– Jeg ønsker alle det beste i de neste 24 timene. Lykke til, og pass på hverandre, sa han i en krisekunngjøring på radio.

Et britisk marinefartøy var fredag på vei til Bermuda med mannskaper som kan hjelpe til når stormen er forbi.

En ekspert sier at av alle steder i orkanpassasjen gjennom Det karibiske hav og Atlanterhavet er Bermuda best utstyrt til å motstå en kraftig orkan på grunn av strenge bygningsforskrifter.

Gonzalo passerte tidligere i uka forbi de nordøstlige karibiske øyene. En person mistet livet i St. Maarten, og tre er savnet i St. Martin og St. Barthelemy.

Det er ikke mer enn en uke siden Bermuda fikk føling med den tropiske stormen Fay, og folk driver fortsatt med opprydding.

Sist Bermuda ble rammet av en kraftig orkan, var i 2003 da Fabian, som var like sterk som Gonzalo, førte til skader for flere milliarder kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus