Shahida (18) reiste seg mot barnebryllup

Shahida Akhter Shorna (18) fra Bangladesh og «bruden Thea», som i virkeligheten er 12 år gamle Maja Bergström fra Stockholm. –  Det er fryktelig at først når det er en blond, norsk jente som skal gifte seg, da er det plutselig ikke ok, sier hun til NTB. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
Shahida Akhter Shorna (18) fra Bangladesh og «bruden Thea», som i virkeligheten er 12 år gamle Maja Bergström fra Stockholm. – Det er fryktelig at først når det er en blond, norsk jente som skal gifte seg, da er det plutselig ikke ok, sier hun til NTB. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter protestene fra de fremmøtte ble «bryllupet» mellom Thea (12) og Geir (37) i Jakob kirke i Oslo avlyst. Plan Norge sto bak den symbolske markeringen mot barneekteskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, jeg har noe jeg vil si, sa 18 år gamle Shahida Akhter Shorna da presten spurte om noen av de fremmøtte hadde innvendinger mot barnebryllupet lørdag.

Hun fortalte sin historie om da hun som 14-åring skulle bli giftet bort til en eldre mann.

– Men jeg ville studere. Min drøm er å bli lærer, fortalte hun.

Den unge jenta klarte å overtale sin familie, og i ettertid har hun også stoppet fire andre barnebryllup.

– Barnebryllup er et sosialt og rettslig lovbrudd. Jeg vil prøve å stoppe flere fordi de har en negativ påvirkning på samfunnet vårt, forteller hun til NTB.

Rammer millioner

Shahida Akhter Shorna satte det fiktive bryllupet til «Thea» i en større og reell kontekst, som er at flere tusen jenter under 18 år giftes bort hver eneste dag.

Grunnen er blant annet at jenter ses som mindre verdt enn gutter og menn, og at det blir færre munner å mette om en jente giftes bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Først og fremst er dette viktig fordi det er et globalt problem som rammer 14 millioner jenter hvert eneste år. En jente blir giftet bort annethvert sekund, sier generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge til NTB.

Les også: Arzinas nei hjelper jenter i Bangladesh

Han forteller at de fikk reaksjoner i begynnelsen da de ikke opplyste om at det var de som sto bak.

– Vi publiserte bloggen anonymt, men måtte stå fram ganske tidlig da det ble mye press på det, sier han, men understreker at de har oppnådd det de ønsket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Plans mål er at flere får opp øynene for at både Norge og resten av den vestlige verden må bidra for å bekjempe barnebryllup internasjonalt.

Egen blogg

Plan lanserte aksjonen på bloggen Theas Bryllupsblogg, hvor tolvåringen den siste måneden tilsynelatende har delt sine tanker etter at moren fortalte at datteren skulle stå brud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jenta på bildene er skuespiller, og hun er i virkeligheten 12 år gamle Maja Bergström fra Stockholm.

Les også: Saudi-Arabia vurderer forbud mot barnebryllup

Hun forteller at hun har fått tilbakemeldinger fra folk som har brydd seg om det som skulle skje blant annet ved å legge igjen kommentarer på bloggen.

– Men det er fryktelig at først når det er en blond, norsk jente som skal gifte seg, da er det plutselig ikke ok, sier hun til NTB.

Bloggen har både vært omstridt og skapt internasjonal oppmerksomhet, og den er blant annet omtalt av Huffington Post og britiske The Independent.

Stjernespekket

Under selve arrangementet opptrådte Marion Ravn, Marie Klåpbakken, Ine Hoem og det norske jentekor, og profilerte politikere, næringslivsledere, idretts- og kulturprofiler stilte opp i kirken.

– Jeg synes det var en gripende seremoni på alle måter. Jeg er jo gammel kvinnesakskvinne, og jeg er veldig redd for kvinners generelle stilling i verden. Her er det en stor jobb å gjøre, sier Anne Marie Ottersen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programleder Einar Tørnquist forteller at det var viktig for ham å delta.

– Det er en sak jeg har engasjert meg i. Jeg synes aksjonen er veldig bra som har skapt så mye engasjement, til og med Ashton Kutcher har kastet seg på, sier han til NTB.

– Jeg har sjelden vært borti et bedre konsept for å sette dagsorden, sier Knut Storberget (Ap), som også er juryleder for Plans Jentepris.

Aksjonen ble lagt til 11. oktober som er FNs internasjonale jentedag.