Mange spørsmål etter brudd på ebola-rutiner

En kvinne er lagt inn på Ullevål sykehus med ebola. Foto: NTB scanpix
En kvinne er lagt inn på Ullevål sykehus med ebola. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA ser nærmere på sine smittevernrutiner for å få ebolasmitte under kontroll. EU vurderer screening på flyplasser. Her i landet har helsemyndighetene oppdatert sine råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I USA lurer mange på hvordan det kunne skje at en sykepleier var passasjer på et rutefly samtidig som hun var smittet av ebola. Sykehuset i Texas får samtidig skarp kritikk for manglende rutiner i behandlingen av en ebolasyk pasient etter at to sykepleiere er smittet.

Amerikanske smittevernmyndigheter (CDC) sier kategorisk at sykepleieren ikke burde ha vært på flyet fra Cleveland til Dallas, ifølge CNN.

Hun hadde en lett feber, men kroppstemperaturen var ikke over 38,6 grader – nivået som smittevernmyndighetene regner som grensen for når en person er smittefarlig.

Les også: Nok en helsearbeider har fått ebola i USA

Ble ikke frarådet å reise

Det er uklart om sykepleieren selv var klar over at hun ikke burde reise med rutefly eller annen transport hvor det befinner seg mange mennesker. Før reisen tok hun kontakt med smittevernmyndighetene for å undersøke, men ingen fortalte henne at hun ikke skulle fly.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå forsøker myndighetene å spore opp de andre passasjerene slik at man kan sjekke for symptomer. Samtidig er de to pilotene og fire kabinansatte i flyselskapet Frontier Airlines tatt ut av tjeneste i 21 dager – som er inkubasjonstiden til ebolaviruset, melder Reuters.

Les også: 76 helsearbeidere under oppsikt for ebola i Texas

Diskuterer flyplasskontroller

EUs helseministre diskuterte torsdag nye tiltak mot ebolaepidemien. Blant temaene var en mulig innføring av kontroll av flypassasjerer fra de verst rammede landene i Vest-Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere er slik screening innført i USA, Canada og Storbritannia. Frankrike har kunngjort at de vil starte ebolakontroller fra og med lørdag.

EU-kommisjonen har imidlertid allerede varslet at det ikke er aktuelt å innføre ebolakontroller i alle EU-land. Avgjørelsen overlates isteden til hvert enkelt medlemsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dystert ebola-budskap fra fortvilte hjelpere

Presiserer råd til helsepersonell

Norge har også vurdert å sjekke passasjerers kroppstemperatur som et mulig tiltak for å hindre smitte, men har foreløpig kommet til at det ikke er aktuelt. Helsedirektoratet mener en slik metode er upresis og at man ikke nødvendigvis vil fange opp reisende som kan være smittet.

Et bedre tiltak er informasjonskampanjer, sa assisterende helsedirektør Cecilie Daae til NTB forrige uke.

Helsedirektoratet har nå oppdatert sine råd både til helsepersonell og befolkningen generelt.

– Helsepersonell må være godt kjent med hva de skal gjøre ved mistanke om smitte: Sørg for å isolere pasienten og ta straks kontakt med smittevernvakten ved Folkehelseinstituttet, heter det i de oppdaterte rådene.

Les også: Brende vil møte flere som overlevde ebola

Mistenkte smitte i Danmark

En medarbeider i Leger Uten Grenser som har vært utplassert i Vest-Afrika, ble undersøkt for ebola på sykehuset Hvidovre i Danmark.

Sykehuset satte i gang smittevernprosedyrer fordi personen oppfylt to kriterier. Vedkommende har nylig vært i Vest-Afrika og har nå feber.

Torsdag kveld bekreftet imidlertid sykehuset at pasienten ikke var smittet av det dødelige viruset.