Aktor anker frifinnelsen av Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain ble frifunnet for indirekte oppfordring til terror. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ubaydullah Hussain ble frifunnet for indirekte oppfordring til terror. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Aktor i straffesaken mot Ubaydullah Hussain (29) er uenig i hvordan Oslo tingrett har tolket islamistens omstridte uttalelser. Saken ankes nå til lagmannsretten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi anker frifinnelsen, bekrefter statsadvokat Carl Fredrik Fari overfor NTB.

Det betyr at saken, der Hussain er tiltalt for flere ganger å ha oppfordret til terror ved å hylle flere terrorister og terrorhandlinger, kommer for Borgarting lagmannsrett i sin helhet, såfremt ankeutvalget slippe den igjennom.

Ytringsfrihetsbruddene Ubaydullah Hussain er tiltalt for form, har imidlertid ikke høy nok øvre strafferamme (inntil seks års fengsel) til at saken kommer til bli ført for en jury, men meddomsrett.

Hussain var med og stiftet organisasjonen Profetens Ummah, som han i en periode var leder for. Som talsmann har han kommet med flere kontroversielle uttalelser, hvilket i januar førte til dom på 120 dagers fengsel for trusler og hatefulle ytringer.

Les også: Britisk islamistleder hyller Profetens Ummah

Hyllet In Amenas-terror

Fari vil ikke utdype ankebegrunnelsen nærmere enn å si at påtalemyndigheten er uenig i tolkningen retten har gjort av Hussains uttalelser på Facebook. Blant annet hyller Hussain terroristene som tok 23 liv – blant dem fem norske – ved det delvis Statoil-eide anlegget i In Amenas i Algerie: «Måtte Allah swt belønne våres brødre med den største og beste Paradiset og drive fiender av Islam ut av våres lang og utslette dem. Amiin.»

– Vi noterer oss at han velger å anke, og fastholder at Hussain er trygt innenfor norsk ytringsfrihet med disse uttalelsene, sier Hussain forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Den ferske bestemmelsen er bare én gang tidligere brukt i norsk rettsvesen, og aldri for indirekte utsagn. Hussain-saken regnes derfor som en prinsippsak som trolig ender i Høyesterett.

Les også: – Profetens Ummah-leder får politibeskyttelse

Full frifinnelse

Selv om Oslo tingrett i sin dom for to uker siden ikke var i tvil om at Hussain forherliger terrorhandlinger med sine uttalelser på Facebook, kom retten til at de ikke går langt nok til å være oppfordringer til terror. Retten fastslår at «man skal være varsom med å innfortolke en oppfordring som ikke er direkte uttalt»

– At ytringene i denne saken av mange oppfattes som sterkt krenkende, kan likevel ikke medføre at de samlet må forstås som en oppfordring til terrorhandlinger, sa tingrettsdommer Ingemar Nestor Nilsen under domsavsigelsen i starten av oktober.

Rettssaken endte med full frifinnelse av Ubaydullah Hussain

Aktor hevdet på sin side at ytringene sett samlet blant annet måtte oppfattes som en straffbar oppfordring til å drepe og skape alvorlig frykt i befolkningen.

Les også: Lederen for Profetens Ummah gir seg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus