Den «ukjente» fredsprisvinneren

Indiske Kailash Satyarthi (60) har reddet titusenvis fra barnearbeid og bidratt til den internasjonale kampen for barns rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Kailash Satyarthi:

* Indisk barnerettighetsaktivist.

* Født 11. januar 1954 i Vidisha i Madhya Pradesh.

* Aktiv i den indiske kampanjen mot barnearbeid siden 1990-tallet.

* Hans organisasjon Bachpan Bachao Andolan har befridd over 77.000 barn fra slavearbeid, reintegrert dem i samfunnet og skaffet dem utdanning.

* Satyarthi er også involvert i Global March Against Child Labor og International Center on Child Labor and Education (ICCLE) – en internasjonal koalisjon av NGOer, lærere og fagorganisasjoner, samt Global Campaign for Education.

* Utdannet elektrotekniker. Begynte å arbeide mot barnearbeid i 1980 menes han foreleste ved et college i Bhopal.

* Han har vunnet en rekke internasjonale priser. Deriblant Raoul Wallenberg Human Rights Award, som deles ut av universitetet i Michigan (2002) og Robert F. Kennedy Human Rights Award (1995)

* Amerikanske Skoll Foundation kåret ham i 2005 til en av 12 «nye helter» for verden.

* Bosatt i New Delhi. Gift og har to barn

(Kilde: Wikipedia, kailashsatyarthi.net )

I 1980 startet han organisasjonen Bachpan Bachao Andolan. Den har hjulpet barn ut av slavelignende forhold i teppe- og klesindustrien, og inn i utdanning og et nytt liv. Indiske barn blir ofte hentet hjemmefra og satt i arbeid etter at familien deres har tatt opp lån. Men ofte er familiene ikke i stand til å betale lånet tilbake, og barna blir solgt videre.

Millioner av barn

Satyarthis arbeid har ikke bare virkning i India. Han har også bidratt til en rekke kampanjer og organisasjoner for barns rettigheter og for å forebygge barnearbeid.

Ifølge Nobelkomiteens kunngjøring fredag, er det anslagsvis 168 millioner barnearbeidere i dag, noe som er 78 millioner lavere enn for 14 år siden. Det viser at arbeidet for å hjelpe barna og forebygge barnearbeid går framover.

Nobelkomiteen hedrer Satyarthis mot, for det er ikke ufarlig å hente ut barn fra fabrikkene. Han har mottatt dødstrusler, og to av hans medarbeidere er blitt drept, ifølge Robert F. Kennedy-senteret for menneskerettigheter.

For arbeidet sitt har Satyarthi mottatt flere priser tidligere.

Bakgrunn: Nobels fredspris til Malala Yousafzai (17) og Kailash Satyarthi (60)

Merkeordning

60-åringen har gått i bresjen for prosjektene Global March Against Child Labour og organisasjonen Sør-asiatisk sammenslutning mot barnearbeid (SACCS). SACCS ble dannet i 1989, og siden da har organisasjonen frigitt titusenvis av barn som var tvunget inn i slavelignende arbeidsforhold.

Han etablerte også merkeordningen Rugmark, senere Goodweave, som skal sertifisere at tepper produsert i Sør-Asia ikke er laget av barn.

Satyarthi bor i New Delhi sammen med kone, barn, kolleger og et stort antall barn som han og hans organisasjon har reddet, ifølge Wikipedia.

Han er inspirert av en av Indias største skikkelser, ikkevoldsaktivisten Mahatma Gandhi.

Reaksjon: – Nobelkomiteen bommer igjen

Personvernpolicy