Meny

– Stamcelle-gjennombrudd gir håp om diabeteskur

GJENNOMBRUDD: – Vi ønsket å bytte ut insulininjeksjoner med «naturens egen løsning», sier professor Douglas Melton (innfelt) som har ledet stamcelleforskningen som kalles et gjennombrudd. Foto: Colourbox.com / Harvard University
GJENNOMBRUDD: – Vi ønsket å bytte ut insulininjeksjoner med «naturens egen løsning», sier professor Douglas Melton (innfelt) som har ledet stamcelleforskningen som kalles et gjennombrudd. Foto: Colourbox.com / Harvard University

Amerikanske forskere har klart å lage store mengder insulinproduserende celler fra stamceller. En kjempenyhet og et gjennombrudd, men med begrensninger, mener norske eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om diabetes type 1:

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder diabetes type 1.

Rundt 28.000 har denne formen for diabetes, og om lag 600 får diagnosen hvert år. Rundt 300 av disse er barn under 15 år.

De siste 30 årene er antall barn som får diabetes, fordoblet i Norge, ifølge Diabetesforbundet.

Stamceller:

En stamcelle er en umoden celle som finnes i alle planter, insekter og dyr, menneske inkludert.

Stamcellene skiller seg fra andre celler ved tre viktige egenskaper; de er uspesialiserte, kan fornye seg selv gjennom celledeling og de kan utvikle seg til spesialiserte celler med en bestemt funksjon.

Stamcellene er ansvarlige for reparasjon av skade og vedlikehold av vev i kroppen vår. Denne egenskapen drar forskere nytte av når de prøver å utvikle nye behandlingsformer for ulike sykdommer eller skader.

Stamcelleforskningen har vært omdiskutert fordi en del forskere bruker stamceller fra befrukta egg – det som kalles embryonale stamceller – som teoretisk sett kunne blitt til barn.

Stamceller blir delt inn i fire kategorier basert på grad av differeringspotensial:

Totipotent stamcelle er en stamcelle som kan bli til alle kroppens celler og vev inklusive morkake. Eks. en befruktet eggcelle.

Pluripotent stamcelle er en celle som kan bli til alle kroppens celler unntatt morkake. Eks. embryonal stamcelle.

Multipotent stamcelle er en celle som kan bli til flere relaterte celler i et vev. Eks. blodstamceller som blir til røde blodceller, forskjellige hvite blodceller og blodplater.

Unipotent stamcelle er en celle som bare utvikler seg til en type spesialisert celle. Eks. muskelstamcelle.

Kilder: Snl.no og Bioteknologirådet

Forskere ved det anerkjente universitetet Harvard i USA har for første gang klart å produsere insulinproduserende celler i så stor skala som må til for å kunne transplantere til mennesker.

Dette kan i fremtiden bedre behandlingsmulighetene for pasienter med diabetes type 1, mener forskerne.

Diabetes type 1, som også kalles barnediabetes, skyldes at de insulinproduserende cellene (betacellene) i bukspyttkjertelen er ødelagt. Av ukjente grunner har kroppens eget forsvarsapparat (immunapparatet) oppfattet betacellene som fremmedelementer og ødelagt dem.

– Dette kan i dag ikke forhindres eller behandles. Pasientene må ha insulininjeksjoner for å overleve, forklarer professor Pål Njølstad, som er leder ved KG Jebsen Senter for diabetesforskning ved Barneklinikken, Haukeland universitetssykehus, til ABC Nyheter.

Han er veldig begeistret over det de amerikanske forskerne har fått til.

– Fantastisk gjennombrudd

Forskerteamet ved Harvard, ledet av professor Douglas Melton, har brukt stamceller fra embryoer til å lage flere hundre millioner betaceller. Håpet er at man i fremtiden kan erstatte behovet for insulininjeksjoner ved å transplantere slike celler inn i mennesker med diabetes type 1.

Professor Melton har jobbet med å finne en kur for sykdommen siden sønnen hans fikk diagnosen som baby, for 23 år siden. Senere har også datteren fått samme diagnose.

– Vi ønsket å bytte ut insulininjeksjoner med «naturens egen løsning», sier professor Douglas Melton ifølge Harvard Magazine.

– Disse cellene kan lese blodsukkernivået og deretter produsere og frigjøre riktig mengde insulin på en måte som er så eksakt, at jeg ikke tror det noen gang kan bli bedre med insulinsprøyter eller insulinpumper, sier han videre.

Professor Njølstad mener det er et fantastisk gjennombrudd å lage betaceller som kan skille ut insulin.

– Man har før laget betaceller, men de har ikke klart å lage insulinen som kroppen trenger. Disse cellene som nå er produsert, kan lese blodsukkeret og skille ut insulinen som er nødvendig, sier han.

Les også: Diabetesgåte på vei mot løsning

– Flere kan få transplantasjon

Overlege Trond Jenssen mener den ferske studien fra Harvard University er en kjempenyhet. Foto: DiabetesforbundetOverlege Trond Jenssen mener den ferske studien fra Harvard University er en kjempenyhet. Foto: Diabetesforbundet

Trond Jenssen er medisinsk rådgiver i Diabetesforbundet og overlege ved Rikshospitalets avdeling for organtransplantasjon. Han kaller den ferske studien, som er publisert i tidsskriftet Cell, en kjempenyhet.

Overlegen forklarer at de på Riskhospitalet har transplantert celler til folk med diabetes type 1 siden 2001, men da med celler fra avdøde givere, ikke stamceller.

– Den store gode nyheten er at man for første gang har laget i stor skala mange millioner insulinceller som kan brukes til transplantasjon. Det som begrenser vår virksomhet med transplantasjon fra avdøde givere, er begrenset tilgang på celler. Det er for få givere, sier Jenssen til ABC Nyheter.

– Så hvis dette kan brukes på pasienter, vil det bedre tilgangen på celler og øke antallet transplantasjoner til dem som trenger det, fortsetter han.

Flere viktige begrensninger

Både Njølstad og Jenssen understreker at det amerikanske gjennombruddet har flere viktige begrensninger.

– Når vi transplanterer fra avdøde givere så transplanterer vi cellene på den måten naturen lager dem, ikke som enkeltceller, men som små øyer av celler inne i bukspyttkjertelen. Hver slik ansamling av celler består ikke bare av insulinceller, men også av celler som lager glukagon. Enkelt forklart er det slik at insulin senker blodsukkeret mens glukagon øker det. Det er balansen mellom de to som holder blodsukkeret helt normalt, forklarer overlege Trond Jenssen.

Professor Pål Njølstad sier at selv om forskningen er et viktig gjennombrudd, er det en lang vei å gå før den kan resultere i ny behandling for diabetes 1-pasienter. Foto: Øyvind Blom, Haukeland universitetssjukehus Professor Pål Njølstad sier at selv om forskningen er et viktig gjennombrudd, er det en lang vei å gå før den kan resultere i ny behandling for diabetes 1-pasienter. Foto: Øyvind Blom, Haukeland universitetssjukehus

Så langt har Harvard-forskerne kun laget insulinproduserende celler, enkeltvis, ikke glukagonceller.

– Men de sier at de en gang i fremtiden også vil kunne lage glukagonceller. Perfekt sukkerregulering vil du neppe få før du har både insulin og glukagonceller, sier overlegen.

Les også: Millas usynlige sykdom

– Usikkert hvor lenge cellene overlever

En annen begrensning som både Jenssen og Njølstad peker på, er at det er usikkerhet knyttet til hvor lenge cellene overlever i kroppen.

– Foreløpig er cellene bare testet i tre måneder i mus, ikke i mennesker. Slike celler bør vare i årevis, forklarer Jenssen.

Det er ifølge de to ekspertene også en viktig begrensning at pasienter som får transplantert slike celler, vil være nødt til å bruke immundempende medisin. Dette er fordi de insulinproduserende cellene er laget av stamceller fra embryoer og dermed kan støtes ut av kroppen. Immundempende medisin har ganske kraftige bivirkninger.

– Et problem med denne studien er at det ikke er celler som er laget fra pasienten selv. Dersom man tar stamceller fra en pasient og bruker dem til å lage nye celler, vil man kunne transplantere uten dette avstøtningsproblemet, sier Njølstad.

– Kan bli til ondartede kreftceller

Overlege Jenssen forklarer at en del stamcelleterapi med såkalte multipotente ebmryonale celler (se faktaboks) har begrenset seg ved at cellene kan gå over til å bli ondartet i kroppen.

– Derfor må man ha langtidsoppfølging av celler i kroppen for å sikre at de ikke blir ondartede kreftceller underveis. Oppfølgingen må gå over mange år.

– Når alt dette er sagt er det kjempenyhet at man klarer å lage insulinproduserende celler i så stor skala at man kan gi dem til pasienter, men det er mange år til det vil være aktuelt, mener overlegen.

– Mange tusen pasienter venter på dette

Professor Melton selv håper de vil kunne starte forsøk med transplantasjon av insulinproduserende celler laget av stamceller til mennesker om få år.

Også Pål Njølstad stiller seg tvilende til det estimatet.

– Det er usikkert når man kan begynne med studier på mennesker. Før det skjer må man kunne lage cellene industrielt på en sikker måte, så må man finne en løsning på å tilføre cellene til mennesker uten at det gir en avstøtningsreaksjon.

– Det er mange tusen pasienter som venter på dette, det er lurt å være realistisk og si at dette vil ta tid. Men det er et viktig gjennombrudd, sier professor Pål Njølstad ved Universitetet i Bergen til ABC Nyheter.

– Transplantasjon aktuelt for et fåtall

Så lenge det er snakk om å transplantere celler som ikke er pasientens egne, og man derfor må gi dem immundempende medisiner, vil transplantasjon bare være et alternativ for et fåtall av pasientene med diabetes type 1, forklarer overlege Trond Jenssen.

– Slik vi ser i dag når vi transplanterer fra avdøde givere, så gjør vi dette bare til dem som har diabetes type 1 hvor blodsukkeret er spesielt vanskelig å regulere, nettopp fordi den immundempende behandlingen har bivirkninger. Transplantasjon vil derfor være aktuelt for inntil fem prosent av alle som har diabetes type 1, sier han til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Iransk ministerbesøk vekker harme06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 Høyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Måling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier
Siste nytt
06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25VerdenEminem saksøker Spotify06:17NorgeAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01NorgeIransk ministerbesøk vekker harme06:00NorgeMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55VerdenTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeHøyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47NorgeNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58NorgeAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56NorgeFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20VerdenFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01VerdenWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41VerdenTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42NorgeMåling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36VerdenVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus