– Norsk OL-nei vil få konsekvenser for IOK

Etter at det ble nei til OL i Oslo står IOK overfor en situasjon der alt kan gå svært galt, tror norsk omdømmeekspert.
Etter at det ble nei til OL i Oslo står IOK overfor en situasjon der alt kan gå svært galt, tror norsk omdømmeekspert.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges nei til OL i 2022 er som en rakett i baugen for det internasjonale omdømmet til Den internasjonale olympiske komité (IOK), mener omdømmeekspert Jarle Aabø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– IOK står nå overfor en situasjon der alt kan gå svært galt. Når demokratiske, rike land som Norge takker nei til å arrangere OL på grunn av korrupsjonen og pampeveldet til IOK, er dette som en rakett i baugen på organisasjonen. Det er svært dramatisk, sier Aabø til NTB.

– Flere røster, både norske og internasjonale, mener at løsningen er å legge ned IOK og starte helt på nytt, sier Aabø.

Idioterklært

Han trekker fram pressemeldingen som IOK sendte ut onsdag kveld da det var klart at Oslo trekker søknaden om vinter-OL i 2022.

– De idiotforklarer nærmest IOK nordmenn som sier nei og mener at vi sitter med nisselua langt ned i pannebrasken. Det provoserer jo bare enda mer, tror Aabø.

– Man kan jo undres over at IOK ikke tar dette mer på alvor. Det viser hvor korrupt og skakkjørt organisasjonen er. Reaksjonen er både skammelig og tullete, og oppfattes av mange som noe ordentlig dritt, sier Aabø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har Stockholm, Krakow i Polen og Lviv i Ukraina trukket sine søknader.

Les også: Koss: – Ti år til neste OL-mulighet

Hinsides

Aabø påpeker at det var IOKs krav om blant annet egen hovmester 24 timer i døgnet som fikk nordmenn til å steile.

– Når selv ikke IOK-medlem Ole Einar Bjørndalen tar et oppgjør med slike krav, som er hinsides all fornuft, tyder det på at det er langt fram til IOK blir en normal organisasjon, tuftet på normale organisasjonsprinsipper, der demokratiet er førende for alt man gjør, mener omdømmeeksperten.

– IOK er så langt unna det norske demokratiet som det er mulig å komme, sier han.

Aabø mener også at det store engasjementet på sosiale medier mot OL har vært avgjørende for at et ja-parti som Høyre snudde i saken, og peker på at nei-siden ikke har hatt en egen organisasjon.

– Men nei-siden ble voldsomt synlig på nettet, noe Høyre ble nødt til å ta stilling til. Sosiale medier kommer til å bli en stadig viktigere politisk faktor fremover, mener han.