– Stamcelle-gjennombrudd gir håp om diabeteskur

GJENNOMBRUDD: – Vi ønsket å bytte ut insulininjeksjoner med «naturens egen løsning», sier professor Douglas Melton (innfelt) som har ledet stamcelleforskningen som kalles et gjennombrudd. Foto: Colourbox.com / Harvard University
GJENNOMBRUDD: – Vi ønsket å bytte ut insulininjeksjoner med «naturens egen løsning», sier professor Douglas Melton (innfelt) som har ledet stamcelleforskningen som kalles et gjennombrudd. Foto: Colourbox.com / Harvard University

Amerikanske forskere har klart å lage store mengder insulinproduserende celler fra stamceller. En kjempenyhet og et gjennombrudd, men med begrensninger, mener norske eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om diabetes type 1:

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder diabetes type 1.

Rundt 28.000 har denne formen for diabetes, og om lag 600 får diagnosen hvert år. Rundt 300 av disse er barn under 15 år.

De siste 30 årene er antall barn som får diabetes, fordoblet i Norge, ifølge Diabetesforbundet.

Stamceller:

En stamcelle er en umoden celle som finnes i alle planter, insekter og dyr, menneske inkludert.

Stamcellene skiller seg fra andre celler ved tre viktige egenskaper; de er uspesialiserte, kan fornye seg selv gjennom celledeling og de kan utvikle seg til spesialiserte celler med en bestemt funksjon.

Stamcellene er ansvarlige for reparasjon av skade og vedlikehold av vev i kroppen vår. Denne egenskapen drar forskere nytte av når de prøver å utvikle nye behandlingsformer for ulike sykdommer eller skader.

Stamcelleforskningen har vært omdiskutert fordi en del forskere bruker stamceller fra befrukta egg – det som kalles embryonale stamceller – som teoretisk sett kunne blitt til barn.

Stamceller blir delt inn i fire kategorier basert på grad av differeringspotensial:

Totipotent stamcelle er en stamcelle som kan bli til alle kroppens celler og vev inklusive morkake. Eks. en befruktet eggcelle.

Pluripotent stamcelle er en celle som kan bli til alle kroppens celler unntatt morkake. Eks. embryonal stamcelle.

Multipotent stamcelle er en celle som kan bli til flere relaterte celler i et vev. Eks. blodstamceller som blir til røde blodceller, forskjellige hvite blodceller og blodplater.

Unipotent stamcelle er en celle som bare utvikler seg til en type spesialisert celle. Eks. muskelstamcelle.

Kilder: Snl.no og Bioteknologirådet

Forskere ved det anerkjente universitetet Harvard i USA har for første gang klart å produsere insulinproduserende celler i så stor skala som må til for å kunne transplantere til mennesker.

Dette kan i fremtiden bedre behandlingsmulighetene for pasienter med diabetes type 1, mener forskerne.

Diabetes type 1, som også kalles barnediabetes, skyldes at de insulinproduserende cellene (betacellene) i bukspyttkjertelen er ødelagt. Av ukjente grunner har kroppens eget forsvarsapparat (immunapparatet) oppfattet betacellene som fremmedelementer og ødelagt dem.

– Dette kan i dag ikke forhindres eller behandles. Pasientene må ha insulininjeksjoner for å overleve, forklarer professor Pål Njølstad, som er leder ved KG Jebsen Senter for diabetesforskning ved Barneklinikken, Haukeland universitetssykehus, til ABC Nyheter.

Han er veldig begeistret over det de amerikanske forskerne har fått til.

– Fantastisk gjennombrudd

Forskerteamet ved Harvard, ledet av professor Douglas Melton, har brukt stamceller fra embryoer til å lage flere hundre millioner betaceller. Håpet er at man i fremtiden kan erstatte behovet for insulininjeksjoner ved å transplantere slike celler inn i mennesker med diabetes type 1.

Professor Melton har jobbet med å finne en kur for sykdommen siden sønnen hans fikk diagnosen som baby, for 23 år siden. Senere har også datteren fått samme diagnose.

– Vi ønsket å bytte ut insulininjeksjoner med «naturens egen løsning», sier professor Douglas Melton ifølge Harvard Magazine.

– Disse cellene kan lese blodsukkernivået og deretter produsere og frigjøre riktig mengde insulin på en måte som er så eksakt, at jeg ikke tror det noen gang kan bli bedre med insulinsprøyter eller insulinpumper, sier han videre.

Professor Njølstad mener det er et fantastisk gjennombrudd å lage betaceller som kan skille ut insulin.

– Man har før laget betaceller, men de har ikke klart å lage insulinen som kroppen trenger. Disse cellene som nå er produsert, kan lese blodsukkeret og skille ut insulinen som er nødvendig, sier han.

Les også: Diabetesgåte på vei mot løsning

– Flere kan få transplantasjon

Overlege Trond Jenssen mener den ferske studien fra Harvard University er en kjempenyhet. Foto: DiabetesforbundetOverlege Trond Jenssen mener den ferske studien fra Harvard University er en kjempenyhet. Foto: Diabetesforbundet

Trond Jenssen er medisinsk rådgiver i Diabetesforbundet og overlege ved Rikshospitalets avdeling for organtransplantasjon. Han kaller den ferske studien, som er publisert i tidsskriftet Cell, en kjempenyhet.

Overlegen forklarer at de på Riskhospitalet har transplantert celler til folk med diabetes type 1 siden 2001, men da med celler fra avdøde givere, ikke stamceller.

– Den store gode nyheten er at man for første gang har laget i stor skala mange millioner insulinceller som kan brukes til transplantasjon. Det som begrenser vår virksomhet med transplantasjon fra avdøde givere, er begrenset tilgang på celler. Det er for få givere, sier Jenssen til ABC Nyheter.

– Så hvis dette kan brukes på pasienter, vil det bedre tilgangen på celler og øke antallet transplantasjoner til dem som trenger det, fortsetter han.

Flere viktige begrensninger

Både Njølstad og Jenssen understreker at det amerikanske gjennombruddet har flere viktige begrensninger.

– Når vi transplanterer fra avdøde givere så transplanterer vi cellene på den måten naturen lager dem, ikke som enkeltceller, men som små øyer av celler inne i bukspyttkjertelen. Hver slik ansamling av celler består ikke bare av insulinceller, men også av celler som lager glukagon. Enkelt forklart er det slik at insulin senker blodsukkeret mens glukagon øker det. Det er balansen mellom de to som holder blodsukkeret helt normalt, forklarer overlege Trond Jenssen.

Professor Pål Njølstad sier at selv om forskningen er et viktig gjennombrudd, er det en lang vei å gå før den kan resultere i ny behandling for diabetes 1-pasienter. Foto: Øyvind Blom, Haukeland universitetssjukehus Professor Pål Njølstad sier at selv om forskningen er et viktig gjennombrudd, er det en lang vei å gå før den kan resultere i ny behandling for diabetes 1-pasienter. Foto: Øyvind Blom, Haukeland universitetssjukehus

Så langt har Harvard-forskerne kun laget insulinproduserende celler, enkeltvis, ikke glukagonceller.

– Men de sier at de en gang i fremtiden også vil kunne lage glukagonceller. Perfekt sukkerregulering vil du neppe få før du har både insulin og glukagonceller, sier overlegen.

Les også: Millas usynlige sykdom

– Usikkert hvor lenge cellene overlever

En annen begrensning som både Jenssen og Njølstad peker på, er at det er usikkerhet knyttet til hvor lenge cellene overlever i kroppen.

– Foreløpig er cellene bare testet i tre måneder i mus, ikke i mennesker. Slike celler bør vare i årevis, forklarer Jenssen.

Det er ifølge de to ekspertene også en viktig begrensning at pasienter som får transplantert slike celler, vil være nødt til å bruke immundempende medisin. Dette er fordi de insulinproduserende cellene er laget av stamceller fra embryoer og dermed kan støtes ut av kroppen. Immundempende medisin har ganske kraftige bivirkninger.

– Et problem med denne studien er at det ikke er celler som er laget fra pasienten selv. Dersom man tar stamceller fra en pasient og bruker dem til å lage nye celler, vil man kunne transplantere uten dette avstøtningsproblemet, sier Njølstad.

– Kan bli til ondartede kreftceller

Overlege Jenssen forklarer at en del stamcelleterapi med såkalte multipotente ebmryonale celler (se faktaboks) har begrenset seg ved at cellene kan gå over til å bli ondartet i kroppen.

– Derfor må man ha langtidsoppfølging av celler i kroppen for å sikre at de ikke blir ondartede kreftceller underveis. Oppfølgingen må gå over mange år.

– Når alt dette er sagt er det kjempenyhet at man klarer å lage insulinproduserende celler i så stor skala at man kan gi dem til pasienter, men det er mange år til det vil være aktuelt, mener overlegen.

– Mange tusen pasienter venter på dette

Professor Melton selv håper de vil kunne starte forsøk med transplantasjon av insulinproduserende celler laget av stamceller til mennesker om få år.

Også Pål Njølstad stiller seg tvilende til det estimatet.

– Det er usikkert når man kan begynne med studier på mennesker. Før det skjer må man kunne lage cellene industrielt på en sikker måte, så må man finne en løsning på å tilføre cellene til mennesker uten at det gir en avstøtningsreaksjon.

– Det er mange tusen pasienter som venter på dette, det er lurt å være realistisk og si at dette vil ta tid. Men det er et viktig gjennombrudd, sier professor Pål Njølstad ved Universitetet i Bergen til ABC Nyheter.

– Transplantasjon aktuelt for et fåtall

Så lenge det er snakk om å transplantere celler som ikke er pasientens egne, og man derfor må gi dem immundempende medisiner, vil transplantasjon bare være et alternativ for et fåtall av pasientene med diabetes type 1, forklarer overlege Trond Jenssen.

– Slik vi ser i dag når vi transplanterer fra avdøde givere, så gjør vi dette bare til dem som har diabetes type 1 hvor blodsukkeret er spesielt vanskelig å regulere, nettopp fordi den immundempende behandlingen har bivirkninger. Transplantasjon vil derfor være aktuelt for inntil fem prosent av alle som har diabetes type 1, sier han til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Frankrike rammet av storstreik09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordbrua – bilføreren omkom07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Gransking slår fast valgfusk i Bolivia03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38 Stein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 Av 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42 Fotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41 Veske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10 Kulde på vei etter regnværet14:08 Trump og Erdogan møtes én til én14:07 Over 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45 Telenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41 En person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17 Nye CO2-tall: – Vanskelig å være optimistisk på grunnlag av dette13:08 Christiansen klar for finale i svømme-EM12:34 Professorer: Regjeringen fikk klar beskjed om trygderegler i 201712:25 Russiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01 Dramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56 – Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25 Syklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt11:24 Knutby-pastor Helge Fossmo kan løslates i 202110:36 Massiv tilskuerflukt fra Lerkendal10:30 Macron står ved Nato-kritikken10:28 Uendret tilstand for de to skadde jentene fra Tromsø10:24 Ropstads hodebry: Frp mener Stålsett-saken er en «rar kampsak»10:18 Nå får ofre for trygdeskandalen gratis rettshjelp10:17 Nato-ledere filmet mens de ser ut til å vitse om Trump10:12 Resultatløst søk etter savnet kvinne (85)09:30 Elever i Narvik bes holde seg hjemme i uværet09:28 Frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen09:22 Svensk langrennsprofil om skade: – Jeg brøt sammen08:47 Én av tre vil foretrekke Vedum framfor Støre ved regjeringsskifte08:45 Kim Jong-un rir igjen08:43 Manchester-avis: Pochettino åpen for United-tilbud08:16 – Europa tåler ikke økonomisk vekst07:53 Rivingen av Y-blokka starter ikke før jul07:50 Venter opptil 100 millimeter regn: Ber 30.000 holde seg innendørs07:43 Økning i selvmord blant menn07:27 Tinder er bortkastet tid for de fleste
Siste nytt
11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFrankrike rammet av storstreik09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordbrua – bilføreren omkom07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkGransking slår fast valgfusk i Bolivia03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38PengerStein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeAv 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42SportFotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41VerdenVeske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10NorgeKulde på vei etter regnværet14:08VerdenTrump og Erdogan møtes én til én14:07PengerOver 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45Helse og livsstilTelenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41VerdenEn person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17VerdenNye CO2-tall: – Vanskelig å være optimistisk på grunnlag av dette13:08SportChristiansen klar for finale i svømme-EM12:34PolitikkProfessorer: Regjeringen fikk klar beskjed om trygderegler i 201712:25VerdenRussiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01MotorDramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56Penger– Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25NorgeSyklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt11:24VerdenKnutby-pastor Helge Fossmo kan løslates i 202110:36SportMassiv tilskuerflukt fra Lerkendal10:30VerdenMacron står ved Nato-kritikken10:28NorgeUendret tilstand for de to skadde jentene fra Tromsø10:24PolitikkRopstads hodebry: Frp mener Stålsett-saken er en «rar kampsak»10:18PengerNå får ofre for trygdeskandalen gratis rettshjelp10:17VerdenNato-ledere filmet mens de ser ut til å vitse om Trump10:12NorgeResultatløst søk etter savnet kvinne (85)09:30NorgeElever i Narvik bes holde seg hjemme i uværet09:28NorgeFrykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen09:22SportSvensk langrennsprofil om skade: – Jeg brøt sammen08:47PolitikkÉn av tre vil foretrekke Vedum framfor Støre ved regjeringsskifte08:45VerdenKim Jong-un rir igjen08:43SportManchester-avis: Pochettino åpen for United-tilbud08:16Verden– Europa tåler ikke økonomisk vekst07:53KulturRivingen av Y-blokka starter ikke før jul07:50NorgeVenter opptil 100 millimeter regn: Ber 30.000 holde seg innendørs07:43NorgeØkning i selvmord blant menn07:27Helse og livsstilTinder er bortkastet tid for de fleste
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus