Krigen mellom IS og kurderne i Rojava:

Norge uten mening om Tyrkias rolle i kurdernes krig mot IS

KREVDE REAKSJON FRA NORGE: Tirsdag aksjonerte fortvilte kurdere utenfor Stortinget, med krav om at Norge skal støtte de hardt pressede kurderne i Kobani. De, Rødt og mange demonstranter rundt i Europa anklager Norges NATO-allierte Tyrkia for å sabotere kurdernes kamp. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
KREVDE REAKSJON FRA NORGE: Tirsdag aksjonerte fortvilte kurdere utenfor Stortinget, med krav om at Norge skal støtte de hardt pressede kurderne i Kobani. De, Rødt og mange demonstranter rundt i Europa anklager Norges NATO-allierte Tyrkia for å sabotere kurdernes kamp. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Rødt-politikere på grensa til krigsskueplassen Kobani anklager Tyrkia for å støtte IS mot kurderne som forsvarer byen. Det har ikke Utenriksdepartementet noen mening om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS-terroristenes angrep på kurderne:

Kontroll: I det krigsherjede Syria er 4 av landets 23 millioner innbyggere, kurdere. De har kontrollen over deler av Nord-Syria, og har slått tilbake angrep fra den mye omtalte, ytterliggående islamistiske ISIL-styrken. Her er det mye fredeligere enn i store deler av Syria.

Erklæring: I januar 2014 erklærte kurderne og noen andre folkegrupper i denne regionen, kalt Rojava, selvstyre. Rojava er delt opp i tre kantoner, Cezire, Kobane og Efrin. Områdene grenser mot Tyrkia i nord og det stadig mer suverent kurdiskstyrte nordområdet i Irak. Men de tre kantonene er ikke sammenhengende. Det skaper problemer fordi områene mellom dem kontrolleres av regjeringsstyrker, ISIL og ulike opposisjonsgrupper.

Uro og motstand: De ferske myndighetene i Rojava oppfatter verken Tyrkia eller den kurdiske ledelsen i Nord-Irak som vennligsinnede. De anklager Tyrkia får å støtte bander som har startet en bølge av væpnede angrep mot Folkets Forsvarsstyrker, YPG.

Så kom IS: Den siste tida har terrororganisasjonen IS gått til kraftig angrep på Kobani (kalt Ayn al Arab på arabisk) og andre områder i Rojava.

Norge vet ikke hvordan Nato-allierte Tyrkia opptrer i den dramatiske krigen der terrororganisasjonen IS kjemper mot kurdernes forsvarsstyrker YPG om byen Kobani.

Det går fram av en uttalelse ABC Nyheter har fått fra stassekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet:

– Det er vanskelig for oss å ha noen formening om de konkrete rapportene fra Rødt-politikerne i Tyrkia, utover at dette er en uhyre komplisert situasjon, at et stort antall flyktninger har krysset grensen til Tyrkia og at kampen mot ISIL må føres langs flere spor.

Det svarer statssekretæren på spørsmål om sterke anklager mot Tyrkias rolle.

– Tyrkia hjelper IS

– Tyrkia hjelper IS i kampen mot kurderne i Syria, sa Rødt-politikerne Erling Folkvord og Svein Olsen til ABC Nyheter mandag.

De sto da 100 meter fra grensa til Syria og kunne se IS-troppene som angrep den kurdiske byen Kobani, eller Ayn al Arab, få hundre meter bortenfor.

Tyrkia betrakter de kurdiske styrkene YPG, som forsvarer de selvstyrte kurdiske enklavene Rojava, som Kobani ligger i, som terrorister.

Rødt-politikerne rapporterte at Tyrkia effektivt sperrer grensa mot Kobani slik at verken forsyninger eller kurdere som ønsker å ta seg over for å forsvare byen, slipper gjennom.

Ifølge Rødt-utsendingene har derimot et tyrkisk kjøretøy passert fram og tilbake over grensa, angivelig med forsyninger til IS-soldatene.

Les: - Tyrkia hjelper IS i kampen mot kurderne i Syria

– Nei, kurderne er ikke terrorister

Spørsmålet til Utenriksdepartementet var dermed hva Norge mener om Tyrkias rolle.

– Er Norge enige i at de kurdiske styrkene som forsvarer byen er terrorister og at det har vært riktig å blokkere tilgang på våpen og forsyninger til dem fra tyrkisk side? ville ABC Nyheter vite.

Statssekretær Bård Glad Pedersen vil altså ikke si noe om anklagene mot Tyrkia, men slår fast at Norge ikke anser de kurdiske styrkene som terrorister.

– Når det gjelder spørsmålet om YPG, så følger Norge FNs terrorlister. YPG er ikke oppført der, svarer han.

– ISILs handlinger i Syria og Irak er uakseptable. Den humanitære situasjonen i dette området er svært alvorlig. Tyrkia har en vanskelig situasjon på grensen til Syria og Irak, og har tatt imot over 1 million flyktninger etter at konflikten brøt ut, fortsetter Glad Pedersen.

– Situasjonen rundt byen Kobani illustrerer med all tydelighet de negative regionale konsekvensene av konflikten i Syria, mener Bård Glad Pedersen.

Jens Stoltenberg til krigssonen

Den ferske NATO-generalsekretæren Jens Stoltenberg har reist til Tyrkia - nettopp på grunn av denne faretruende situasjonen rett ved den tyrkiske grensa.

Les: Stoltenberg til NATOs grense mot IS

Der møtte han Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu i Ankara. Ifølge NTB sier Cavusoglu at Tyrkia ønsker en bakkekrig mot IS, men ikke vil gjøre det alene.

Les: Tyrkia vil ikke aksjonere alene mot IS

Personvernpolicy