Meny

Bondevik lanseres som leder i Nobelkomiteen

Tidligere statsminister og partileder Kjell Magne Bondevik (KrF) skal av partifeller være ønsket som ny leder av Nobelkomiteen etter Thorbjørn Jagland (Ap). Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Høyre og Frp lykkes i å kaste Thorbjørn Jagland som leder i Nobelkomiteen, skal krefter i KrF ønske å få tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik inn som erstatter.

I høst vil det bli borgerlig flertall i Nobelkomiteen med to Høyre-representanter og en representant fra Frp. Dermed er posisjonen til Ap-veteranen Jagland høyst usikker.

Ifølge VG skal et av navnene som Høyre-ledelsen ønsker inn i komiteen være partiets tidligere leder og tidligere utenriksminister Jan Petersen.

Men ifølge avisen skal også flere personer i ledelsen til Kristelig Folkeparti ha gjort sonderinger med sikte på å sikre KrF en plass i komiteen, selv om de ikke har krav på det.

Les også: Åpner for å kaste Jagland fra Nobelkomiteen

Bakgrunnen for dette er at det i samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre heter at de fire partiene skal samarbeide om posisjoner i Stortinget. KrF skal håpe på at dette kan gjøre Høyre innstilt på å åpne for å gi bort en plass i komiteen.

I så fall er både tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere utenriksminister Knut Vollebæk aktuelle navn. Bondevik var også med i spekulasjonene i mai.

KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker ikke å kommentere de konkrete opplysningene overfor VG, men sier at dette er opp til Høyre å avgjøre.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus