Likestillingsombudet kritiserer likestillingsministeren

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik (t.v.) kritiserer likestillingsminister Solveig Horne (Frp, t.h.). Foto: Kyrre Lien / Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Likestillingsombud Sunniva Ørstavik (t.v.) kritiserer likestillingsminister Solveig Horne (Frp, t.h.). Foto: Kyrre Lien / Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik mener likestillingsminister Solveig Horne (Frp) bryter FNs menneskerettigheter ved å utelate utviklingshemmede og deres organisasjoner i et nytt utvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken personer med utviklingshemming eller organisasjonene som representerer dem, har fått plass i det offentlige utvalget som skal bidra til å styrke rettssikkerheten og levekårene til mennesker med utviklingshemming, skriver Stavanger Aftenblad.

– Jeg er svært kritisk til sammensetningen av utvalget. Den bryter med FN-konvensjonens prinsipper for å skape og iverksette god politikk for personer med nedsatt funksjonsevne. Du kan ikke drive politikkutvikling for dem. Du må gjøre det med dem, sier Ørstavik til avisen.

Norge ratifiserte FN-konvensjonen i 2013, og den er dermed en del Norges regelverk. Ørstavik viser til at konvensjonen er klar på at personer med nedsatt funksjonsevne skal inkluderes i denne typen arbeid.

Horne har antydet at brukerorganisasjonene kan få plass i en referansegruppe, som skal knyttes til utvalgets arbeid. Ørstavik mener imidlertid at det ikke tilfredsstiller regjeringens plikt til aktivt å trekke inn og rådføre seg med mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Solveig Horne sier på sin side at hun er «trygg på at vi har et godt sammensatt utvalg som vil ivareta mennesker med utviklingshemninger sine rettigheter på best mulig måte og som ikke bryter med verdiene bak menneskerettskonvensjonen».