– Boko Haram setter skolejenter fri og inngår våpenhvile

Demonstranter i hovedstaden Abuja som markrerte at det er et halvt år siden over 200 skoleelever ble bortført av opprørere i landet. Foto: Afolabi Sotunde / reuters / NTB scanpix
Demonstranter i hovedstaden Abuja som markrerte at det er et halvt år siden over 200 skoleelever ble bortført av opprørere i landet. Foto: Afolabi Sotunde / reuters / NTB scanpix

Opprørsgruppa Boko Haram har gått med på en våpenhvile og vil også sette fri over 200 bortførte skolejenter, ifølge nigerianske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jentene er blitt holdt fanget siden april.

– Boko Haram har iverksatt en våpenhvile som resultat av diskusjonene vi har hatt med dem. De har gått med på å løslate Chibok-jentene, sier Hassan Tukur, som er talsmann for president Goodluck Jonathan, til nyhetsbyrået AFP.

Sjefen for det nigerianske luftforsvaret, Alex Badeh, melder det samme.

Solberg og Brende

Den ytterliggående islamistgruppen fikk stor internasjonal oppmerksomhet da den bortførte 279 skolejenter fra en skole i Chibok i delstaten Borno nordøst i Nigeria. Noen av jentene klarte å flykte, men fortsatt er 219 jenter savnet.

Også norske politikere har engasjert seg i kampanjen for skolejentene. Både statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) har stilt opp med plakater der det står «#Bring Back Our Girls», slik også USAs presidentfrue Michelle Obama har gjort.

Giftet bort

Noen uker etter bortføringen ble det offentliggjort et videoopptak der Boko Harams leder Abubakar Shekau sa at gruppen aktet å selge jentene. Flere av jentene skal ha blitt giftet bort til opprørerne som holder dem fanget.

Boko Haram kjemper for en shariastyrt stat, et islamsk kalifat, i Nord-Nigeria. Gruppen har de siste årene stått bak en rekke angrep som har kostet over 10.000 mennesker livet.

President Goodluck Jonathan har erklært full krig mot terrorgruppen, men hærens forsøk på å bekjempe gruppen har så langt ikke lyktes. I september ble det imidlertid meldt at regjeringshæren var på offensiven i områdene som gruppen har erobret. Mange opprørere skal dessuten ha blitt drept i kamper med regjeringssoldater fra både Nigeria og Kamerun.

– Skole er synd

Boko Haram har med sin brutale fremferd skapt skrekk i befolkningen nord i Nigeria. Angrepene har ofte vært rettet mot skoler ettersom gruppa mener at vestlig skolegang strider mot islam.

Ved flere tilfeller har skoleinternater blitt påtent slik at flere titalls elever har brent inne. Andre ganger har gruppen drept landsbyboere under plyndringstokt. I tillegg har mange kirker blitt utsatt for bombeangrep.

Gruppa antas å ha bånd til al-Qaida. Den ble dannet i 2002 og startet en væpnet kamp mot regjeringen i 2009.

I august 2011 ble den norske juristen Ingrid Midtgaard (30) drept da Boko Haram gjennomførte et selvmordsangrep mot FNs hovedkvarter i Nigerias hovedstad Abuja. Midtgaard var ansatt i Justisdepartementet, men jobbet for FN da angrepet skjedde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus