Regjeringen foreslår liberalisering av landbruket:KrF: – De rike vil støvsuge landet for flotte eiendommer

SETTER FOTEN NED: – Prisene på landbrukseiendom vil bli høyere noen steder så det ikke blir økt matproduksjon hvis prisregulering, konsesjonslov og boplikt oppheves, sier Line Henriette Hjemdal. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
SETTER FOTEN NED: – Prisene på landbrukseiendom vil bli høyere noen steder så det ikke blir økt matproduksjon hvis prisregulering, konsesjonslov og boplikt oppheves, sier Line Henriette Hjemdal. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å oppheve prisregulering og boplikt i landbruket er imot målet om økt matproduksjon, sier Line Henriette Hjemdal (KrF).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett av regjeringens støttepartier i Stortinget, KrF, setter allerede nå ned foten for forslaget landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) fremmer om å fjerne viktige reguleringer i landbruket.

– Vi har ikke noe i samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF om konsesjonslov, boplikt eller prisregulering i landbruket. Men vi har en mindretallsregjering som er avhengig av flertall i Stortinget, sier KrFs næringspolitiske talskvinne på Stortinget, Line Henriette Hjemdal, til ABC Nyheter.

– Jeg hører statsråd Sylvi Listhaug snakker om at regjeringen vil gjøre landbrukseiendommer til et normalt marked, at folk flest skal få kjøpe seg et gårdsbruk, sa Hjemdal i Stortingets spørretime onsdag formiddag.

– Men skal man fjerne pris- og eiendomsreguleringene, vil de rikeste støvsuge landet vårt for flotte eiendommer! Da blir det ikke mulighet for folk flest å kjøpe seg et gårdsbruk, sa Line Henriette Hjemdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke tro på at du kan tvinge folk til å drive landbruk. Det er ingen menneskerett å være bonde, og det er ikke bøndenes oppgave å subsidiere andre som vil inn i næringa, svarte Listhaug.

Les også: Listhaug vil oppheve boplikt og prisregulering

Listhaug vedgår: Dyrere jord

– For oss er det overordnede målet å øke matproduksjonen. Da må vi bruke hele landet. Da må vi ha en eiendomspolitikk som støtter opp under det målet. Jeg er usikker på om en opphevelse boplikt og prisregulering støtter opp om det, fortsetter Hjemdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag formiddag utfordret hun landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) på dette poenget i Stortingets spørretime:

– Rekruttering til landbruket er viktig, har Listhaug sagt gang på gang. Nå er det slik at det blir dyrere å få tak i landbrukseiendommer når boplikten og prisregulering oppheves. Ser statsråden at initiativene regjeringen legger opp til, går i feil retning for rekruttering i landbruket?, ville KrF-politikeren vite.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å fjerne konsesjonsloven som denne regjeringen ønsker, innebærer å gjeninnføre eiendomsretten til bøndene. Jeg er enig i at noen områder i Norge, vil prisene på landbrukseiendommer gå opp. I store deler av landet vil prisene forbli som i dag, svarte Listhaug.

Les også: Verre enn jeg hadde trodd. Nå skremmer Listhaug vekk de unge

– Høyere jordpris, mindre mat

– Det er stor sannsynlighet for at mange av de som har mulighet til å kjøpe gårder, ikke vil drive jorda, sier Line Henriette Hjemdal til ABC Nyheter.

– Prisen som nå settes på landbrukseiendom henger sammen med hvilken inntekt jord- og skogbruk vil gi. Brytes de båndene, blir det en utfodringer at prisen blir for høy, sier hun.

Sp: – Se til Danmark!

– Samspillet mellom jordlov, konsesjonslov og boplikt har vært viktig for å gjøre eiendom til en mulighet for mange, ikke en rettighet for få, sa Senterpartiets Geir Pollestad i Stortinget onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viste til erfaringer fra Sverige og Danmark, som har liberalisert omsetningen av landbruket fra før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Erfaringene kan oppsummeres med ett ord: Kapitalkrise, sa Pollestad.

Les også: Danske bønder fra selveiere til å jobbe for pensjonsfond

Sylvi Listhaug gjør som lovet

– Regjeringa gjør det vi har lovet, å fjerne konsesjonsloven fordi det er sterk inngripen i den private eiendomsretten, svarte statsråd Listhaug, og fortsatte:

– Vi tror ikke at botvang gir mer bolyst. Det står 30.000 tomme gårdsbruk rundt i Norge i dag. Flere forskere har sett på konsesjonsloven. Du kan ikke putte loven inn i en formel og se hva soms kal skje. Men vi vet at mange innen skognæringa venter på dette for at de skal omsette skog. Vi tror dette vil føre til økt omsetning av landbrukseiendom. Mange ønsker å kjøpe, og vi ønsker å innføre normal omsetning av landbrukseiendommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Svaret bekrefter at statsråden har selektivt fordel til fakta. Det er ikke i notatet nevnt ett ord om hva liberaliseringen har betydd for Sverige og Danmark, bemerket Pollestad.

Han understreker at med regjeringens forslag kan både selskaper og utenlandske interesser kjøpe opp norske landbrukseiendommer.

– Med opphveing av konsesjonslov blir REMA den nye bonden, skriver Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad på twitter.

Ulovlig elefant i glasshus?

Arbeiderpartiets Knut Storberget ankalget Sylvi Listhaug for å opptre som elefant i glasshus, og at hun med sine forslag - uten å ha tillatelse til det - knuser mye glass.

– Jeg noterer meg at Storberget kaller meg for elefant. Når det gjelder tillatelse, får jeg klargjøre at denne regjeringen har fått flertall etter stortingsvalg, svarte Listhaug.

– For oss er det grunnleggende viktig å ha en sterk privat eiendomsrett. Derfor er vi opptatt av å gjenreise eiendomsretten for bønder og få slutt på at det offentlige skal bestemme hvor folk skal bo, la hun til, mens Storberget repliserte:

– Det er ualminnelig store verdier for Norges del, og ikke minst hvordan Norge skal se ut i framtida, dette handler om. Det er betydelige endringer regjeringen foreslår. Statsråden er opptatt av at 30.000 gårdbruk står tomme. Så vil man oppheve boplikten!

Artikkelen er oppdatert