Stortingets presidentskap tar opp Wiborg-saken

TAR OPP SAKEN: Stortingspresident Olemic Thommessen og resten av presidentskapet skal diskutere Wiborg-saken på sitt ukentlige møte neste torsdag. Foto: NTB/Scanpix
TAR OPP SAKEN: Stortingspresident Olemic Thommessen og resten av presidentskapet skal diskutere Wiborg-saken på sitt ukentlige møte neste torsdag. Foto: NTB/Scanpix

Stortingets presidentskap har bestemt seg for å se på granskingen rundt dødsfallet til Gardermoen-varsleren Jan Wiborg, som i 1994 ble funnet død utenfor et hotell i København.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er brev fra Wiborgs sønn, Daniel, og tidligere Høyre-politiker Ingvald Godal, samt nye opplysninger om saken fremkommet i Knut Lindhs bok «Hvem drepte Jan Wiborg» og i flere artikler her på ABC Nyheter.

I 2001 konkluderte den Stortingsoppnevnte Smith-kommisjonen med at sivilingeniøren hadde tatt sitt liv fordi han var blakk, deprimert og suicidal - og Stortinget vedtok at dette var riktig.

Men hverken Wiborgs sønn eller stortingsrepresentanter han hadde kontakt med rett før avreise, har tillit til denne konklusjonen. De er overbevist om at Wiborg ble lokket til København, og drept fordi han like før hadde varslet at han ville avsløre hvem som trikset med tåkemålingene på Hurum i striden om lokalisering av ny hovedflyplass.

Bakgrunn: Hevder Gardermoen-varsler ble drept

Skal på møtet neste torsdag

Wiborg ble 21. juni 1994 funnet naken i en blodpøl på bakken nedenfor sitt hotellvindu. Liket ble aldri obdusert, og flere har kritisert dansk politi for slett etterforskning. De slo så å si umiddelbart fast at det var selvmord.

I brev stilet til stortingspresident Olemic Thommessen har både Wiborgs sønn Daniel og tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal (H) anmodet om at saken gjenåpnes. De viser begge til de nye opplysningene som er fremkommet i Lindhs bok, og i artikler på ABC Nyheter.

Opplysningene er kommet frem etter avgraderingen av underlagsdokumentene i Smith-kommisjonens rapport, som i 2001 ble hemmeligstemplet.

– Saken og dens videre behandling skal opp på presidentskapsmøte neste torsdag, bekrefter Stortingets pressekontakt Jens Christian Koller til ABC Nyheter.

Stortingets presidentskap har møte en gang i uken. Koller bekrefter at saken kommer raskt opp.

Les også: Lanserte eks-kona og ukjent hallik som Wiborg-morder

Slakter Smith-kommisjonen

Både Daniel Wiborg og Ingvald Godal slakter i sine brev arbeidet til kommisjon som skulle granske Jan Wiborgs plutselige dødsfall, og gjennomgå planleggingen og utbyggingen av den nye hovedflyplassen på Gardermoen. Arbeidet med tåkemålingene og dødsfallet ble ledet av daværende førstestatsadvokat Erling Grimstad i Økokrim.

ABC Nyheter avslørte sist uke at han i en rapport lanserte Wiborgs ekskone, familie og «en ukjent hallik» som mulige personer med drapsmotiv – og skrev ifølge seg selv dette for å avkrefte spekulasjonene om at politi eller norske myndigheter kunne ha interesse av å ta Wiborg av dage.

I sitt brev til stortingspresidenten skriver Daniel Wiborg:

«Rapporten er tendensiøs, urettferdig, og svært ufullstendig. Konklusjonen om selvmord er tatt på svært sviktende grunnlag, og derfor umulig for meg å akseptere. Det er ikke belegg for å hevde at han var sinnsforvirret, slik Smith-kommisjonen fremstiller ham».

SØNNEN: Daniel Wiborg er i likhet med sin far sivilingeniør. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)SØNNEN: Daniel Wiborg er i likhet med sin far sivilingeniør. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)

Og: «Det er så mange unøyaktigheter, unnlatelser, feil og alvorlige forvrengninger av fakta i den delen av Smith-kommisjonens rapport som handler om min fars død, at jeg nå innstendig ber Stortinget om å gjenåpne saken, slik at sannheten endelig kan komme for en dag», legger Daniel Wiborg til.

Les også: Jan Wiborgs sønn krever at TV 2 retter opp Kristiansens feil

Traff ham dager før

Tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Ingvald Godal, var blant de siste som så Wiborg i live.

Han traff sivilingeniøren på Løvebakken fredag 17. juni 1994.

«Han fortalte at han hadde arbeidet videre med saken og funnet ut hvem som sto bak de manipulerte tåkemålingene på Hurum. (…) Om kort tid ville han offentliggjøre en rapport om dette og regnet med at situasjonen da kunne bli farlig for ham», skriver Godal i sitt brev til Olemic Thommessen, der han også refererer til avhørene daværende førstestatsadvokat Erling Grimstad hadde av ham:

«(Smith-kommisjonen var) bare interessert i stoff som underbygget påstanden om at Wiborg begikk selvmord».

Til ABC Nyheter gjentar Godal at han mener Wiborg ble drept – selv om det ble avkreftet av den stortingsoppnevnte kommisjonen ledet av jusprofessor Eivind Smith.

– Den stoler jeg ingenting på, sier Godal, og sier Wiborg til ham hadde sagt at han skulle til København for å treffe sønnen.

– Så traff jeg Daniel og moren senere, som fortalte at det aldri hadde vært på tale. Det mener jeg er en meget sterk indikasjon – for ikke å si bevis på – at han ble lurt til København med sønnen som agn.

– Men han kan jo ha lurt dere? Smith-kommisjonen sier han var blakk og suicidal?

– Nei. Han var så begeistret at det lyste i øynene på ham. Han hadde ikke sett sønnen på 12 år.

Kritisk til Grimstads hallikteori

Han er også meget kritisk til rapporten der Erling Grimstad lanserer blant andre en hallik som en med drapsmotiv.

– Jeg har lest det, og synes det er meget graverende. Det han gjør der – han sier det rett ut – er å kaste mistanken sin på eks-kona og en hallik eller noe sånn – for å avlede oppmerksomheten fra norske myndigheter og politiet. De var der for å finne sannheten. Han går bevisst inn for å tildekke sannheten, eller å avlede oppmerksomheten mot noe annet når han kaster frem den teorien der uten noen belegg, sier Ingvald Godal, som kommenterer det faktum at presidentskapet vil ta opp saken slik:

– Det synes jeg er meget bra!

Les også: TV 2-profil om hemmelig, dansk politinotat: – Løgnaktig

Har tillit

Daniel Wiborg har tidligere anmodet Stortinget om å gjenoppta saken – uten hell. Nå sier han:

– Jeg har tillit til at Stortinget vil iverksette de nødvendige tiltak for å få klarhet i en sak som har så mange uavklarte sider. Denne saken er alltid blitt behandlet uten å ha blitt etterforsket skikkelig, sier Daniel Wiborg til ABC Nyheter.

Forfatter Knut Lindh sier:

– Jeg er veldig positiv til at Stortinget tar fatt i saken så raskt. Jeg har stor tillit til at Stortinget behandler saken grundig denne gangen, og at Jan Wiborg får oppreisning for de mange feil som Smith-kommisjonen har begått, sier Lindh, og legger til:

– Jan Wiborg er den eneste nordmann som har et stortingsvedtak på at han har begått selvmord.

Eivind Smith har ikke besvart henvendelsen om kommentar fra ABC Nyheter. Erling Grimstad har tidligere uttalt at han ikke kommenterer kommisjonsrapporten.

Personvernpolicy