Putin og Porosjenko nærmer seg gassavtale

Vladimir Putin og Petro Porosjenko møttes fredag i den italienske byen Milano i forbindelse med toppmøtet mellom asiatiske og europeiske land (ASEM). Bildet viser de to statslederne før møtet fredag morgen. Foto: Daniel Dal Zennaro / Reuters / NTB scanpix
Vladimir Putin og Petro Porosjenko møttes fredag i den italienske byen Milano i forbindelse med toppmøtet mellom asiatiske og europeiske land (ASEM). Bildet viser de to statslederne før møtet fredag morgen. Foto: Daniel Dal Zennaro / Reuters / NTB scanpix

Tre intense møter mellom Russlands Vladimir Putin og Ukrainas Petro Porosjenko i Milano resulterte i en foreløpig gassavtale og litt mer optimisme i Ukraina-krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vladimir og Petro diskuterte meget klart, meget åpent. Det var en frokost uten frokost, fordi ingen drakk italiensk kaffe, ingen reiste seg for å skjenke kaffe eller melk.

Slik beskriver Italias statsminister Matteo Renzi frokostmøtet som innledet fredagen i Milano. Her var også ledere fra EU-tungvekterne Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Italia var til stede.

Selv om ingen rakk å drikke kaffe mener italieneren som ledet møtet at seansen var konstruktiv. Tysklands statsminister Angela Merkel var mer forbeholden:

– Jeg kan så langt overhodet ikke se noe gjennombrudd, sa Merkel og framholdt at hovedproblemet fortsatt er krenkelsen av Ukrainas territorielle integritet.

Les også: Putin beskylder Obama for fiendtlig innstilling

Droneavtale

Senere på kvelden ble det imidlertid klart at Putin hadde gått med på en avtale om å utplassere droner som skal overvåke bruddene på den skjøre våpenhvilen mellom prorussiske opprørere og ukrainske regjeringssoldater øst i Ukraina.

– Det var enighet om at vi vil bruke ubemannede fly, moderne teknologi, som gjør det mulig å peke ut hvor angrepene treffer. Italia, Frankrike, Tyskland og Russland uttrykte et ønske om å samarbeide, sa Putin fredag kveld.

Tidligere på dagen forlot han smilende frokostmøtet og uttalte at samtalene hadde vært både gode og positive. I en offisiell uttalelse fra Kreml i Moskva var imidlertid tonen langt mer negativ, noe som kan tyde på at den var myntet på et nasjonalistisk hjemmepublikum.

NATOs ferske generalsekretær Jens Stoltenberg mener det er positivt at partene i Ukraina-konflikten møtes, men at mye gjenstår før konflikten er løst.

– Jeg har ingen illusjoner om at møtene i Milano har løst konflikten i Ukraina. Men det er bedre at de møtes enn at de ikke møtes, sier Stoltenberg til NTB.

Les også: Putin beskylder Obama for fiendtlig innstilling

På tomannshånd

I løpet av dagen møttes Putin og Porosjenko to ganger til, først sammen med Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande, deretter på tomannshånd.

Det så ut til å ha skapt gli i gassforhandlingene, selv om Porosjenko fredag kveld avviste at noen avtale er på plass.

– Vi greide ikke å komme fram til noen praktiske resultater i gassaken. Vi håper at vi vil finne en løsning før 21. oktober, sa Porosjenko.

Tirsdag er det nemlig duket for nye samtaler i Brussel.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har de to landene blitt enige om at Ukraina skal betale en ubetalt gassregning på 2,4 milliarder euro, over 20 milliarder kroner, innen slutten av oktober. Men hvordan Ukraina skal finansiere avtalen, er fortsatt i det blå.

Putin fastslo fredag kveld at han og Porosjenko hadde blitt enige om vilkårene for de russiske gassleveransene, i hvert fall for vinteren. Samtidig konstaterte han at Ukraina mangler penger og ba vestlige land om å hjelpe Ukraina.

– Russerne må med

Møtene i Milano ble arrangert i forbindelse med toppmøtet mellom asiatiske og europeiske land (ASEM).

Ifølge møtevert Matteo Renzi er det nå et sterkt ønske om å få Russland med i diskusjonene rundt en rekke internasjonale kriser, som ebola, kampen mot jihadistene i Den islamske staten (IS) og konfliktene i Syria, Irak og Libya.

– Jeg tror at mens verden opplever denne svært vanskelige krisen, kan Russlands rolle være svært viktig, sa Renzi, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Samme dag ble tre ukrainske soldater drept, mens elleve andre er savnet etter å ha blitt utsatt for et bakholdsangrep i den østlige Luhansk-regionen, ifølge en talsmann for det ukrainske militæret.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus