Se opp for vilt i veien

I fjor ble 5 200 hjortedyr påkjørt av bil i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med mørketiden øker risikoen for å kjøre på dyr som forviller seg ut i veibanen. Løper et rådyr, en elg eller en hjort ut i veien 20 meter foran deg i 80-sonen, har du bare ett sekund på å stoppe hvis du holder fartsgrensen. Det sekundet blir hos de fleste «spist opp» av reaksjonstiden før man rekker å bremse.

- De alvorlige skadene oppstår særlig der elgen kommer brått på slik at sjåføren ikke har særlig mulighet til å bremse opp. Det er stor fare for at sjåfør og passasjerer blir invalidisert for livet, sier informasjonsdirektør Jon Berge i forsikringsselskapet If.

Store tall

I jaktåret 2013/2014, som går fra 1. april til 31. mars året etter, ble over 5.200 såkalte hjortedyr påkjørt av bil. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. 934 av disse var elg, 3.618 rådyr, 689 hjort og fire villrein.

For ikke å risikere avkorting på forsikring og bonustap er det viktig å varsle lokalt politi/viltnemnd ved påkjørsel av dyr, sier forsikringsselskapene.

I 2011 ble det også lansert en egen «vilt-app» for å gjøre det enklere.

For det er ikke bare farlig å treffe vilt. Det er også dyrt.

Ifølge tall vi tidligere (2011) har fått fra forsikringsselskapet Tryg, opererer forsikringsbransjen med 150.000 kroner per påkjørsel, som følge av egenandeler, reparasjoner og forsikringsutbetalinger.

I tillegg skal det tapte kjøttet ha en verdi på nesten 110 millioner kroner årlig. Og på toppen av det hele kommer kostnader for opprydding og forebyggende tiltak i etterkant.

På bakgrunn av dette er det blitt fremmet forslag om å sette elg på pensum.

Store skader

Verst er likevel lidelsene og skadene som påføres både mennesker og dyr.

I videoen If har gitt oss tilgang til øverst i artikkelen er det (heldigvis) ingen elg det er snakk om, men det ser dramatisk nok ut når det er et rådyr som plutselig dukker opp i veien foran bilen.

Videoen viser viltpåkjørsel sett fra førerplass, filmet med dashcam.


Dette bør du gjøre

Ifølge bransjen skjer de fleste ulykkene i nærheten av skog og vassdrag, altså utenfor tettbygd strøk, hvor farten ofte er høy.

Det sies også at risikoen er størst de to-tre timene rundt soloppgang og solnedgang.

Bilistene bør derfor senke farte og respektere trafikkskiltene. Det er tross alt en grunn til at elgskiltene er satt ut akkurat der de står.

Les også: Vil avsløre elgen med laser Kjører du i 70 kilometer i timen i stedet for 80, minsker risikoen for ulykker med 50 prosent ifølge Transportøkonomisk institutt.

Her er noen kjøretips fra Tryg Forsikring:

  • Flytt blikket fra side til side slik at du får med deg bevegelser i veikanten.
  • Sørg for å ha riktig justerte lys på bilen.
  • Bruk ikke tåkelys med mindre været tilsier det.
  • Dersom kollisjon synes uunngåelig, styr mot dyrets bakpart om du kan.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus