Føler seg forfulgt og kritisert av mannfolk

Som tenåring følte prinsesse Märtha Louise seg forfulgt av menn i pressen. Også i dag er menn blant de fremste kritikerne, mener hennes makker Elisabeth Nordeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var en periode jeg ble forfulgt av pressemenn – det var alltid menn – som satt i bilene sine utenfor der jeg bodde 24 timer i døgnet, de satt i busker, eller de satt langt unna med telelinser, sier hun til NTB.

– Hvorfor vektlegger du at det var menn som forfulgte deg?

– Det var jo ofte det, konstaterer prinsessen.

Hun lar seg intervjue sammen med sin forretningspartner Elisabeth Nordeng fordi de to har skrevet en ny bok. «Stemmen eller støyen – om å være tro mot seg selv» er basert på tekster som tidligere er trykket i VG. Her oppfordrer de folk til å finne sin indre stemme og deler erfaringer fra eget liv.

Les også: Ekspert mener kong Harald burde sagt nei til Märtha

Menn blir utfordret

Nordeng påpeker at mye av kritikken i dag kommer fra «litt eldre menn».

– Det er ofte menn som føler seg utfordret av dette, og da er det lett å ty til kritikk, sier hun, før prinsessen raskt legger til at det også er kvinner som kritiserer dem.

– Menn er veldig opptatt av konkrete ting. Spiritualitet, åndelighet og selvutvikling er intuitivt arbeid. Det er lettere å harselere med det, utdyper Nordberg.

Prinsessen skriver i boken at hun har skjønt at kampen for kvinners rettigheter er like viktig i dag som tidligere.

– Kvinner gjør ting på en litt annen måte. Kvinner og menn er forskjellige, vi er likeverdige, men vi skaper på litt ulike måter, sier hun og viser til den nye Innovasjon Norge-sjefen og bloggeren Anita Krohn Traaseth.

– Hun får kritikk fordi hun gjør ting på litt andre måter enn slik menn har gjort det, sier prinsessen, som mener det må være rom også for hvordan mange kvinner gjør ting.

Hun avviser at hun sementerer kjønnsforskjeller ved å tillegge menn og kvinner ulike egenskaper. På spørsmål om de to ser seg selv som feminister svarer begge nei.

Les også: Ekspert mener kong Harald burde sagt nei til Märtha

Lite engler

Det er snart åtte år siden prinsesse Märtha Louise og Nordeng startet virksomheten Astarte Inspiration, som nå heter Soulspring. Den gang ble det mye oppmerksomhet om at de tilbød kontakt med engler. I den nye boken er det bare nevnt én engel – en juleengel, ifølge prinsessen.

Hun innrømmer at bakgrunnen hennes har bidratt til at hun og Nordeng får oppmerksomhet om det de driver med.

– På godt og vondt, sier hun lattermildt.

– Folk går ikke hos oss i tre år fordi du er prinsesse. Det er noe med innholdet, konstaterer Nordeng.

Og da er det selvutvikling, ikke engler, som er det viktigste, understreker de to.

Prinsessen og jeg

Prinsessen tror mange kan kjenne seg igjen i hennes erfaring med å bli framstilt på en måte bestemt måte offentlig, og føle seg annerledes på innsiden.

– Før følte jeg veldig at prinsesserollen var veldig der ute. Jo mer synlig jeg ble jo mindre synlig ble jeg . Så begynner prosessen med at disse to kan møtes. Når jeg har tatt det steget å kunne stå som den jeg er, er det enklere å møte alt der ute, mener hun.

De avviser at de er ute etter å tjene penger på sårbare personer som strever i hverdagen.

– Det er kraftfulle mennesker. De menneskene du beskriver kjenner jeg ikke, sier prinsessen.

I boken tar de opp at det også i alternativmiljøet er delte meninger om det å ta betalt for hjelp og råd.

– Jeg respekterer de som ikke gjør det, men det er et valg vi har tatt, og det står vi for hundre prosent, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus