Siste nytt fra IS-framrykkingen mot kurderne:

- Kampene er flyttet inn i Kobane by. Hvor er Tyrkia og NATO?

Rødt-politikerne Svein Olsen og Erling Folkvord står 100 meter fra grensa til krigssonen i Kobane, ser IS-kjøretøyene og hører stadig mer intens skyting inne i byen.

DRAMATISK RAPPORT FRA KRIGSSONEN: Rødt-politikerne Svein Olsen og Erling Folkvord melder om stadig mer intense kamper mellom IS og kurderne i Kobane rett over grensa, før tyrkise soldater driver dem bort med tåregass. Foto: Dicle Anter.

DRAMATISK RAPPORT FRA KRIGSSONEN: Rødt-politikerne Svein Olsen og Erling Folkvord melder om stadig mer intense kamper mellom IS og kurderne i Kobane rett over grensa, før tyrkise soldater driver dem bort med tåregass. Foto: Dicle Anter.

Med tåregass rivende i øynene rapporterer Svein Olsen og Erling Folkvord på telefon til ABC Nyheter kvart på fem mandag ettermiddag:

- Vi står nå på tyrkisk side 100 meter fra grensa til Syria og ser IS-lastebiler med artilleri som kjører utenfor byen Kobane. Kampene har nå flyttet seg inn i byen og høres mer og mer intensiv ut, sier Olsen like ved den østlige siden av bygrensa.

Les også: – Tyrkia hjelper IS

Vitnene gasses av Tyrkia

Tyrkiske myndigheter har prøvd å sperre området, men de to har sammen med sivile kurdere klart å komme seg fram via småveier. De regner med at tåregassen blir spredd av tyrkiske styrker for å unngå øyenvitner til det som skjer.

Idet artikkelen er i ferd med å publiseres, må de to nordmennene rømme området på grunn av intense tåregassangrep fra den tyrkiske hæren mot sivilistene.

For ifølge Svein Olsen, som til daglig er kommunestyrepolitiker for Rødt i Bodø, taler Tyrkia med to tunger.

- I virkeligheten støtter de IS mot kurderne som kjemper her. Litt lenger her borte sto vi og så på en lastebil som har kjørt fram og tilbake over grensa til Tyrkia og inn i IS-kontrollert område, trolig med forsyninger, forteller Olsen.

Andre kilder forteller til internasjonale nyhetsbyråer at kontrollen over Kobane er viktig for IS både fordi det er en stor symbolsk seier å ta en by som hadde 400.000 innbyggere, men som nå er tømt på grunn av angrepet deres - men også fordi det her er en grenseovergang som kan gi IS tilgang til forsyninger.

- NATO? Tyrkia?

- De kurdiske forsvarsstyrkene har kun lette våpen og går ikke ut i åpne områder. De tar derfor kampene inne i byen, forteller Olsen, som rapporterer om intensiverte skuddvekslinger i løpet av samtalen.

- Vi som europeere får spørsmål: Hvofor gjør dere ingenting? Her er det ingen meldinger om at den amerikanskledede alliansen har bombet i dag, legger han til.

- NTB melder at NATO har sagt seg villig til å støtte Tyrkia i kamp mot IS om nødvendig?

- NATO hjelpe Tyrkia mot IS om nødvendig? Hvis det ikke er nødvendig nå, når skal det da skje? Det er helt åpenbart at Tyrkia ikke vil, svarer Svein Olsen.

Det norske Utenriksdepartementet har siden i morges ikke besvart spørsmål fra ABC Nyheter om Norges vurdering av situasjonen og Tyrkias holdning.

Les: - NATO vil hjelpe Tyrkia mot IS om nødvendig

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden