Finanstilsyn fra Oslo til ESA:Siv Jensen vil be Stortinget overføre makt til Brussel
Finansminister Siv Jensen kom i dag til enighet med EU om hvordan Norge skal bli delaktig i EUs ordning med finanstilsyn. Det vil kreve overføring av suverenitet fra Norge.
Finanskrise: Den internasjonale finanskrisen i 2008 viste at finansmarkedene i EU var for svakt regulert og at nasjonale tilsynsmyndigheter sviktet i håndteringen av enkeltinstitusjoner i krise.
Nye tilsyn: Ett av EUs svar på avdekkede mangler i regulering og tilsyn, var å etablere en ny finanstilsynsstruktur, med blant annet tre nye tilsynsmyndigheter for bank-, verdipapir- og forsikringstilsyn - EBA, ESMA og EIOPA.
Ny overnasjonalitet: Disse tilsynsmyndighetene kan i noen grad treffe vedtak som binder enten nasjonale myndigheter eller enkeltinstitusjoner/private parter. Den nye strukturen trådte i kraft i EU 1. januar 2011.
Avtalen: Her er erklæringen mellom EFTAs og EUs finansministre
(Kilde: Finansdepartementet)
Avtalen innebærer at Norge overfører makt fra det norske Finanstilsynet til EFTAs overvåkingsorgan ESA, til å overvåke og komme med tiltak mot norske finansinstitusjoner.
Det skjedde på det årlige møtet mellom finans- og økonomiministrene i EFTA og EU i Luxembourg tirsdag.
EUs finanstilsyn skal kunne gi beskjed til EFTAs overvåkingsorgan ESA om inngrep. Så er det ESA, der Norge er blant medlemslandene, som skal kunne vedta konkrete tiltak i det norske finansvesenet.
Dermed er det formelt sett ikke et organ Norge ikke er medlem i, EU, som fatter avgjørelsen, ESA, som er kontrollorganet i EØS-avtalen som Norge er part i.
- Vi foreslår å styrke EFTA-landenes overvåkingsorgan ESA, og å gi det en avgrenset rolle innenfor samarbeidet om visse typer finansielle tjenester. Samtidig styrker vi samarbeidet mellom ESA og EUs tilsynsorganer, slik at de begge får innsyn i hverandres arbeid. Det gjør at norske behov i finanssektoren kan bli ivaretatt før EUs regelverk er låst, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Norske banker ville flagget ut uten denne EU-avtalen
I juni: - Vi skal ikke avgi suverenitet
Dette er en så alvorlig overføring av suverenitet fra Norge, at regjeringen for første gang siden vedtaket av selve EØS-avtalen, vil be Stortinget om tilslutning etter Grunnlovens §115 (tidligere §93).
Det krever tre fjerdedels flertall blant minst to tredeler av Stortingets medlemmer.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenI juni forsikret finansminister Siv Jensen forsikret i ABC Nyheter at regjeringen ikke vil «overlate» suverenitet til utenlandske organer.
– Det skal være et organ hvor vi har kontroll. Vi vil ikke oppgi kontroll. Det er poenget, slo Siv Jensen fast om diskusjonene med EU frem mot dagens løsning.
Les også: – Vi skal beholde kontrollen med finanstilsynet
Diskusjonen om hvordan Norge skal bli delaktig i EUs regler for finansmarkedene, og dermed bli underlagt et overnasjonalt finanstilsyn, har versert i årevis.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Sigbjørn Johnsen i grunnlovstrøbbel
Surt og søtt fra Nei-siden
- Suverenitetsavståelse er nå uomtvistelig, skriver organisasjonen Nei til EU i sin umiddelbare reaksjon.
- Nei til EU er motstander av en slik suverenitetsavståelse. Det vil være en svært dårlig avslutning på grunnlovsjubileet å avstå suverenitet på et så sentralt samfunnsområde som bank og finans, heter det fra Nei til EU, som også legger ti:
- Vi er samtidig fornøyd med at regjeringen legger forslaget frem for Stortinget etter Grunnlovens § 115, med krav om tre fjerdedels flertall for vedtak. Det er også grunn til å anerkjenne at både denne og forrige regjering avviste EUs krav om å underlegge seg EU-byråene direkte.
Gir internasjonal kontroll
– EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein har et tilsvarende behov for internasjonal regulering av finansnæringen som EU har, understreker Siv Jensen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er nødvendig både for norske bedrifters markedsadgang og for norske tilsynsmyndigheter. Finansnæringen er blitt for internasjonal til at vi kan isolere finanstilsyn til Norge alene. Men det betyr også at vi må samarbeide tidlig nok til at vi kan påvirke de internasjonale beslutningene, sier hun i pressemeldingen.
En liknende avgivelse av suverenitet for å ta del i EU-samordning av politikk, kan skje på energifeltet.
Les også: Marit Arnstad frykter eksplosiv strid med EU om norsk energi
Artikkelen er oppdatert
Les mer om avtalen hos Finansdepartementet: Norsk finansnæring sikres adgang til det europeiske markedet(ekstern lenke)