Meny

– Stamcelle-gjennombrudd gir håp om diabeteskur

GJENNOMBRUDD: – Vi ønsket å bytte ut insulininjeksjoner med «naturens egen løsning», sier professor Douglas Melton (innfelt) som har ledet stamcelleforskningen som kalles et gjennombrudd. Foto: Colourbox.com / Harvard University

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere har klart å lage store mengder insulinproduserende celler fra stamceller. En kjempenyhet og et gjennombrudd, men med begrensninger, mener norske eksperter.

Mer om diabetes type 1:

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder diabetes type 1.

Rundt 28.000 har denne formen for diabetes, og om lag 600 får diagnosen hvert år. Rundt 300 av disse er barn under 15 år.

De siste 30 årene er antall barn som får diabetes, fordoblet i Norge, ifølge Diabetesforbundet.

Stamceller:

En stamcelle er en umoden celle som finnes i alle planter, insekter og dyr, menneske inkludert.

Stamcellene skiller seg fra andre celler ved tre viktige egenskaper; de er uspesialiserte, kan fornye seg selv gjennom celledeling og de kan utvikle seg til spesialiserte celler med en bestemt funksjon.

Stamcellene er ansvarlige for reparasjon av skade og vedlikehold av vev i kroppen vår. Denne egenskapen drar forskere nytte av når de prøver å utvikle nye behandlingsformer for ulike sykdommer eller skader.

Stamcelleforskningen har vært omdiskutert fordi en del forskere bruker stamceller fra befrukta egg – det som kalles embryonale stamceller – som teoretisk sett kunne blitt til barn.

Stamceller blir delt inn i fire kategorier basert på grad av differeringspotensial:

Totipotent stamcelle er en stamcelle som kan bli til alle kroppens celler og vev inklusive morkake. Eks. en befruktet eggcelle.

Pluripotent stamcelle er en celle som kan bli til alle kroppens celler unntatt morkake. Eks. embryonal stamcelle.

Multipotent stamcelle er en celle som kan bli til flere relaterte celler i et vev. Eks. blodstamceller som blir til røde blodceller, forskjellige hvite blodceller og blodplater.

Unipotent stamcelle er en celle som bare utvikler seg til en type spesialisert celle. Eks. muskelstamcelle.

Kilder: Snl.no og Bioteknologirådet

Forskere ved det anerkjente universitetet Harvard i USA har for første gang klart å produsere insulinproduserende celler i så stor skala som må til for å kunne transplantere til mennesker.

Dette kan i fremtiden bedre behandlingsmulighetene for pasienter med diabetes type 1, mener forskerne.

Diabetes type 1, som også kalles barnediabetes, skyldes at de insulinproduserende cellene (betacellene) i bukspyttkjertelen er ødelagt. Av ukjente grunner har kroppens eget forsvarsapparat (immunapparatet) oppfattet betacellene som fremmedelementer og ødelagt dem.

– Dette kan i dag ikke forhindres eller behandles. Pasientene må ha insulininjeksjoner for å overleve, forklarer professor Pål Njølstad, som er leder ved KG Jebsen Senter for diabetesforskning ved Barneklinikken, Haukeland universitetssykehus, til ABC Nyheter.

Han er veldig begeistret over det de amerikanske forskerne har fått til.

– Fantastisk gjennombrudd

Forskerteamet ved Harvard, ledet av professor Douglas Melton, har brukt stamceller fra embryoer til å lage flere hundre millioner betaceller. Håpet er at man i fremtiden kan erstatte behovet for insulininjeksjoner ved å transplantere slike celler inn i mennesker med diabetes type 1.

Professor Melton har jobbet med å finne en kur for sykdommen siden sønnen hans fikk diagnosen som baby, for 23 år siden. Senere har også datteren fått samme diagnose.

– Vi ønsket å bytte ut insulininjeksjoner med «naturens egen løsning», sier professor Douglas Melton ifølge Harvard Magazine.

– Disse cellene kan lese blodsukkernivået og deretter produsere og frigjøre riktig mengde insulin på en måte som er så eksakt, at jeg ikke tror det noen gang kan bli bedre med insulinsprøyter eller insulinpumper, sier han videre.

Professor Njølstad mener det er et fantastisk gjennombrudd å lage betaceller som kan skille ut insulin.

– Man har før laget betaceller, men de har ikke klart å lage insulinen som kroppen trenger. Disse cellene som nå er produsert, kan lese blodsukkeret og skille ut insulinen som er nødvendig, sier han.

Les også: Diabetesgåte på vei mot løsning

– Flere kan få transplantasjon

Overlege Trond Jenssen mener den ferske studien fra Harvard University er en kjempenyhet. Foto: DiabetesforbundetOverlege Trond Jenssen mener den ferske studien fra Harvard University er en kjempenyhet. Foto: Diabetesforbundet

Trond Jenssen er medisinsk rådgiver i Diabetesforbundet og overlege ved Rikshospitalets avdeling for organtransplantasjon. Han kaller den ferske studien, som er publisert i tidsskriftet Cell, en kjempenyhet.

Overlegen forklarer at de på Riskhospitalet har transplantert celler til folk med diabetes type 1 siden 2001, men da med celler fra avdøde givere, ikke stamceller.

– Den store gode nyheten er at man for første gang har laget i stor skala mange millioner insulinceller som kan brukes til transplantasjon. Det som begrenser vår virksomhet med transplantasjon fra avdøde givere, er begrenset tilgang på celler. Det er for få givere, sier Jenssen til ABC Nyheter.

– Så hvis dette kan brukes på pasienter, vil det bedre tilgangen på celler og øke antallet transplantasjoner til dem som trenger det, fortsetter han.

Flere viktige begrensninger

Både Njølstad og Jenssen understreker at det amerikanske gjennombruddet har flere viktige begrensninger.

– Når vi transplanterer fra avdøde givere så transplanterer vi cellene på den måten naturen lager dem, ikke som enkeltceller, men som små øyer av celler inne i bukspyttkjertelen. Hver slik ansamling av celler består ikke bare av insulinceller, men også av celler som lager glukagon. Enkelt forklart er det slik at insulin senker blodsukkeret mens glukagon øker det. Det er balansen mellom de to som holder blodsukkeret helt normalt, forklarer overlege Trond Jenssen.

Professor Pål Njølstad sier at selv om forskningen er et viktig gjennombrudd, er det en lang vei å gå før den kan resultere i ny behandling for diabetes 1-pasienter. Foto: Øyvind Blom, Haukeland universitetssjukehus Professor Pål Njølstad sier at selv om forskningen er et viktig gjennombrudd, er det en lang vei å gå før den kan resultere i ny behandling for diabetes 1-pasienter. Foto: Øyvind Blom, Haukeland universitetssjukehus

Så langt har Harvard-forskerne kun laget insulinproduserende celler, enkeltvis, ikke glukagonceller.

– Men de sier at de en gang i fremtiden også vil kunne lage glukagonceller. Perfekt sukkerregulering vil du neppe få før du har både insulin og glukagonceller, sier overlegen.

Les også: Millas usynlige sykdom

– Usikkert hvor lenge cellene overlever

En annen begrensning som både Jenssen og Njølstad peker på, er at det er usikkerhet knyttet til hvor lenge cellene overlever i kroppen.

– Foreløpig er cellene bare testet i tre måneder i mus, ikke i mennesker. Slike celler bør vare i årevis, forklarer Jenssen.

Det er ifølge de to ekspertene også en viktig begrensning at pasienter som får transplantert slike celler, vil være nødt til å bruke immundempende medisin. Dette er fordi de insulinproduserende cellene er laget av stamceller fra embryoer og dermed kan støtes ut av kroppen. Immundempende medisin har ganske kraftige bivirkninger.

– Et problem med denne studien er at det ikke er celler som er laget fra pasienten selv. Dersom man tar stamceller fra en pasient og bruker dem til å lage nye celler, vil man kunne transplantere uten dette avstøtningsproblemet, sier Njølstad.

– Kan bli til ondartede kreftceller

Overlege Jenssen forklarer at en del stamcelleterapi med såkalte multipotente ebmryonale celler (se faktaboks) har begrenset seg ved at cellene kan gå over til å bli ondartet i kroppen.

– Derfor må man ha langtidsoppfølging av celler i kroppen for å sikre at de ikke blir ondartede kreftceller underveis. Oppfølgingen må gå over mange år.

– Når alt dette er sagt er det kjempenyhet at man klarer å lage insulinproduserende celler i så stor skala at man kan gi dem til pasienter, men det er mange år til det vil være aktuelt, mener overlegen.

– Mange tusen pasienter venter på dette

Professor Melton selv håper de vil kunne starte forsøk med transplantasjon av insulinproduserende celler laget av stamceller til mennesker om få år.

Også Pål Njølstad stiller seg tvilende til det estimatet.

– Det er usikkert når man kan begynne med studier på mennesker. Før det skjer må man kunne lage cellene industrielt på en sikker måte, så må man finne en løsning på å tilføre cellene til mennesker uten at det gir en avstøtningsreaksjon.

– Det er mange tusen pasienter som venter på dette, det er lurt å være realistisk og si at dette vil ta tid. Men det er et viktig gjennombrudd, sier professor Pål Njølstad ved Universitetet i Bergen til ABC Nyheter.

– Transplantasjon aktuelt for et fåtall

Så lenge det er snakk om å transplantere celler som ikke er pasientens egne, og man derfor må gi dem immundempende medisiner, vil transplantasjon bare være et alternativ for et fåtall av pasientene med diabetes type 1, forklarer overlege Trond Jenssen.

– Slik vi ser i dag når vi transplanterer fra avdøde givere, så gjør vi dette bare til dem som har diabetes type 1 hvor blodsukkeret er spesielt vanskelig å regulere, nettopp fordi den immundempende behandlingen har bivirkninger. Transplantasjon vil derfor være aktuelt for inntil fem prosent av alle som har diabetes type 1, sier han til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak
Siste nytt
00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus