Politifolk suspendert etter voldsvideo i Hongkong

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politibetjentene som ble filmet mens de på brutalt vis banket opp en demonstrant i Hongkong, er suspendert, opplyser byens sikkerhetssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Demonstrasjonene i Hongkong:
  • Den tidligere britiske kolonien Hongkong ble tilbakeført til Kina i 1997. Hongkong har delvis selvstyre.
  • I dag velges Hongkongs øverste leder av en forsamling Kina har svært stor innflytelse over. Demokratiforkjempere har lenge jobbet for flere rettigheter og allmenne valg.
  • Kina har lovet Hongkongs innbyggere direkte valg av ny leder i 2017.
  • I august sa kinesiske myndigheter at kandidater som stiller til 2017-valget, må godkjennes av en nominasjonskomité.
  • Demokratiforkjempere mener komiteen vil luke ut kandidater Kina ikke ønsker.
  • 22. september innledet studenter boikott av all undervisning og demonstrerte i gatene med krav om flere demokratiske rettigheter.
  • Demonstrasjonene utviklet seg helgen 27.-28. september til voldelige protester. For første gang siden 2005 brukte politiet i Hongkong tåregass mot demonstranter.
  • Siden har demonstrantene, tross klare advarsler fra myndighetene, satt opp barrikader på strategiske steder, som politiet så har fjernet.
  • Politiet har blitt anklaget for å være voldelige, mange demonstranter er blitt pågrepet, og forsøk på dialog har så langt ikke ført frem.

Videoklippet som viser politivolden, utløste raseri og krav fra aktivister og politikere om at gjerningsmennene må stilles til ansvar. Videoen ble sendt på fjernsynskanalen TVB etter kraftige sammenstøt mellom politi og demonstranter natt til onsdag.

Den viser seks sivilkledde politibetjenter som drar en ubevæpnet demonstrant inn i et mørkt hjørne i en av parkene som er åsted for protestene for demokrati. Demonstranten er påført håndjern, og mens han ligger på bakken, står en av betjentene over ham og slår ham i ansiktet. Samtidig sparker tre andre politifolk ham gjentatte ganger.

– Politiet er bekymret for denne saken og kommer til å gjennomføre en objektiv etterforskning, sier Hongkongs sikkerhetssjef Lai Tung-kwok til journalister.

Les også: Hongkong-politiet fjerner flere barrikader

Politimennene som var involvert, er blitt «fjernet» fra sine nåværende stillinger, tilføyer han uten å gi noen detaljer om hvor mange som etterforskes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfallet varte i fire minutter, ifølge TVB.

Lagt i bakken

Hundrevis av politifolk tok onsdag morgen i bruk pepperspray mot demonstranter i Hongkong for å åpne en viktig gjennomfartsvei som studentene har sperret med sementblokker.

Sammenstøtene var de verste på en uke mellom politiet og demonstrantene, som tirsdag kveld strømmet inn i en tunnel og stanset trafikken på den viktige firefeltsveien.

Les også: Protestleirer i Hongkong ble stormet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange pågrepet

Store mengder politifolk presset demonstrantene tilbake mens de brukte pepperspray mot dem som nektet å adlyde ordrene.

– Vi er fredelige. Vi vil bare ha demokrati. Hvorfor gjør dere dette mot oss, ropte en kvinnelig demonstrant.

Flere av demonstrantene ble lagt i bakken, og rundt 45 ble arrestert. Politiet ryddet deretter bort sementblokkene studentene hadde halt inn. 18 år gamle Ben Ng sier at politiet uten varsel angrep dem med køller og pepperspray, og at mange fikk juling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Splittelse blant demonstrantene i Hongkong

Krever frie valg

Myndighetene både i Beijing og i Hongkong kaller demonstrasjonene ulovlige, men regjeringen i Beijing har åpenbart gitt Hongkongs ledere beskjed om å være tilbakeholdne.

Etter at politiet fikk kritikk for å ha brukt tåregass og vold mot demonstrantene de første dagene, har de holdt en lav profil og behandlet dem med respekt. Iallfall inntil onsdagens sammenstøt.

Den fremtredende studentlederen Joshua Wong slår fast at folk har mistet all tillit til politiet etter det brutale hendelsen som ble fanget på video.

– Den korrekte måten politiet burde handle på, er å sette demonstranten i en politibil, ikke å slå og sparke ham i fire minutter, sier han.

Krever frie valg

Studentene krever mer demokratiske valg i den tidligere britiske kronkolonien. Deres tre uker lange kampanje har skapt trafikkaos og økende frustrasjon i byens finanssentrum, men de hylles også for sin fredelige fremferd og gode organisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Protestlederen Alex Chow ba tirsdag igjen Hongkong-regjeringens leder Leung Chin-ying om å gjenåpne samtalene som brått ble avbrutt i forrige uke.

Leung, som støttes av den kinesiske sentralregjeringen, sa denne uka at det er null sjanse for at Kina gir etter for demonstrantenes krav og endrer beslutningen om et begrenset demokrati.

Kina har åpnet for generell stemmerett når Hongkongs neste leder skal velges, men har reservert seg retten til å bestemme hvilke kandidater som får lov å stille til valg.