Malala vant Nobels fredspris

Malala Yousafzai (17) og Kailash Satyarthi (60) tildeles Nobels fredspris for 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tolv år gammel startet hun sin uredde kamp for pakistanske jenters rett til skolegang. Som 14-åring ble hun tildelt Pakistans første fredspris. I år får hun Nobels fredspris, 17 år gammel.

Se også: Jagland: – Vi må gi barna håp

Yousafzai ble kjent som utdanningsforkjemperen som overlevde et Taliban-attentat og var allerede i 2013 manges favoritt til å motta Nobels fredspris. Da hun besøkte kronprinsfamilien på Skaugum i juni i år delte hun sine tanker om en fredspristildeling med NTB:

– Jeg bør ikke få fredsprisen akkurat nå, for det er litt for tidlig. Men når jeg ser at jeg har bygd hundrevis av skoler, og tusenvis av barn er på skolen og får utdanning av god kvalitet – når jeg har nådd mitt mål – da fortjener jeg det.


Malala Yousafzai. Foto: NTB scanpixMalala Yousafzai. Foto: NTB scanpix

Brente skolene

Yousafzai ble født inn i en pasjtunsk, sunnimuslimsk familie i Mingora, en by omkranset av høye fjell i Swat-dalen nord i Pakistan, i 1997. Faren, en poet og skolelærer, tok tidlig ansvar for utdanningen hennes og lærte henne å stå opp mot urett.

Se også: Erna Solberg: – Verdige fredsprisvinnere

I 2007 rykket Taliban inn i dalen. De neste årene var fylt av krig og uro, og Malala opplevde hvordan Taliban systematisk ødela og brente ned jenteskolene i området.

I 2009 begynte hun å skrive om sin tunge hverdag under Taliban i blogginnlegg på BBC, under psevdonymet Gul Makai, navnet til en pasjtunsk heltinne. Hun ble advart av Taliban, som krevde slutt på kritikken, men Malala lot seg ikke stanse.

Les også: Dette er den «ukjente» fredsprisvinneren Kailash Satyarthi

Kailash Satyarthi. Bildet er fra 1999. Foto: NTB scanpixKailash Satyarthi. Bildet er fra 1999. Foto: NTB scanpix

Eneste stemme

I 2011 mottok hun Pakistans første fredspris og ble nominert til den internasjonale barnefredsprisen av Kids Rights Foundation.

Livet til det som nå er historiens yngste fredsprisvinner tok en brå vending i oktober 2012. Da gikk tungt væpnede talibankrigere til angrep idet hun skulle ta bussen til skolen og skjøt den spinkle 15-åringen i hodet. Malala skulle straffes for sin standhaftige kamp for at jenter i det sterkt konservative stammeområdet i Pakistan skulle få gå på skolen.

Reaksjon: – Nobelkomiteen bommer igjen

Skuddene mot hodet hennes fikk helt motsatt effekt: Plutselig nådde hennes kamp nyhetsoverskriftene i hver avkrok av verden.

Kailash Satyarthi (60 år) er en indisk barnerettighetsaktivist, som har engasjert seg i kampen mot barnearbeid siden 90-tallet.

«Det er beregnet at det i dag finnes 168 millioner barnearbeidere rundt om i verden. I 2000 var tallet 78 millioner høyere. Verden er kommet nærmere målet om avskaffelse av barnearbeid», heter det i Nobelkomiteens kunngjøring av årets pris.

Les også: Malala: – Jeg fortjener ikke fredsprisen ennå

I juni uttalte Malala Yousafzai at hun ikke ville ha fredsprisen i år:

[video id="bdvsqwOZ0X3txJAe9NUpjg" width="680" height="382"]

Hør Malalas berømte tale i FN:

Malala Yousafza møtte statsminister Erna Solberg (H) i statsministerboligen i Parkveien i juni:

- Jeg er ikke redd for døden lenger, sa Malala da hun gjestet Skavlan for ett år siden:

[video id="1vQsKFHIBOWPOdeRn56fww" width="680" height="382"]

Se videoen fra sykesenga, etter at Malala Yousufzai ble skutt i hodet og alvorlig skadd da Taliban-gerilja angrep henne på skolebussen:

Personvernpolicy