Fant vikingskatt med metalldetektor

En skatt med 1000 år gamle gjenstander fra vikingtiden har blitt oppdaget av en skattejeger med metalldetektor i Skottland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er det største og mest betydningsfulle enkeltfunnet av vikingskatter som har blitt oppdaget i Skottland siden det 19. århundret, sier Stuart Campbell ved Det skotske nasjonalmuseet til nyhetsbyrået Reuters.

Det var den pensjonerte forretningsmannen Derek McLennan (47) som oppdaget de 100 gjenstandene i en åker i Dumfriesshire, sørvest i Skottland, i september.

Blant gjenstandene er et sølvkors som antas å stamme fra det 9. eller 10. århundre, en sølvskål fra Vest-Europa, antatt å ha vært 100 år gammel da den ble begravet, samt flere gjenstander laget av gull, melder Reuters.

Les også: «Vikingene var på nivå med tyske SS»

McLennans andre store funn

Campbell ved Det skotske nasjonalmuseet mener funnet kan ha stor betydning.

– Det er et funn av internasjonal betydning, ikke minst på grunn av de mange ulike stedene innholdet i funnet stammer fra. Vi har smykker fra Irland og Skandinavia, glassperler fra Sentral-Europa, og selvsagt et temmelig fantastisk kjøretøy fra karolingernes tid, som ennå ikke er fullstendig utgravet.

Vikingskatten er McLennans andre større funn. I fjor avdekket han og en venn omkring 300 mynter fra middelalderen i det samme området.

Se også: – Vikingene var mer enn blodtørstige krigere

Vikinger gjennomførte en rekke plyndringstokt mot de britiske øyer fra 8-11. århundre, og begravde noen ganger ned verdigjenstander på sikre steder. De drev også fredeligere handelsreiser, og slo seg ned som kolonister.

Les også: Knekker viking-kode

Belønning

Gjenstander vikingene etterlot seg har blitt gradvis avdekket av senere tiders skattejegere og arkeologer.

– Det er utrolige funn. Dette er ikke noe du finner i enhver åker selvsagt, men kunnskapen dette gir oss om vår fortid og felles kulturelle kunnskap, vår nasjonale historie om du vil, er svært viktig, sier Campbell.

En vikingskatt fra det 10. århundre ble funnet i 2007 nord i England, mens 8600 gjenstander ble funnet nordvest i England i år 1840.

Årets funn, der man blant annet avdekket en sjelden sølvkopp med inngraverte dyremotiver fra Det hellige romerske riket, er det største funnet i Skottland siden 1891 og kan være verdt et sekssifret beløp. Ifølge skotsk lovgivning om slike funn vil McLennan motta en belønning for sin oppdagelse. Han og den skotske kirken, som eier området der funnet ble gjort, har kommet til en enighet om hvordan dette beløpet skal deles, melder The Guardian.

Personvernpolicy