Frykter at 4.000 lastebillass med stein vil rase i Rauma

Bilder: TV 2
Bilder: TV 2
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deler av fjellpartiet Mannen i Rauma kommune kan komme til å rase ut allerede i denne helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en pressemelding som Rauma kommune og Åknes Tafjord Beredskap IKS har sendt ut, er det registrert «relativt store og stigende bevegelser» i fjellpartiet Mannen i Rauma kommune i Møre og Romsdal.

Ifølge pressemeldingen er det en reell sjanse for at et parti på mellom 10.000 og 40.000 kubikkmeter masse kan rase ut innen kort tid.

Opptil 40.000 kubikk

– Dette er en måling som er gjort i løpet av en uke i september som viser økt bevegelse i det mest aktive området av Mannen. Målingene tyder på at det er sannsynlig at det kan skje noe i løpet kort tid, og det er snakk om mengde på mellom 10.000–40.000 kubikk. Om vi tar utgangspunkt i 40.000 kubikk kan vi sammenligne det med 4.000 lastebillass, så det er snakk om store mengder fjell, sier ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad.

Det skal ikke være registrert bevegelser i andre deler av fjellområdet, og ifølge pressemeldingen er det dermed ikke vurdert som sannsynlig at et ras vil påvirke større deler av fjellpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan skje i helgen

– Dt kan virke dramatisk når vi går ut med noe sånt, men vi vil ikke at folk skal bli unødig bekymret eller redd. Det dreier seg om et lite fjellstykke av et stort område, og det vil ikke få noen konsekvenser for folk, vei eller jernbane, sier sjefgeolog Lars Blikra i Åknes Tafjord Beredskap IKS til ABC Nyheter.

Ifølge Blikra kan raset gå allerede i helgen, men det kan også ta uker eller måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det aktuelle området er et av flere ustablie fjellpartier langs Romsdalen

Vil lage støvsky og slå ut på jordskjelvmåling

Selv om ikke raset vil være farlig for folk i nærområdet, vil det ikke gå upåaktet hen.

– Når raset går, vil det komme en stor støvsky, og det vil bli et sabla bråk. Det kan fort høres hell til Åndalsnes sentrum, sier Blikra.

Han tror raset også kan komme til å føre til utslag på jordskjelvmålinger.

I løpet av en uke i september ble det målt en bevegelse på åtte milimeter. Det regnes i denne sammenhengen som forholdsvis mye.

Åknes Tafjord Beredskap IKS følger utviklingen, og førstkommende mandag vil det bli gjennomført undersøkelser i det spesifikke området.