Stortingets presidentskap tar opp Wiborg-saken

TAR OPP SAKEN: Stortingspresident Olemic Thommessen og resten av presidentskapet skal diskutere Wiborg-saken på sitt ukentlige møte neste torsdag. Foto: NTB/Scanpix
TAR OPP SAKEN: Stortingspresident Olemic Thommessen og resten av presidentskapet skal diskutere Wiborg-saken på sitt ukentlige møte neste torsdag. Foto: NTB/Scanpix

Stortingets presidentskap har bestemt seg for å se på granskingen rundt dødsfallet til Gardermoen-varsleren Jan Wiborg, som i 1994 ble funnet død utenfor et hotell i København.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er brev fra Wiborgs sønn, Daniel, og tidligere Høyre-politiker Ingvald Godal, samt nye opplysninger om saken fremkommet i Knut Lindhs bok «Hvem drepte Jan Wiborg» og i flere artikler her på ABC Nyheter.

I 2001 konkluderte den Stortingsoppnevnte Smith-kommisjonen med at sivilingeniøren hadde tatt sitt liv fordi han var blakk, deprimert og suicidal - og Stortinget vedtok at dette var riktig.

Men hverken Wiborgs sønn eller stortingsrepresentanter han hadde kontakt med rett før avreise, har tillit til denne konklusjonen. De er overbevist om at Wiborg ble lokket til København, og drept fordi han like før hadde varslet at han ville avsløre hvem som trikset med tåkemålingene på Hurum i striden om lokalisering av ny hovedflyplass.

Bakgrunn: Hevder Gardermoen-varsler ble drept

Skal på møtet neste torsdag

Wiborg ble 21. juni 1994 funnet naken i en blodpøl på bakken nedenfor sitt hotellvindu. Liket ble aldri obdusert, og flere har kritisert dansk politi for slett etterforskning. De slo så å si umiddelbart fast at det var selvmord.

I brev stilet til stortingspresident Olemic Thommessen har både Wiborgs sønn Daniel og tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal (H) anmodet om at saken gjenåpnes. De viser begge til de nye opplysningene som er fremkommet i Lindhs bok, og i artikler på ABC Nyheter.

Opplysningene er kommet frem etter avgraderingen av underlagsdokumentene i Smith-kommisjonens rapport, som i 2001 ble hemmeligstemplet.

– Saken og dens videre behandling skal opp på presidentskapsmøte neste torsdag, bekrefter Stortingets pressekontakt Jens Christian Koller til ABC Nyheter.

Stortingets presidentskap har møte en gang i uken. Koller bekrefter at saken kommer raskt opp.

Les også: Lanserte eks-kona og ukjent hallik som Wiborg-morder

Slakter Smith-kommisjonen

Både Daniel Wiborg og Ingvald Godal slakter i sine brev arbeidet til kommisjon som skulle granske Jan Wiborgs plutselige dødsfall, og gjennomgå planleggingen og utbyggingen av den nye hovedflyplassen på Gardermoen. Arbeidet med tåkemålingene og dødsfallet ble ledet av daværende førstestatsadvokat Erling Grimstad i Økokrim.

ABC Nyheter avslørte sist uke at han i en rapport lanserte Wiborgs ekskone, familie og «en ukjent hallik» som mulige personer med drapsmotiv – og skrev ifølge seg selv dette for å avkrefte spekulasjonene om at politi eller norske myndigheter kunne ha interesse av å ta Wiborg av dage.

I sitt brev til stortingspresidenten skriver Daniel Wiborg:

«Rapporten er tendensiøs, urettferdig, og svært ufullstendig. Konklusjonen om selvmord er tatt på svært sviktende grunnlag, og derfor umulig for meg å akseptere. Det er ikke belegg for å hevde at han var sinnsforvirret, slik Smith-kommisjonen fremstiller ham».

SØNNEN: Daniel Wiborg er i likhet med sin far sivilingeniør. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)SØNNEN: Daniel Wiborg er i likhet med sin far sivilingeniør. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)

Og: «Det er så mange unøyaktigheter, unnlatelser, feil og alvorlige forvrengninger av fakta i den delen av Smith-kommisjonens rapport som handler om min fars død, at jeg nå innstendig ber Stortinget om å gjenåpne saken, slik at sannheten endelig kan komme for en dag», legger Daniel Wiborg til.

Les også: Jan Wiborgs sønn krever at TV 2 retter opp Kristiansens feil

Traff ham dager før

Tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Ingvald Godal, var blant de siste som så Wiborg i live.

Han traff sivilingeniøren på Løvebakken fredag 17. juni 1994.

«Han fortalte at han hadde arbeidet videre med saken og funnet ut hvem som sto bak de manipulerte tåkemålingene på Hurum. (…) Om kort tid ville han offentliggjøre en rapport om dette og regnet med at situasjonen da kunne bli farlig for ham», skriver Godal i sitt brev til Olemic Thommessen, der han også refererer til avhørene daværende førstestatsadvokat Erling Grimstad hadde av ham:

«(Smith-kommisjonen var) bare interessert i stoff som underbygget påstanden om at Wiborg begikk selvmord».

Til ABC Nyheter gjentar Godal at han mener Wiborg ble drept – selv om det ble avkreftet av den stortingsoppnevnte kommisjonen ledet av jusprofessor Eivind Smith.

– Den stoler jeg ingenting på, sier Godal, og sier Wiborg til ham hadde sagt at han skulle til København for å treffe sønnen.

– Så traff jeg Daniel og moren senere, som fortalte at det aldri hadde vært på tale. Det mener jeg er en meget sterk indikasjon – for ikke å si bevis på – at han ble lurt til København med sønnen som agn.

– Men han kan jo ha lurt dere? Smith-kommisjonen sier han var blakk og suicidal?

– Nei. Han var så begeistret at det lyste i øynene på ham. Han hadde ikke sett sønnen på 12 år.

Kritisk til Grimstads hallikteori

Han er også meget kritisk til rapporten der Erling Grimstad lanserer blant andre en hallik som en med drapsmotiv.

– Jeg har lest det, og synes det er meget graverende. Det han gjør der – han sier det rett ut – er å kaste mistanken sin på eks-kona og en hallik eller noe sånn – for å avlede oppmerksomheten fra norske myndigheter og politiet. De var der for å finne sannheten. Han går bevisst inn for å tildekke sannheten, eller å avlede oppmerksomheten mot noe annet når han kaster frem den teorien der uten noen belegg, sier Ingvald Godal, som kommenterer det faktum at presidentskapet vil ta opp saken slik:

– Det synes jeg er meget bra!

Les også: TV 2-profil om hemmelig, dansk politinotat: – Løgnaktig

Har tillit

Daniel Wiborg har tidligere anmodet Stortinget om å gjenoppta saken – uten hell. Nå sier han:

– Jeg har tillit til at Stortinget vil iverksette de nødvendige tiltak for å få klarhet i en sak som har så mange uavklarte sider. Denne saken er alltid blitt behandlet uten å ha blitt etterforsket skikkelig, sier Daniel Wiborg til ABC Nyheter.

Forfatter Knut Lindh sier:

– Jeg er veldig positiv til at Stortinget tar fatt i saken så raskt. Jeg har stor tillit til at Stortinget behandler saken grundig denne gangen, og at Jan Wiborg får oppreisning for de mange feil som Smith-kommisjonen har begått, sier Lindh, og legger til:

– Jan Wiborg er den eneste nordmann som har et stortingsvedtak på at han har begått selvmord.

Eivind Smith har ikke besvart henvendelsen om kommentar fra ABC Nyheter. Erling Grimstad har tidligere uttalt at han ikke kommenterer kommisjonsrapporten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:46 Politiet: Vær snille med hverandre05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt05:04 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:16 Ny solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:45 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal00:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag
Siste nytt
06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:46NorgePolitiet: Vær snille med hverandre05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt05:04VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:16SportNy solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:45NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal00:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus