Meny

Wiborgs sønn krever at TV 2 retter opp Kristiansens feil

KREVER RETTELSE: Daniel Wiborg krever at TV 2 retter opp feilen i reportasjen Stein Kåre Kristianse hadde om hans fars dødsfall fra København. TV 2-profilen filmet på feil hotell. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Wiborgs sønn krever at TV 2 beriktiger feilen i reportasjen Stein Kåre Kristiansen lagde om faren fra København. Der «beviste» Kristiansen at Gardermoen-varsleren ikke ble drept ved å filme på galt hotell.

Daniel Wiborg sendte kravet i et brev til TV 2s sjefredaktør Alf Hildrum 8. september, og purret før helgen.

– Hvis TV 2 ikke retter opp feilen og inntrykket Stein Kåre Kristiansen etterlot i sin reportasje, vil jeg klage saken inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), sier Daniel Wiborg til ABC Nyheter på telefon fra Frankrike, der han bor.

Sivilingeniør Jan Wiborg ble i juni 1994 funnet naken og blodig i bakgården til Hotell Cab Inn i København etter å ha falt ut av vinduet i 4. etasje. Dansk politi konkluderte umiddelbart med selvmord, og liket ble aldri obdusert.

En drapsteori lansert av stortingsrepresentant Hallgrim Berg (H) drøye to år senere, ble lynraskt torpedert av TV 2-reporteren Stein Kåre Kristiansen – som rykket ut til København dagen etter, og lagde en reportasje.

STAND UP: Her står Stein Kåre Kristiansen utenfor Hotel Cab Inn i Danasvej, der Jan Wiborg falt ut av vinduet. Foto: TV 2STAND UP: Her står Stein Kåre Kristiansen utenfor Hotel Cab Inn i Danasvej, der Jan Wiborg falt ut av vinduet. Foto: TV 2

Idet han står utenfor hotellet der Wiborg døde, slår Kristiansen fast at det ikke er noen holdepunkter for at nordmannen ble drept. Grunn: Dørene til hotellrommene blir elektronisk overvåket, og det var ingen bevegelse ut og inn av Wiborgs rom etter at han sjekket inn.

Men TV 2-profilen opplyser ikke om at hans «bevis» filmes på et helt annet hotell. Døren til Wiborgs rom ble ikke elektronisk overvåket. Men den ble ettertrykkelig beskrevet i dansk politis rapport, som han ifølge en rapport var i besittelse av.

Bakgrunn: Gardermoen-varslerens sønn sjokkert over TV 2-fusket

Alvorlige konsekvenser

– Dette er skikkelig uprofesjonelt av en med så lang journalistisk erfaring. Jeg har problemer med å forstå at det er mulig å gjøre en slik feil av en på hans nivå. Selv et barn hadde ikke klart det. Jeg spør meg: Hvilke andre feil kan han ha begått? sier Daniel Wiborg.

Han er overbevist om at faren ble drept.

FEIL DØR: Døren til venstre er fra hotellet der TV 2-teamet filmet. Til høyre døren til Jan Wiborgs rom på Hotell Cabinn i Danasvej, omhyggelig beskrevet i den danske politirapporten. Foto: TV 2 / NRK BrennpunktFEIL DØR: Døren til venstre er fra hotellet der TV 2-teamet filmet. Til høyre døren til Jan Wiborgs rom på Hotell Cabinn i Danasvej, omhyggelig beskrevet i den danske politirapporten. Foto: TV 2 / NRK Brennpunkt

– Konsekvensene av Kristiansens utrolige «uhell» har vært svært alvorlige. Det verste er at teorien om selvmord ble styrket, og at det både bidro til, og skapte et inntrykk av, en mentalt forstyrret mann. Disse antagelsene førte også til at problemene rundt utfallet av Hurum-målingene og valg av flyplass ble glemt, noe som kanskje var beleilig, sier Daniel Wiborg, og legger til at han fra flere hold er blitt fortalt at måleinstrumentene ble tuklet med.

Daniel Wiborg er i likhet med sin far sivilingeniør, og jobber med kvalitetssikring av flykomponenter.

Les også: TV 2-profil om hemmelig, dansk politinotat: – Løgnaktig

Mange snublesteiner

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum vil ikke kommentere TV 2s Wiborg-reportasje spesielt, men sier på generelt grunnlag:

– Etter hvert som vi har levd en stund med internett, er det ofte god grunn til at redaksjonene bør se på saker som blir aktuelle på nytt igjen. Naturligvis har ikke redaksjonene kapasitet til å drive journalistikk på de gamle sakene alltid, men det er mange måter de kan gjøre leserne oppmerksomme på at her kan det være utdatert materiale, uttaler Stavrum.

Daniel Wiborg vurderer å klage TV 2 inn til PFU. Han mener Kristiansen og TV 2 kan ha brutt punkter i Vær Varsom-plakaten, der det blant annet står: «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte» (3.2) og «Feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages snarest mulig.» (4.13).

Stavrum sitter i PFU, og kan ikke kommentere saken, fordi det vil påvirke hennes habilitet.

– Men jeg understreker helt generelt at her ligger det mange snublesteiner for redaksjonene, fordi de vil ikke ha kapasitet til å oppdatere det som har vært der. Samtidig vil det være et reelt behov for at lesere, som fordi saken er blitt aktuell igjen, ikke orienterer seg i saker som er utdaterte eller feilaktig, sier Kjersti Løken Stavrum.

Alf Hildrum ønsker ikke å kommentere saken overfor ABC Nyheter. Men nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 skriver i en post:

– Jeg er informert om at du ønsker en kommentar til en henvendelse fra Daniel Wiborg. Daniel Wiborg vil få et svar, men direkte fra TV 2 og ikke gjennom media.

Stein Kåre Kristiansen ønsker ikke å kommentere Daniel Wiborgs uttalelser.

– Snakk med TV 2s redaktører. Jeg har ikke mer å si, skriver han i en sms.

Bakgrunn: TV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus