Kritiserer behandlingen av Eirik Jensen

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er et brudd på menneskerettighetene at korrupsjonssiktede Eirik Jensen ikke har fått innsyn i sakens dokumenter, mener forsvarsgruppen i Advokatforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eirik Jensen ble i februar i år pågrepet og siktet for grov korrupsjon. Torsdag ble det kjent at siktelsen er utvidet til også å gjelde medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Han har fortsatt ikke fått innsyn i alle dokumentene i saken.

Leder i forsvarergruppen i Advokatforeningen, Frode Sulland, sier til Aftenposten at politiet bruker hjemmelen for klausulering av dokumenter langt ut over det som det er grunnlag for, og at dette er et brudd på Jensens rettigheter som siktet.

Politiet kan blant annet klausulere dokumenter i en straffesak dersom de mener innsyn kan skade etterforskningen.

– I lengden vil det ikke la seg gjøre å forsvare ham på denne måten. Dette er langt på vei et menneskerettighetsbrudd, sier Jensens forsvarer, Jens Ove Hagen.

Han viser til at retten til dokumentinnsyn er slått fast i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder for etterforskningen i Spesialenheten, Liv Øyen, sier de ønsker at Jensen skal forklare seg uten å kunne ta hensyn til den andre informasjonen de sitter med, men understreker at det er en del dokumenter som ikke lenger er klausulert.

– Siktede er gjennom sju tidligere avhør også gjort kjent med en del informasjon i saken, selv om mye fortsatt er klausulert, sier hun.

Hun sier Spesialenheten tar en fortløpende vurdering av hvilke dokumenter som må være klausulert.