Annan: Ebola ignorert fordi viruset oppsto i Afrika

KRITISK: Kofi Annan er skuffet over at det internasjonale samfunnet ikke tok ebola på alvor tidligere. (Foto: NTB scanpix)
KRITISK: Kofi Annan er skuffet over at det internasjonale samfunnet ikke tok ebola på alvor tidligere. (Foto: NTB scanpix)

Det tok lang tid før ebola-epidemien ble tatt på alvor i Vesten fordi viruset oppsto i Afrika, sier FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er bittert skuffet over responsen. Jeg er skuffet over det internasjonale samfunnet som ikke reagerte raskere, sa Annan til BBC torsdag.

Han mener at krisen trolig ville vært behandlet svært annerledes om den hadde inntruffet i en annen region.

– Når man ser på utviklingen av krisen, ser man faktisk at verden først våknet da sykdommen nådde Amerika og Europa, sier han.

Diplomaten fra Ghana, som var FNs leder i et tiår fram til 2006, sier det burde vært klart at spredningen av viruset fra Vest-Afrika bare var et spørsmål om tid.

Les også: – Ebola-epidemien er den alvorligste helsekrisen på mange år

En sykepleier i Spania og to i USA er blitt smittet etter at de behandlet pasienter som ble smittet i Afrika.

– De afrikanske landene kunne gjort mer. De kunne ha bedt om hjelp raskere, og det internasjonale samfunnet kunne ha organisert seg bedre for å gi assistanse, sier han.

Men han legger mesteparten av skylda på de landene som har kapasitet til å hjelpe.

– Det trengte ikke ta mange måneder å gjøre det vi er i gang med å gjøre nå, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus