Hvert fjerde pattedyr kan forsvinne:Når ikke miljø-mål

Denne lille karen, Bufo periglenes («Den gyldne frosken») ble sist observert 15. mai 1989. Foto: Wikimedia Commons.
Denne lille karen, Bufo periglenes («Den gyldne frosken») ble sist observert 15. mai 1989. Foto: Wikimedia Commons.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En FN-konferanse om bevaring av jordens svinnende ressurser startet mandag med dystre advarsler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare en uke etter at miljøvernorganisasjonen WWF varslet at antall ville dyr har gått kraftig ned de siste 40 årene møtes representanter for en rekke lands regjeringer i Sør-Korea. De skal analysere hva som har skjedd siden man for fire år siden ble enige om 20 mål for å begrense tapet av biologisk mangfold innen 2020.

Ved åpningen av FN-konferansen om biologisk mangfold ble det lagt frem en rapport som viser at målene ikke blir oppfylt, naturlige habitat forsvinner i en bekymringsfull hastighet, og mange dyrearter risikerer utryddelse, melder AFP.

Les også: Kinas regjering lover å bremse klimautslippene

TRUET: Amurleoparden er blant verdens mest utrydningstruede arter. Denne lille krabaten holder til i en dyrehage i Tyskland. Foto: NTB scanpix TRUET: Amurleoparden er blant verdens mest utrydningstruede arter. Denne lille krabaten holder til i en dyrehage i Tyskland. Foto: NTB scanpix

– Et varsku

– Dokumentet bør komme som et kraftig varsku. Det dreier seg om alt liv på jorden, sier direktøren for FNs miljøprogram, Achim Steiner.

– Vi må gjøre mer – snarlig – for å beskytte naturen.

De såkalte Biodiversitetsmålene fra Aichi, nedtegnet i 2010, inkluderer en halvering av tempoet naturlige habitat forsvinner, utvidet vern av land- og vannområder, hindre utryddelsen av arter på listen over truede dyrearter, samt gjenopprettelsen av minst 15 prosent av forringede økosystemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - En seier for FN-systemet

– Det har blitt gjort lovende tiltak verden rundt for å takle tap av biologisk mangfold på mange nivåer, heter det i rapporten.

– Likevel går det tydelig frem i denne gjennomgangen at målene ikke vil bli nådd med dagens tempo.

Den globale avskogingshastigheten er fremdeles «alarmerende høyt», selv om avskogingen har blitt noe redusert i Amazonas i Brasil, og tross av enkelte positive signaler i Vietnam og Kina, heter det i rapporten.

Les også: Solberg: – Viktig skritt mot klimaavtale

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes få orangutanger i det fri. Foto: NTB scanpixDet finnes få orangutanger i det fri. Foto: NTB scanpix

20 prosents reduksjon

All slags habitat, skoger, gressområder, myrområder og elver, blir fortsatt svekket og forringet. Som et slående eksempel på langsiktig forringelse nevner rapporten en reduksjon på 20 prosent av visse fuglearter i Europa og Nord-Amerika siden 80-tallet. På kort sikt ser man for seg en forverring av situasjonen til flere dyrearter som følge av tapt habitat.

– Tross enkelte suksesshistorier øker fremdeles gjennomsnittsrisikoen for fugler, pattedyr og amfibier, advares det. I den ferskeste oppdateringen av rødlisten over truede dyrearter fra juli heter det at en fjerdedel av alle pattedyr, en tiendedel av fugler og 41 prosent av alle amfibier risikerer utryddelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Klimatiltak er nå større trussel for naturen enn klimaendringer

I forrige uke la WWF frem rapporten «2014 Living Planet Report», der man legger vekt på en 52 prosents nedgang i pattedyr, fugler, reptiler, amfibier og fisk fra 1970-2010. Det heter at mennesker beslaglegger ressurser i et tempo som ville ha krevd 1,5 jordkloder for å være bærekraftig.

Dyre-, plante- og andre ressurser slukes raskere enn naturen kan erstatte dem. Verdens nasjoner har strevd med å komme til enighet om finansieringen av Aichi-målene, særlig for fattige lands del.

Ikke enighet

Ved det forrige toppmøtet, i India i 2012, ble man enige om å doble bistanden til biologisk mangfold til utviklingsland innen 2015. Men man ble ikke enige om et faktisk beløp for denne bistanden.

– Alt tyder på fortsatt forringelse av det biologiske mangfoldet, og at rask handling er påkrevd, sier CBD-toppen Braulio Ferreira de Souza Dias.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en studie som ble offentliggjort i forrige uke i tidsskriftet Science fant en internasjonal gruppe på 30 forskere at Aichi-målene neppe vil bli nådd.

– Man har kollektivt mislykkes i å ta for seg tapet av biologisk mangfold, som kan sies å være en av de største katastrofene menneskeheten står overfor, sier Richard Gregory, som har vært med på å utarbeide studien.