National Policy Institute nektes møte i Ungarn:Viktor Orbán forbyr rasistkonferanse i Budapest

FORBYR RASIST-KONFERANSE: Ungarns statsminister Viktor Orbán, som i europeiske medier anklages å lefle med rasistiske ideer. Foto: Oliver Hoslet (EPA)
FORBYR RASIST-KONFERANSE: Ungarns statsminister Viktor Orbán, som i europeiske medier anklages å lefle med rasistiske ideer. Foto: Oliver Hoslet (EPA)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns statsminister Viktor Orbán har besluttet at organisasjonen National Policy Institute forbys å avholde en planlagt konferanse fra 3. til 5. oktober i Budapest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns innenriksminister Sándor Pintér har gitt politiet ordre om å bruke alle lovlige midler for å forhindre en konferanse det USA-baserte National Policy Institute skal arrangere i Budapest fra i morgen.

National Policy Institute går for å være en ytterliggående høyreorganisasjon som taler for den hvite rases overlegenhet.

Det vil ikke statsminister Viktor Orbáns Fidesz-regjering ha noe av i Ungarn. Forbudet mot det det planlagte møtet denne helgen skjer trass i at europeisk presse anklager Orbáns regjering for selv å fremme rasistiske ideer.

For eksempel skrev Klassekampen 2. april at regjeringspartiet Fidesz har realisert deler av en fascistisk agenda.

– Talerne på konferansen som er planlagt, som åpenbart bygger på en rasistisk ideologi, er talsmenn for rasistiske ideologier og deres meninger er i strid med Ungarns grunnlov, sier innenriksministe Pintér i en pressemelding om forbudet mot rasist-konferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men National Policy Institute gir seg ikke.

– Konferansen er ikke avlyst. Vi vil møtes i Budapest 3. til 5. oktober. Vi skal utveksle ideer. Vi skal få nye venner. Og vi skal hygge oss, skriver lederen Richard Spencer i sin blogg.

Konferansen vil bli holdt på hemmelig sted, og Spencer lover å oppdatere deltakerne per epost om hva som skal skje.

Ifølge Spencer var det MSZP, det ungarske sosialistpartiet som har ledet an i kampanjen for å forby den europeiske kongressen til National Policy Institute. Men han har heller ikke mye vakkert å si om regjeringspartiet Fidesz og dets leder Viktor Orbán.

– Som du kan ha hørt, har kreftene for toleranse og mangfold besluttet at vi ikke må få lov til å snakke, skriver Spender på bloggen sin.

– Selve tanken på at Ungarns statsminister, som hevder å omfavne europeiske, pluralistiske verdier, kunne tenke seg å snakke om å sensurere ytringer fra borgere og internasjonale gjester, er virkelig deprimerende, mener han.

Klassekampen er blant avisene som har anklaget regjeringspartiet Fidesz for å være rasistisk. 2. april skrev avisen at Fidesz har realisert deler av en fascistisk agenda.