Meny

Rødt-delegasjonen ved krigssonen i Kobani:

– Kom heller hit til grensa og hør skuddene, NATO-Jens!

MØTTE KJEMI-ANKLAGET: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg poserer torsdag sammen med forsvarssjefen i Tyrkia, Necdet Özel. Rødts Erling Folkvord og Svein Olsen står ved krigssonen og anklager Tyrkia for dobbeltspill om IS. Foto: NATO.
MØTTE KJEMI-ANKLAGET: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg poserer torsdag sammen med forsvarssjefen i Tyrkia, Necdet Özel. Rødts Erling Folkvord og Svein Olsen står ved krigssonen og anklager Tyrkia for dobbeltspill om IS. Foto: NATO.
– Kom heller hit og treff de hardt rammede kurderne, Jens Stoltenberg! Oppfordringen kommer fra Rødt-delegasjonen som akkurat nå står få hundre meter unna og overværer kampene i Kobani.

– Hvorfor støtter du ikke kampen som pågår akkurat nå, der kurderne og andre selvforsvarsstyrker slåss en desperat kamp for livet mot ISIL? spør Rødt-politikerne Erling Folkvord og Svein Olsen idet de skuer utover krigen som raser i Kobani, få hundre meter fra grensa til Tyrkia.

– Vi ser at du, Jens, er i Tyrkia. Vi er her. Vi inviterer deg med på en tur til våre kurdiske venner ved grensa til Kobani. Du skal få treffe innbyggere fra grenselandsbyene Etmanek, Dewzen og Alizer. De har sett det samme som oss, og litt til, sier Olsen og Folkvord på telefon til ABC Nyheter.

I bakgrunnen høres drønn og skyting.

– Kom til ofrene, ikke til rakettene

NATOs ferske generalsekretær Jens Stoltenberg møtte i går den tyrkiske presidenten, forsvarsministeren og forsvarets øverskommanderende i Ankara.

I dag skal generalsekretæren besøke Patriot-rakettbaser ved Gazientep i Sør-Tyrkia, opplyser en NATO-talskvinne til ABC Nyheter.

– Vi vil heller la deg snakke med bønder som har fått husene sine ødelagt og ungene skadd av ISIL-granater skutt over grensa. Du skal få snakke med kvinnelige representanter fra bystyret i Kobani, som nå er flyktninger i Suruç, 5 kilometer fra grensa. De har hjerteskjærende historier å fortelle, sier Folkvord og Olsen.

Les også: Norsk forvirring om Tyrkias rolle

Mener Stoltenberg bommer om Tyrkia

– Vi ser nå at du Jens, «vår» nye generalsekretær, uttaler til media at «Nato om nødvendig vil hjelpe Tyrkia i kampen mot ISIL».

– Det er å snu verden på hodet, uttaler de to Rødt-politikerne, som står 300 meter fra tyrkiske styrker.

– De står her med 20 tanks, men foretar seg ikke noe. Men nå kommer stadig fly fra alliansen og bomber IS, forteller Svein Olsen til ABC Nyheter.

Folkvord og Olsen beskylder imidlertid Tyrkia for å være medspillere, ikke motspillere til IS. Grunnen skal være tyrkisk motstand mot å oppmuntre til kurdisk selvstyre, slik kurderne har fått gjort i Rojava-provinsen nord i Syria, der Kobani er en av de viktigste byene.

– Akkurat nå snakket jeg med enda et vitne til at Tyrkia for få dager siden slapp IS-soldater over grensa så de kunne angripe selvforsvarsstyrkene YPG i Kobani fra en annen kant, sier Svein Olsen.

Les også: Tyrkia vil ikke aksjonere alene mot IS

– Ingen fare for Stoltenberg

– Er du heldig får du kjenne litt på tyrkisk tåregass ved grensa, bemerker de to Rødt-politikerne syrlig.

De har klart å komme seg fram til grensa trass i tyrkiske myndihgeters forsøk på å holde folk unna. Tidligere brukte de tåregass for å drive dem vekk.

– En NATO-generalsekretær må vel være et kjærkomment mål for IS, som har artilleri nok til å skyte ned et helikopter. Hva med Stoltenbergs sikkerhet?

– Vi regner med at Tyrkias hær har god nok kontakt med ISIL til å sikre seg mot noe sånt. Kommer du, vil du få se det samme vi gjør, at Tyrkia driver et aktivt dobbeltspill, sier Erling Folkvord og Svein Olsen.

Les også: - USA kritisk til at Tyrkia ikke gjør mer for å stanse IS

Traff øverstkommanderende med kjemi-rykte

En av de framtredende tyrkerne Stoltenberg møtte i Ankara torsdag, er øverskommanderende Necdet Özel. I kurdiske miljøer går han under tilnavnet «Kjemiske Özel».

Özel anklages for å ha brukt kjemiske våpen da han i 1999 ledet et angrep på kurdiske opprørere. Hendelsen, der 20 geriljasoldater ble drept, ble vist på den kurdiske TV-stasjonen Roj.

TV-innslaget ble rapportert inn til Washington av de amerikanske hemmelige tjenestene, ifølge et dokument lekket av Wikileaks.

Men Roj TV med base i Danmark ble forbudt av danske myndigheter, angivelig som ledd i en avtale for å få Stoltenbergs forgjenger, danske Anders Fogh Rasmussen, valgt som generalsekretær i NATO.

Tyrkia nedla veto mot Fogh Rasmussen, men stemte for ham etter at danskene forbød stasjonen. Det blir i år gjenstand for sak for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Les: Harde anklager mot avtroppende NATO-sjef
Annonse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus