Skjebnedag for vinter-OL i Oslo

Byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke (t.v.), byrådsleder og leder i søkerkomiteen Stian Berger Røsland (bak), president i Norges idrettsforbund Børre Rognlien og varaordfører Libe Rieber-Mohn da de la fram kuttforslagene for vinter-OL i Oslo. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke (t.v.), byrådsleder og leder i søkerkomiteen Stian Berger Røsland (bak), president i Norges idrettsforbund Børre Rognlien og varaordfører Libe Rieber-Mohn da de la fram kuttforslagene for vinter-OL i Oslo. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Kvelden før Høyre skal bestemme seg i OL-saken kom rapporten som hevder at «billig-OL» bare sparer halvparten av det søkergruppen anslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mye sparer staten på billig-OL:

Hvor mye ulike kuttiltak for OL i Oslo kan redusere behovet for statsgaranti, ifølge Oslo2022 og departementenes kvalitetssikringsgruppe (KSG). Alle tall i millioner kroner:

 • Økte sponsorinntekter. Oslo2022: 1.000. KSG: 0.
 • Redusert kapasitet i deltakerlandsbyen. Oslo2022: 800. KSG: 0.
 • Gjenbruke deltakerlandsby fra Ungdoms-OL. Oslo2022: 1.500. KSG: 0.
 • 1.000 midlertidige mediesenger i Oslo. Oslo2022: 1.700. KSG: 1.800.
 • Mindre og billigere kringkastingssenter. Oslo2022: 1.700. KSG: 1.500.
 • Mindre pressesenter. Oslo2022: 200. KSG: 200.
 • Diverse gjennomføringskostnader. Oslo2022: 1.100. KSG: 300.
 • Kutt i områdehevingstiltak. Oslo2022: 300. KSG: 300.
 • Bruke Vikingskipet i stedet for ny skøytehall. Oslo2022: 700. KSG: 700.
 • Bruke eksisterende treningshall for ishockey. Oslo2022: 100. KSG: 100.
 • Lavere arkitektonisk standard på nye bygg. Oslo2022: 100. KSG: 100.

(Kilde: Kulturdepartementets og Finansdepartementets kvalitetssikringsgruppe)

Oslo2022 har lagt frem en rekke sparetiltak som skulle kutte behovet for statsgaranti med 8,8 milliarder kroner og offentlige utgifter med 4,3 milliarder kroner.

En ekspertgruppe satt sammen av Kulturdepartementet og Finansdepartementet mener imidlertid at kuttene bare reduserer OL-budsjettet med 4,8 milliarder kroner, og de offentlige utgiftene med 1,8 milliarder kroner.

Bestemmer seg onsdag

Rapporten kom tirsdag kveld. Onsdag skal Høyres stortingsgruppe bestemme seg for om de vil støtte en statsgaranti for vinter-OL i Oslo 2022.

Tirsdag kveld kunngjorde Senterpartiet at de vil stemme nei til OL i Oslo. Fra før er det kjent at også Frp sier nei. Dersom Høyre og Arbeiderpartiet begge sier ja, er det likevel flertall i Stortinget for å gi statsgaranti.

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg (H) var ikke tilgjengelig for å kommentere ekspertgruppens rapport tirsdag kveld.

Les også: Høyre bestemmer seg for OL onsdag

– Ikke realistisk

Ekspertgruppen, som har bestått av ÅF Advansia, Samfunns- og Næringslivsforskning og DNV GL, er enig i at man kan spare penger på tiltak som å bruke Vikingskipet i stedet for å bygge ny skøytehall på Valle Hovin, og å redusere størrelsen på pressesenteret.

Andre tiltak mener gruppen ikke realistisk sett vil redusere behovet for statsgaranti. Oslo2022 mener blant annet at statsgarantien kan reduseres med 3,3 milliarder kroner ved å øke sponsorinntektene og å redusere deltakerlandsbyen. Kvalitetssikringsgruppen mener disse tiltakene ikke vil redusere behovet for statsgaranti i det hele tatt.

Opprinnelig anslo søkergruppen et behov på 33,7 milliarder kroner i statsgaranti og offentlige utgifter på 21,7 milliarder kroner.

– For deltakerlandsbyene har vi lagt oss på IOKs minimumsstandard, men det mener kvalitetssikringsgruppen åpenbart at vi ikke kan, uten at jeg i kveld vet hvorfor de mener det, sa byrådsleder Stian Berger Røsland (H), som også leder arrangementskomiteen for OL i Oslo, til NTB tirsdag kveld.

Reaksjon: Oslo2022: – Ser frem til å få et innblikk i deres vurdering

– Sammenfaller

OL-direktør Eli Grimsby trekker frem at Oslo2022 og ekspertgruppen er enige om kuttpotensialet i en rekke poster på budsjettet.

– Kvalitetssikringsgruppens gjennomgang viser at det er mulig å gjennomføre et flertall av de kostnadsreduserende tiltakene vi presenterte. Vi er godt fornøyd med at våre vurderinger i stor grad sammenfaller med kvalitetssikringsgruppens vurderinger, sier Grimsby til NTB.

Nå blir kvalitetssikringsgruppens rapport tatt med i regjeringens vurderinger rundt et mulig OL i Oslo.

– Det er bra at Oslo2022 har gjort noen grep som realitetsorienterer prosjektet i forhold til kostnadsnivå og kostnadsfordeling. Gjennomgangen vi har fått nå, vil være med i underlagsmaterialet for regjeringens beslutning, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

Personvernpolicy