Stoltenberg taus dagen før dagen

Jens Stoltenberg forbereder seg på det uforutsette i NATO. Men først ser han fram til å kunne løsne på tungebåndet og gi alle svarene han har bitt i seg de siste månedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans nye president, terrorgruppen IS, NATOs prioriteringer og hvilken lederstil han vil velge.

Ingen ting vil Jens Stoltenberg kommentere overfor norsk presse dagen før han tar over ledelsen av NATO.

– Jeg har aldri sagt så lite om sikkerhetspolitikk som de siste månedene, sier han.

Men onsdag skjer det. Etter flere måneders planlegging og forberedelser skal han endelig få gjøre det klart i hvilken retning han ønsker å ta NATO.

Les også: Krevende hverdag venter Stoltenberg i NATO

Klokken 9 tropper han opp på alliansens hovedkvarter, møter den nye staben og de 28 ambassadørene fra alle medlemslandene. Han vil ikke røpe om det kommer noen nyheter og avgjørelser umiddelbart, men han skal i det minste avsløre hvor den første utenlandsturen hans går som NATO-sjef.

– Jeg ser veldig fram til å endelig kunne svare på spørsmål om sikkerhetspolitiske spørsmål og saker. Det gjør jeg fra og med i morgen, lover han.

Overraskelser

I denne typen jobber er det overraskelser, sier Stoltenberg.

– Man må være forberedt på det uforberedte, være forberedt på store og små kriser, være forberedt på at ting viser seg å være mer komplisert enn man trodde. Å ha beredskap til å håndtere det uforutsette, det er en viktig del av å være generalsekretær, mener han.

Les også: Stoltenberg får ikke ha norske livvakter

– Kunne man si på forhånd hvor neste krise vil utvikle seg, ville det vært mye enklere. Men verden er dessverre et komplisert sted, og det kommer jeg nok til å erfare i månedene og årene fremover.

Onsdag kveld inviterer han alle ambassadørene til middag, og han kjører norsk lederstil med å kalle inn til allmannamøte torsdag.

– Jeg er opptatt å være en leder i NATO som er til stede for alle de ansatte og bygger lag med dem. Alle landene skal bli sett, uansett om de er store eller små, sier han til pressen.

Eksklusivt

Mandag flyttet han og kona Ingrid Schulerud inn i NATOs residens i en av Brussel mest eksklusive gater.

Avskjermet av gitterporter skal han bo han i EU- og NATO-hovedstadens «millionærkvartal» sammen med andre ledere og næringslivstopper.

Les også: Stoltenberg: – USA har bred støtte i kampen mot IS

Han har til gode å møte naboene, men har rukket å gå litt i skogen bak huset som dog «ikke er helt Nordmarka». Avskjeden med faren Thorvald Stoltenberg og Oslo var vemodig, sier han, men han har satt av et fast rom til besøk av faren i nye hjemmet.

Alt var på plass da han kom, det eneste han selv har måttet flytte inn, er klær, bøker og bilder. Etter at mye er gått på søpla.

– Det er en sjokkartet opplevelse å flytte, hvor mye rart man har spart på. Vi har kastet en del, vært på loppemarked og levert ting her og der, sier han til NTB.

Personvernpolicy